logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wideodomofon do domu jednorodzinnego (1 ekran, 2 szyfratory, IP)

szfiecu 01 Mar 2020 19:02 1053 7
  • #1 18503940
    szfiecu
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam, poszukuję mniej więcej takiego rozwiązania:
    1 monitor w domu
    1 "stacja?" z przyciskiem i kamerą
    2 szyfratory (klawiatury) po obu stronach "muru" żebym mógł chociaż furtkę nimi otwierać z obu stron (jeżeli też bramę to super)
    Dobrze gdyby było IP (odbieranie, otwieranie)
    Jeżeli można by to zgrać jeszcze jakoś ze skrzynką na listy to już w ogóle cudownie.

Widziałem na targach rozwiązania firm Gira czy Siedle , ale ceny kompleksowych rozwiązań zabijają.... :/

Znalazłem zestaw https://vidos-sklep.pl/wideodomofon-ip-vidos-m2020a2000-gd-podtynkowy-szyfrator-p-760.html
    Skrzynki nie ma, ale czy spełni pozostałe powyższe wymagania (po dodaniu drugiego szyfratora) ? widziałem sporo poleceń tej właśnie firmy - zestawów bodajże Duo (oprócz braku IP pewnie reszte wymagań spełnią?)

Z góry dziękuję za pomoc.

Dodam, że mam możliwość dołożenia jeszcze jakichkolwiek przewodów dom -> brama , a bramy/muru jeszcze nie ma więc instalacja jest możliwa każda teoretycznie.
  • #2 18504301
    clouddancer
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Oczywiście, że są firmy, które robią skrzynki na listy do Vidosa One. Poza tym, do skrzynki na listy można zawsze wbudować zamek szyfrowy jako dodatkowy element samodzielny (tak samo, jak obok wideodomofonu na płocie można zamontować szyfrator), więc tu akurat nie musisz ograniczać się do systemów IP, ktore fabrycznie oferują klawiaturę.

Swoja drogą, IP to protokół - czy masz na myśli po prostu obsługę wideodomofonu ze smartfona? Sa na to różne rozwiązania.
  • #3 18504500
    kameleon11116
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    szfiecu napisał:
    Witam, poszukuję mniej więcej takiego rozwiązania:
    1 monitor w domu
    1 "stacja?" z przyciskiem i kamerą
    2 szyfratory (klawiatury) po obu stronach "muru" żebym mógł chociaż furtkę nimi otwierać z obu stron (jeżeli też bramę to super)
    Dobrze gdyby było IP (odbieranie, otwieranie)
    Jeżeli można by to zgrać jeszcze jakoś ze skrzynką na listy to już w ogóle cudownie.

Widziałem na targach rozwiązania firm Gira czy Siedle , ale ceny kompleksowych rozwiązań zabijają.... :/

Znalazłem zestaw https://vidos-sklep.pl/wideodomofon-ip-vidos-m2020a2000-gd-podtynkowy-szyfrator-p-760.html
    Skrzynki nie ma, ale czy spełni pozostałe powyższe wymagania (po dodaniu drugiego szyfratora) ? widziałem sporo poleceń tej właśnie firmy - zestawów bodajże Duo (oprócz braku IP pewnie reszte wymagań spełnią?)

Z góry dziękuję za pomoc.

Dodam, że mam możliwość dołożenia jeszcze jakichkolwiek przewodów dom -> brama , a bramy/muru jeszcze nie ma więc instalacja jest możliwa każda teoretycznie.

Witam
    Popatrz tu ;)

https://bomap.pl/
  • #4 18504657
    szfiecu
    Poziom 9  
    Ogólnie chodziło mi o sterowanie smartfonem. Większość sprzętów mam podłączone do Tahomy, ale pytałem w Somfy i temat videodomofonów u nich raczej słabo póki co - jest jakiś plan, ale póki co lipa.
    Do skrzynki nie potrzebuję klawiatury (będzie przelotowa, wystarczy zamek - szkoda kasy). Klawiatury chciałem do otwierania furtki i bramy z obu stron bez konieczności trzymania kluczy w kieszeni.
  • Pomocny post
    #5 18504671
    kameleon11116
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    szfiecu napisał:
    Ogólnie chodziło mi o sterowanie smartfonem

Mam FERMAX 1431 WAY-FI i współpraca ze smartfonem jest bardzo dobra , konfiguracja intuicyjna ,bardzo prosta. Działa idealnie :) .
    Kluczy nie potrzeba , masz smartfona w kieszeni ,otwierasz , rozmawiasz co tam chcesz :D
  • Pomocny post
    #6 18504672
    clouddancer
    Poziom 16  
    szfiecu napisał:
    Klawiatury chciałem do otwierania furtki i bramy z obu stron bez konieczności trzymania kluczy w kieszeni.

