logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka stawka VAT na montaż domofonów/wideodomofonów

Mariusz_KK 29 Lut 2020 15:28 8778 6
  • #1 18501271
    Mariusz_KK
    Poziom 2  
    Jakie stawki VAT stosujecie przy usługach montażu domofonów/wideodomofonów w domach jednorodzinnych (panel zewnętrzny i elektrozaczep zlokalizowany w furtce ogrodzeniowej) ?.
  • #3 18501636
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3521
    W budynkach mieszkalnych.
    Było 8% jak byłem watowcem.
    A chcieli ode mnie 23 %.
    Pomimo że przepisy określały to jako remont budynku.
    Znalazłem wyjaśnienie Izby Skarbowej.
  • #4 18501820
    Mariusz_KK
    Poziom 2  
    Czytałem kilka interpretacji podatkowych i nigdzie nie było to jednoznacznie określone. Dawniej gdy preferencyjne stawki obejmowały usługi budowlane oraz infrastrukturę towarzysząc było to klarowne, dlatego chciałbym dowiedzieć się jak to wygląda w chwili obecnej.
    Faktycznie informacje zamieszczone na stronie kb.pl sugerują, że jest to stawka 8% VAT. Czy mógłby ktoś z kolegów praktyków potwierdzić, czy Wy również obecnie stosujecie stawkę 8% VAT na usługę kompleksową obejmującą dostawę urządzeń i ich montaż w opisanym przeze mnie przypadku ?.
  • #5 18501839
    van claude jean damme
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Widzę, że dwóch odpowiadających autorowi tematu mądrali się znalazło, ale mają problemy z czytaniem ze zrozumieniem, już pomijam braki podstawowowej wiedzy o opodatkowaniu usług:
    Mariusz_KK napisał:
    (panel zewnętrzny i elektrozaczep zlokalizowany w furtce ogrodzeniowej) ?.
    - czyli elementy poza obrysem budynku.
    Usługa montażu (modernizacji) w obrysie budynku preferencyjna stawka 8%, poza obrysem 23%.To wszystko w temacie. Tu sobie można poczytać:
    https://msp.money.pl/akty_prawne/interpretacj...we/podatek;od;towarow;i;uslug,1170,98388.html
    Moderowany przez Tracer2:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

• #6 18803302
    romeo38
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Drogi moderatorze, czy jak ktoś napisze, że na stopie nie trzeba się zatrzymywać, bo są różne interpretacje słowa stop, to zwrócisz uwagę adwersarzom, żeby uszanowali stanowisko innych?
    Człowiek pyta o przepisy podatkowe, a te mówią wyraźnie, że na domofon jest 23%. Zatem odpowiedź, że "to zależy od interpretacji" musi nas irytować.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie stawek VAT na usługi montażu domofonów i wideodomofonów w domach jednorodzinnych. Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami, wskazując, że stawka VAT wynosi 8% dla robocizny w przypadku montażu w obrysie budynku, natomiast dla elementów zewnętrznych, takich jak elektrozaczepy, stawka wynosi 23%. Wskazano na niejednoznaczność przepisów oraz różne interpretacje podatkowe, co prowadzi do nieporozumień wśród wykonawców. Uczestnicy podkreślają potrzebę jasnych wytycznych oraz dzielą się linkami do interpretacji podatkowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA