logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Deutz Agrotron Mk3 135 kod klucza i EA - słabo wysprzęgla

PAT -999 04 Mar 2020 13:30 4047 3
REKLAMA
  • #1 18510023
    PAT -999
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Proszę o pomoc kod- EA , w ciągniku DEUTZ Agrotron MK3 135 skrzynia biegów ręczna 6-ka z 4-rema nadbiegami ,rewers lizak tylko przód - tył.
    Po wciśnięciu pedału sprzęgła powyżej 3/4 i do podłogi na wyświetlaczu na słupku pojawia się symbol klucza i EA ,a biegi nadal nie chcą wejść by ruszyć i czuć iż sprzęgło ciągnie i ciągnik chce jechać .
    Gdy z oporem a czasem zgrzytem wejdzie bieg to sprzęgło ciągnie i ciągnik jedzie na w pełni wciśniętym sprzęgle .
    Gdy innym razem natomiast zdarzy się iż pomimo kodu EA biegi wchodzą w miarę lekko to ciągnik zaczyna ciągnąć - jechać (czuć moment delikatnego szarpnięcia ) powyżej 1/4 od podłogi czyli 3/4 wciśnięcia , czyli raczej tak powinno być .
    Wydaje mi się iż jest gorzej na rozgrzanym oleju .
    Proszę o pomoc , gdzie szukać , jakiś czujnik , siłownik sprzęgła , tarczki sprzęgła zasadniczej ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18515136
    dj dark93
    Poziom 12  
    Ocena: 85
    Problem z potencjometrem od sprzęgła.
  • REKLAMA
  • #3 19082791
    PAT -999
    Poziom 10  
    dj dark93 napisał:

Witam
    błąd EA to faktycznie przekroczony zakres potencjometru ,brak śrubki - ogranicznika i pedał wpadał do podłogi ,był bardzo duży ruch pompki i siłownika sprzęgła .
    Wykręciłem śrubkę i błąd zniknął , lecz dalej nie wysprzęglał.

Dodano po 7 [minuty]:

PAT -999 napisał:
    dj dark93 napisał:

Witam
    błąd EA to faktycznie przekroczony zakres potencjometru ,brak śrubki - ogranicznika i pedał wpadał do podłogi ,był bardzo duży ruch pompki i siłownika sprzęgła .

Witam
    Rozkręciłem skrzynie biegów a to ZF ,i okazało się iż okładziny sprzęgła jazdy spalone .
    Dałem nowe okładziny ,nowe przekładki - rozsądne ceny , nowy olej ,zjechałem skrzynią i sprzęt działa bez najmniejszego zarzutu .
    ZF w DEUTZ 6-ka z 4-rema nadbiegami ,rewers bez luzu to bardzo prosta i tania i szybka naprawa .
  • #4 19082843
    PAT -999
    Poziom 10  
    dj dark93 napisał:

Witam

Dodano po 7 [minuty]:

PAT -999 napisał:
    dj dark93 napisał:

Witam

Witam
    Rozkręciłem skrzynie biegów a to ZF ,i okazało się iż okładziny sprzęgła jazdy spalone .
    Dałem nowe okładziny ,nowe przekładki - rozsądne ceny , nowy olej ,zjechałem skrzynią i sprzęt działa bez najmniejszego zarzutu .
    ZF w DEUTZ 6-ka z 4-rema nadbiegami ,rewers bez luzu to bardzo prosta i tania i szybka naprawa .

Dodano po 13 [minuty]:

Brak wyprzęgania , ciągnie na włączonym biegu i wciśniętym sprzęgle .

Witam
    błąd EA to faktycznie przekroczony zakres potencjometru ,brak śrubki pod pedałem - ogranicznika i pedał wpadał do podłogi ,był bardzo duży ruch pompki i siłownika sprzęgła .

Rozkręciłem skrzynie biegów a to ZF , rozłożyłem bęben sprzęgła jazdy i okazało się iż okładziny sprzęgła jazdy spalone .
    Dałem nowe okładziny ,nowe przekładki - rozsądne ceny , nowy olej ,zjechałem skrzynią bez uszczelki i sprzęt działa bez najmniejszego zarzutu . Biegi super ,bez szarpań , poślizgu wszystko ok.
    ZF w DEUTZ 6-ka z 4-rema nadbiegami ,rewers bez pozycji luzu to bardzo prosta i tania i szybka naprawa .
REKLAMA