logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wideodomofon do 2 mieszkań z otwieraniem bramy i furtki, budżet do 1000 zł

gadek80 24 Maj 2025 20:37 543 5
  • #1 21559103
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 402
    Witam,
    Domofon wideo na dwa mieszkania z przyciskiem do otwierania bramy. Z wymagań rozsądna cena, bo podobno takie kosztują grubo ponad 1000zł. Drugi parametr, o ile możliwy to żeby można było do niego podpiąć dodatkowy przycisk otwierania furtki, który nie będzie przy domofonie i będzie mógł otworzyć niezależnie od tego czy ktoś dzwonił domofonem.
    Czy polecicie coś ciekawego?

Dziękuję
  • #2 21559168
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1021
    gadek80 napisał:
    Domofon wideo na dwa mieszkania z przyciskiem do otwierania bramy.

No to masz w czym wybierać, jest tego mnóstwo, z tą ceną w okolicach 1000 zł nie znajdziesz, ale droższe się znajdą ;), np.

Wideodomofon Dwurodzinny Vidos X 2 Monitory M11W + S11-2 FullHD Podczerwień RFID MicroSD
    Wideodomofon dwurodzinny 5TECH 2 monitory 8" VERUS ONE PLUS(W) stacja 84225-2 KOD CZYTNIK
    Wideodomofon dwurodzinny zestaw Hikvision Monitor 7" LCD DS-KH6320-WTE1 Hikvision - 2x Stacja bramowa S-KV8213-WME1 Hikvision - 1x
    Wideodomofon EURA VDP-57A3 Czarny

Jest tego znacznie więcej, różne ceny, różna jakość, o każdym z nich można przeczytać o wadach i zaletach, o awaryjności i różnych problemach z nimi, dlatego sam musisz na podstawie opinii zdecydować.

gadek80 napisał:
    Drugi parametr, o ile możliwy to żeby można było do niego podpiąć dodatkowy przycisk otwierania furtki,

Tu sprawa jest bardziej klarowna, w zasadzie dzisiejsze wideodomofony mają w zasadzie w standardzie możliwość podpięcia przycisku wyjścia.
  • #3 21559204
    gadek80
    Poziom 31  
    Więc jeżeli przycisk wyjścia ma być w domu, bo ma być podłączony do Zamela SBW-02 to najlepiej wrócić przez skrętkę do domu, gdyż przypuszczam, że piny pod ten przycisk będzie przy domofonie bramowym?
  • #4 21559235
    rokbok
    Poziom 40  
    gadek80 napisał:
    Więc jeżeli przycisk wyjścia ma być w domu, bo ma być podłączony do Zamela SBW-02 to najlepiej wrócić przez skrętkę do domu

Planujesz otwieranie furtki z apki, jeżeli Zamel ma być umiejscowiony w domu to tak, przewody do niego muszą iść z bramy do domu.

Po prostu jedną parę skrętki podłączasz w stacji bramowej do wyjścia przycisku, a jej drugi koniec do Zamela.

Dodano po 12 [minuty]:

Są też wideodomofony IP, po kablu lub WiFi współpracujące np. z apką Tuya, sam taki mam, wtedy dla sterowania furtką i dodatkowo bramą z apki nie potrzeba żadnej kombinacji z przyciskiem wyjścia.

Tak to wygląda na ekranie fona.

Ekran aplikacji wideodomofonu z podglądem obrazu z kamery przy bramie, zestaw przycisków do obsługi funkcji takich jak otwieranie furtki i bramy.
  • #5 21559563
    gadek80
    Poziom 31  
    Czyli i bramę i furtkę otworzysz z aplikacji w telefonie , niezależenie gdzie będziesz? Jaki masz ten domofon?
    A jak z podglądem stanu bramy w sensie otwarta/zamknięta?
    Zamel akurat na aplikacji może pokazać czy brama jest otwarta.
    Dodatkowo nie wspomniałem, że będzie używane otwieranie bramy przez zadzwonienie na określony numer telefonu, gdyż znajomy na dzieci, które już u niego nie mieszkają, więc wygodniejsze zamiast pilota będzie korzystanie z Supla Call.
  • #6 21559643
    rokbok
    Poziom 40  
    gadek80 napisał:
    Czyli i bramę i furtkę otworzysz z aplikacji w telefonie , niezależenie gdzie będziesz? Jaki masz ten domofon?

Otworzę, zamknę, mogę rozmawiać, widzieć kto dzwoni, mam jednorodzinny NeoLight, swego czasu był dostępny na alledrogo i Amazonie.

gadek80 napisał:
    A jak z podglądem stanu bramy w sensie otwarta/zamknięta?

U mnie jest wejście na kontaktron, tak że stan bramy byłby pokazany, ale nie podłączałem go bo mam monitoring, do tego mam skonfigurowane 7 kamer IP w wideodomofonie co również daje możliwość podglądu stanu bramy na wideodomofonie.
    Jak na zdjęciu, po kliknięciu w ikonę Switch wybieram kamerę do podglądu.
    Na monitorze wideodomofonu po kliknięciu na taką ikonę jest podgląd na 4 kamery, po przesunięciu ekranu następne 4, w sumie 7 dodanych + 1 z wideodomofonu.

Ta wygląda u mnie podgląd stanu bramy.

Ekran aplikacji wideodomofonu z podglądem kamery na bramę wjazdową i panel sterowania funkcjami.

gadek80 napisał:
    Dodatkowo nie wspomniałem, że będzie używane otwieranie bramy przez zadzwonienie na określony numer telefonu

No tego u mnie nie ma, można by to zrobić z zastosowaniem jakiejś bramki, ale mnie to jest nie potrzebne.
REKLAMA