Tak, o tym właśnie mówię. Obie mogą być zamontowane w skrzynce na listy, jedna od frontu, druga z tylu - kwestia tylko odpowiednich gabarytów skrzynki. Dlatego wybierając wideodomofon możesz w ogóle pominąć kwestię klawiatury w danym systemie i masz przez to o wiele więcej opcji do wyboru.

Somfy to faktycznie cieżka sprawa, nie znam nic,co by z tym wspólpracowało, nawet Doorbird nie.
  • #7 18504684
    szfiecu
    Poziom 9  
    W takim razie co wybrać? czego szukać? nie ukrywam, że chciałbym się zamknąć gdzieś w okolicy 4-5k maks za wszystko.
    W doorbird nie widzę np samego szyfratora, a np w panelu jest czytnik rfid który nie jest mi kompletnie potrzebny.
    https://bomap.pl/pl/p/Komplet-wideodomofon-IP-DoorBird-D2101V-z-monitorem-A1101/2398 to byłoby spoko właśnie gdyby zamiast czytnika był szyfrator.
    W ogóle czy dobrze to rozumiem, w domu jest monitor (który posiada wi-fi lub lan), on jest podłączony do stacji bramowej, a stacja bramowa do furtki oraz bramy, a szyfratory? do stacji bazowej czy do furtki i bramy? Rozumiem też, że switch poe jest potrzebny tylko wtedy jeżeli chcemy zasilać urzadzenie przy bramie ze skrętki - ale normalnie można zasilać 12v ?
  • #8 18504704
    clouddancer
    Poziom 16  
    Jest wersja Doorbirda z szyfratorem, ale oczywiscie droższa. A jako drugi szyfrator (ten od wewnątrz, do wychodzenia z posesji) i tak bedziesz musiał zastosować jakiś szyfrator samodzielny.

W Doorbirdzie zarówno stację bramową jak i monitor podłączasz do routera/switcha. Stację bramową zawsze po skrętce, monitor możesz po wifi. Wkrótce ma pojawić się także stacja bramowa z wifi (i z bluetooth BLE), ale po kablu zawsze pewniej. Oba elementy mają w pudełku swój zasilacz (dogniazdkowy, średnio wygodna opcja) albo można przez PoE. Zamki szyfrowe (jeśli samodzielne) do zasilania i do furtki/bramy.

Fermax to też niezła opcja, albo ten wymieniony wyżej Way-Fi (chociaż nie jestem pewna montażu w skrzynce, wersji 1.0 się nie dało), albo Duox z monitorem z wifi; Urmet 1722/85 z bramką IP, wszystkie proste w ustawieniach i obsłudze. Albo ten Vidos One czy też Hikvision, ostatecznie Dahua. Do kazdego można dorzucić w skrzynce na listy dodatkowo szyfrator.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wideodomofonu do domu jednorodzinnego, który spełniałby następujące wymagania: jeden monitor, jedna stacja z przyciskiem i kamerą, dwa szyfratory do otwierania furtki i bramy z obu stron. Preferowane jest rozwiązanie IP, umożliwiające zdalne otwieranie i odbieranie połączeń. Wspomniano o możliwościach integracji z skrzynką na listy oraz o wysokich cenach produktów firm Gira i Siedle. Użytkownik znalazł zestaw Vidos, który może spełniać wymagania po dodaniu drugiego szyfratora. W dyskusji polecano różne modele, takie jak FERMAX 1431 WAY-FI, DoorBird, Urmet 1722/85, Vidos One, Hikvision oraz Dahua, z uwagą na możliwość zasilania przez PoE lub 12V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA