logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elta BA123 wypiekacz chleba - niewłaściwe działanie

Szymon88888 04 Mar 2020 13:07 1389 12
REKLAMA
  • #1 18509976
    Szymon88888
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie, jestem tu nowy i proszę o zrozumienie jeśli będę określał złe dane podzespoły.
    Zakupiłem wypiekacz do chleba firmy Elta model BA123, problem polega na tym że grzałka się załącza i elementy mieszające także jednocześnie (tak nie powinno być, w instrukcji wyczytałem że grzałka powinna załączyć się na ok 15-20 min i później dopiero powinny się załączyć elementy mieszające).
    Po rozkręceniu sprawdziłem, że brak przejścia w temistorze (chyba to termistor) zdjęcie 1, pytanie czy przejście powinno być czy nie?
    Czy ktoś może posiada instrukcję serwisową do tego wypiekacza?
    Bądź ma jakiś inny pomysł co może być przyczyna takiego procesu?
    Pozostałe zdjęcia:
    Elta BA123 wypiekacz chleba - niewłaściwe działanie Elta BA123 wypiekacz chleba - niewłaściwe działanie
  • REKLAMA
  • #2 18512223
    Szymon88888
    Poziom 4  
    Na tutejszym portalu wyczytałem jeden z użytkowników miał podobny problem z łopatkami od mieszania winowajcę załączam na zdjęciu, po wymianie wszystko zaczęło poprawnie pracować...
  • REKLAMA
  • #3 18517462
    Szymon88888
    Poziom 4  
    Za wcześnie się cieszyłem w prawdzie program załącza silnik w odpowiednim momencie lecz silnik jakby nie miał siły ruszyć? Wymieniłem cewkę startera na nowa niby coś lepiej, ale jeszcze to nie... Zatem czy uszkodzony może być także przekaźnik? Czy macie może jakiś zamiennik do tego modelu?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #5 18518717
    Szymon88888
    Poziom 4  
    Muszę jutro zadzwonić a jak nie to pozostanie Ali bo zamiennika żadnego do tego nie otrzymam ?
  • REKLAMA
  • #6 18521812
    Szymon88888
    Poziom 4  
    Niestety brak w PL czy ktoś z forumowiczów ma może? Zatem może jakiś zamiennik np. samochodowy by mógł być? Tylko nie wiem jak piny wyciągnąć?
  • #7 18905643
    Andrzej Molicki
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Mam taki wypiekacz jak będzie problem to mogę u siebie obmacać
    Ogólnie jestem zadowolony choć w wolnym czasie muszę jakoś oszukać termostat bo wg mnie wypieki są za mało dopieczone .Schematu nie posiadam ale naprawiłem i jest ok Silnik ma 2 tryby pracy Pierwszy z przerwami tj mieszanie wstępne a drugi mieszania ciągle oba mają prawo lewo . Mam instrukcje obsługi i rozpisanymi programami i przepisami .
  • #8 18910237
    Szymon88888
    Poziom 4  
    U mnie jest problem z łopatkami działają, ale jak by nie miał silnik tyle siły co powinien. Miałeś u siebie z tym problem i skąd jesteś?
  • #9 18910543
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Osie łopaty mieszacza nie są zatarte?
  • #10 18910659
    Szymon88888
    Poziom 4  
    Nie swobodnie kręcą się
  • #11 18925942
    Andrzej Molicki
    Poziom 14  
    Silnik u mnie ma na tyle mocy, że przy próbach zatrzymania mieszadła zerwało pasek. Naprawdę bardzo gęste ciasto bez problemu wyrabia. Podłącz jakiś miernik lub żarówkę 100W do zacisków silnika i będziesz widział jak wygląda zasilanie. W sterowaniu silnika jest z 5 elementów więc idzie wyłapać co robi problem. Silnika nie podejrzewam bo gdyby był przywarty to by się kopcił.
  • #12 18927305
    Szymon88888
    Poziom 4  
    Ok tylko wiesz aby wykonać ruch mieszadeł muszę program uruchomić i 20 min czekania, ciasto do wyrzucenia i rozkręcać na nowo 😀 silnik myśle ze będzie ok bo nic nie czuć czasem się zdarzy ze ruszy tak jak powinien na kilka sekund i staje
  • #13 18932307
    Andrzej Molicki
    Poziom 14  
    Mam za mało informacji jak się to zachowuje i na jaki m programie Pan to testuje .
    Na pw wysyłam nr tel do mnie proszę zadzwonić wieczorem to porównamy zachowanie obu urządzeń .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wypiekaczem do chleba Elta BA123, w którym grzałka i elementy mieszające uruchamiają się jednocześnie, co jest niezgodne z instrukcją. Po rozkręceniu urządzenia stwierdzono brak przejścia w termistorze. Inni użytkownicy sugerują, że problem może dotyczyć łopatek mieszających lub silnika, który nie ma wystarczającej mocy. Wymiana cewki startera przyniosła częściową poprawę, ale nadal występują trudności. Uczestnicy dyskusji poszukują zamienników przekaźnika oraz instrukcji serwisowej, a także dzielą się doświadczeniami związanymi z naprawą i działaniem urządzenia.
REKLAMA