logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rozrusznik kręci ale nie zazębia, brak momentu obrotowego

Kxba 01 Mar 2020 17:10 20238 6
REKLAMA
  • #1 18503655
    Kxba
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam,
    mój problem polega na tym, że jest coś nie tak z rozrusznikiem lub samą elektryką, nie mam pojęcia. Rozrusznik tak jakby nie ma siły wysunąć bendixa, nie posiada takiej mocy, nawet przy naładowanym do 100% akumulatorze. Tylko słychać jak kręci bendixem.

Liczę na waszą pomoc, z góry dzięki

Skuter: Router Grande 50
    Załączniki:
    • 20200301_164923.mp4 (32.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18504075
    hevet2
    Poziom 32  
    Ocena: 618
    A zaglądałeś pod pokrywę? Wygląda na uszkodzony bendix ale może być równie dobrze coś innego ale trzeba rozebrać i obejrzeć albo dać do zrobienia.
  • REKLAMA
  • #3 18504082
    Kxba
    Poziom 5  
    hevet2 napisał:
    A zaglądałeś pod pokrywę? Wygląda na uszkodzony bendix ale może być równie dobrze coś innego ale trzeba rozebrać i obejrzeć albo dać do zrobienia.

Tak, zaglądałem bendix dobry, jeszcze kupiłem nowy także nie może być zepsuty. Rozrusznik kręci ale nie ma zrywu żeby wysunąć bendix.
  • REKLAMA
  • #4 18506129
    hevet2
    Poziom 32  
    Jeżeli masz możliwość podłącz dodatkowy akumulator(np. samochodowy) lub prostownik ale musiałby być mocniejszy samochodowy i wtedy pokręć bo możliwości są dwie akumulator (prawdopodobna) lub rozrusznik (nie spotkałem co nie znaczy niemożliwe).
  • REKLAMA
  • #5 18506155
    Kxba
    Poziom 5  
    hevet2 napisał:
    Jeżeli masz możliwość podłącz dodatkowy akumulator(np. samochodowy) lub prostownik ale musiałby być mocniejszy samochodowy i wtedy pokręć bo możliwości są dwie akumulator (prawdopodobna) lub rozrusznik (nie spotkałem co nie znaczy niemożliwe).

Ok, sprawdze, ale czytałem też, że to może być wina jakichś szczotek komutatora, które odpowiadają za zryw rozrusznika itd. Podobno przez niesprawne szczotki rozrusznik albo słabo kręci lub słabo i na odwrót kręci tak jakby w innym kierunku.
  • #6 18506203
    hevet2
    Poziom 32  
    Gdyby były szczotki nie kręciłby w ogóle lub z przerwami (tutaj bardziej wewnętrzne przebicie lub przegrzanie). Cena nowego powoduje, że nie opłaca się go naprawiać.
  • #7 18526095
    Kxba
    Poziom 5  
    Szczotki zdarte, wymiana rozrusznika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rozrusznikiem w skuterze Router Grande 50, który kręci, ale nie zazębia, co sugeruje brak momentu obrotowego. Po sprawdzeniu bendixa, który okazał się sprawny, pojawiły się sugestie dotyczące akumulatora oraz szczotek komutatora. Użytkownik rozważa podłączenie dodatkowego akumulatora, aby sprawdzić moc rozrusznika. Ostatecznie stwierdzono, że szczotki są zdarte, co wymaga wymiany rozrusznika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA