logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór tunera TV: USB czy PCI, z pilotem czy bez? Na co zwrócić uwagę?

Flaszka3 28 Wrz 2005 12:36 1563 6
REKLAMA
  • #1 1855904
    Flaszka3
    Poziom 11  
    Witam, jestem na kupnie TUNERA TV chciałbym się dowiedzieć na jakie parametry patrzeć przy zakupie takiego urządzenia. Niestety w sklepach najczęściej podawanym parametrem jest cena i to według sprzedających jest decydującą w znacznym stopniu o cechą tunera (im droższy tym lepszy). Prosił bym o poradę jaki tuner kupić czy na złącze USB czy może PCI, z pilotem czy bez, jakie mają zalety a jakie wady, jakie posiadają funkcje co się tak naprawdę sprzedaje a co jest tylko zbędnym badziewiem.
    Z góry dziękuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1855912
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2424
    Oczywiście wszystko zależy od Twoich wymagań. Ja kupiłem coś takiego: http://allegro.pl/show_item.php?item=65920048
    I powiem, że nie żałuję nawet jednej wydanej złotówki! Jakość bardzo dobra. Do oglądania używam DScalera. Brak pilota - to minus, ale ja w sumie mało oglądam TV, więc to nie aż taki wielki problem.
  • REKLAMA
  • #3 1855997
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    Z tunerów najbardziej podobają mi się Aver303 i WinFast 2000 Deluxe (czy jakoś tak :) ). Na pewno do starszych konstrukcji można zaliczyć wszystkie modele na chipie BT878 (różnych jego odmianach).
    Polecałbym raczej wersję PCI, gdyż tunery USB z reguły dysponują niższą jakością obrazu, nie jest to oczywiście regułą, ale zazwyczaj tak jest.
    Pilot oczywiście może być, im człowiek bardziej leniwy tym pilot bardziej przydatny :) Za pomocą programiku "Girder" pilota można wykorzystać także do sterowania kompem, np. WinAmpem, otwieranie/zamykanie programów, itp.
    Przydaje się też radio, zawsze można sobie czegoś posłuchać.
    Liczy się też oprogramowanie - jakość i wygoda obsługi, w większości wypadków firmowy soft w razie potrzeby można zastąpić produktem firm trzecich :)
  • #4 1857797
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    Obecnie najlepszym chipem do TV jest ATI Theater 550PRO.

http://www.ati.com/products/theater550/specifications.html

Theater 550 Pro to zintegrowany w chipie tzw. trójwymiarowy filtr grzebieniowy służący do oczyszczania z szumów sygnałów PAL i NTSC.
    Trójwymiarowe oczyszczanie sygnału oprócz luminancji i chrominancji (tak jak w filtrach 2D) uwzględnia również funkcję czasu.
    Grzebieniowe filtry 3D stosowane są w najlepszych i najdroższych modelach telewizorów. (Sony, Philips - likwidacja tzw. "mory' i śnieżenia na kratowanych elementach obrazu.)

Oprócz grzebieniowego filtra trójwymiarowego w układzie ATI Theater 550 Pro znalazł się pięcioliniowy grzebieniowy filtr dwuwymiarowy.

Wbudowanie w kość ATI Theater 550 Pro sprzętowego enkodera MPEG-2 umożliwia przekształcenie domowego peceta w cyfrowy magnetowid. Dzięki hardware'owej realizacji procesu kodowania sygnał wprost z tunera TV może zostać zapisany na płycie DVD-R/RW. Zapis dźwięku odbywa się również na drodze cyfrowej. Do jego nagrania nie jest wymagane jak dotychczas połączenie tunera z kartą dźwiękową.
    Próbkowanie dźwięku odbywa się z częstotliwością 48 kHz, a standard kodowania sygnału to dwukanałowy system Dolby Digital.

To tyle z opisu.
    Polecam kartę firmy SAPPHIRE :)
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • #5 1858189
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2424
    PitD napisał:
    Theater 550 Pro to zintegrowany w chipie tzw. trójwymiarowy filtr grzebieniowy służący do oczyszczania z szumów sygnałów PAL i NTSC.

Taki filtr mam realizowany programowo w DScalerze. Różnica, uwierzcie mi, jest widoczna, więc warto zainwestować w kartę z takim samym sprzętowym filtrem.
    U mnie, podczas oglądania TV przy włączonym filtrze grzebieniowym i filtrze gradientowym obciążenie procka wynosi około 35-40% (Athlon 1700+@2200+), ale jakość obrazu jest bardzo dobra.
    No i ten sprzętowy enkoder MPEG2...
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wybór tunera TV zależy od indywidualnych potrzeb użytkownika. Tunery PCI zazwyczaj oferują lepszą jakość obrazu niż tunery USB, choć nie jest to regułą. Ważnym aspektem jest obecność pilota, który ułatwia obsługę i może być wykorzystywany do sterowania komputerem za pomocą programów takich jak Girder. Istotne są także funkcje dodatkowe, takie jak radio. Kluczowym parametrem technicznym jest zastosowany chip – obecnie najlepszym jest ATI Theater 550 PRO, wyposażony w sprzętowy trójwymiarowy filtr grzebieniowy do oczyszczania sygnału PAL i NTSC oraz sprzętowy enkoder MPEG-2 umożliwiający nagrywanie sygnału bezpośrednio na DVD. Oprogramowanie do obsługi tunera ma duże znaczenie dla jakości i wygody użytkowania. Wśród polecanych modeli wymieniane są Aver303, WinFast 2000 Deluxe, Leadtek WinFast TV 2000 XP Expert oraz Leadtek PVR2000 BOX. Niektóre karty, np. WinFast TV 2000 XP Expert, mogą mieć problemy ze sterownikami, co warto uwzględnić przy zakupie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA