logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audia A4 3.0 ASN + STAG 300-6 - Prośba o ocenę mapy

michal0310 08 Mar 2020 15:16 1251 12
REKLAMA
  • #1 18518315
    michal0310
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witajcie, czy któryś ze znawców STAGa 300 mógłby rzucić okiem na to co mi wyszło po autokalibracji i powiedzieć, czy coś ewidentnego do poprawy rzuciło mu się w oczy? Z góry dzięki ;)

Audia A4 3.0 ASN + STAG 300-6 - Prośba o ocenę mapy Audia A4 3.0 ASN + STAG 300-6 - Prośba o ocenę mapy Audia A4 3.0 ASN + STAG 300-6 - Prośba o ocenę mapy
  • REKLAMA
  • #3 18521480
    piotrek11086
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam.

Przede wszystkim masz rozjazd na bankach: wtrysk 1, 2, 3 ma 3,3ms, a 4, 5, 6 ma 2,9ms.
    Prawdopodobnie spowodowane jest to wysłużonymi Valtekami.
    Zresetuj ECU i zobacz czy na noPB jest OK. Jeżeli będą czasy wtrysków równe na wszystkich cylindrach to wtryski LPG do kosza, bo klikaniem w laptopa ich nie naprawisz.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 18528720
    michal0310
    Poziom 10  
    piotrek11086 napisał:
    Przede wszystkim masz rozjazd na bankach: wtrysk 1, 2, 3 ma 3,3ms, a 4, 5, 6 ma 2,9ms.
    Prawdopodobnie spowodowane jest to wysłużonymi Valtekami.

Być może masz rację, chociaż ja bym bardziej stawiał na zaczynający powoli dawać oznaki zmęczenia życiem nastawnik wałków rozrządu e jednej z głowic...
    Puki co zrobiłem jak pisał kolega powyżej, podniosłem mnożnik o kilka klików (w środkowym przedziale, tam gdzie najbardziej były mapy rozjechane) i się zobaczy...
  • REKLAMA
  • #6 18548082
    michal0310
    Poziom 10  
    psooya napisał:
    ASN chodzi w CL do samego końca. Strojenie na czasy wtrysku lub korekty obd jest jednym słusznym rozwiązaniem. AFR będzie taki jak ecu pb zarządza w danym obciazeniu.

U mnie z korektami jest coś nie w porządku... Wczoraj to zauważyłem, bo zwykle nie zaglądam w okienko z parametrami po OBD, ale zauważyłewm, że jeden bank ma stale STFT ILTFT na zero (bez zmian, stoi na zero zawsze), a drugi wysokie wartości, dochodzące do 28... Mi to wygląda na uszkodzoną sondę (tam gdzie jest 0), ale błędów żadnych nie ma (kiedyś, chyba ze 2 lata temu pojawił się raz błąd uszkodzenia obwodu grzałki, ale po skasowaniu nie powrócił...) Co powiecie na to?

Postaram się potem wrzucić jakieś foto jak te korekty wyglądają dokładnie.
  • REKLAMA
  • #8 18550280
    michal0310
    Poziom 10  
    psooya napisał:
    Wygląda grubo. Jeden bank idzie w OL. Do sprawdzenia obie sondy, oba katy, odma bo peka oraz MAF i tyle na start.

dzięki za podpowiedzi, sprawdzę po kolei to co mówisz...
    Odma jest cała, ale MAF, sondę i kata na jednym banku sam podejrzewam od momentu jak to zauważyłem... W zasadzie to sondę i/lub MAF jako sprawcę i kata jako ofiarę w zasadzie...

Tak przy okazji spytam, bo nie do końca jestem pewny czy rozumiem koncepcję... Czytałem że do V-ki zaleca się zrobienie czegoś w rodzaju "pętli wyrównującej" w zasilaniu gazem. Chodzi o to że należałoby połączyć "tyły" obu listew wtryskiwaczy gazowych ze sobą dodatkowym wężem?
  • #10 18567082
    michal0310
    Poziom 10  
    psooya napisał:
    Tak. Kompensacja za to sie nazywa. Jeśli masz dwa reduktory potrzebujesz kompensacji przed czyli zaraz na wyjsciu obu reduktorow.

Ok, dzięki. Mam jeden reduktor Zavoli Zeta S, który w teorii powinien wystarczać temu silnikowi. Myślałem po kupnie auta czy nie zmienić na dwa, ale niestety mając 3.0 ASN pod maską w A4 absolutnie nie ma na to miejsca :( Ogólnie kupowałemto auto z niedziałającą instalcją (okazało się że szlag trafił jedną z zamontowanych tam dwóch listew wtryskowych Matrix) i zmieniłem te wtryski żeby spróbować ją uruchomić na takie jakie miałem dostępne na szybko na miejscu (Valteki 30) i po tym zaczęła działać. Wszystko zostało jak było wcześniej, czyli wkrętki w kolektorze, wężyki od wtryskiwaczy, reduktor, elektryka/elektronika itp... wiem że to nie idealne rozwiązanie, ale mieszkam w Niemczech, a tutaj z gazem w zasadzie nikt nie robi nic, a już na pewno nie profesjonalnie, więc w sumie jestem skazany na własnoręczne drutowanie tej instalacji... Poprzednim właścicielem tego auta był typ, który ma certyfikowany przez AC warsztat montujący instalacje LPG i sam zakładał tą instalację... Jaki z niego fachowiec już pokazuje choćby to, że filtr fazy lotnej gazu był zamontowany ZA kombiczujnikiem PS-02, co niestety zauważyłem dopiero po jakimś czasie od kupna, jak zabrałem się za uruchamianie tej instalacji... Tegto czujnika też nie mogę być za bardzo pewny, bo kto wie ile on ma w środku syfu teraz (oczywiście przłożyłem go za filtr), ale dopuki ewidentnie nie kłamie to wolę go nie otwierać :)
  • #11 18697239
    B o n u s
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Chętnie bym zobaczył zapis z pracy lambdy. Wyszło by czy na tą ubogą dawkę auto reaguje źle czy dawka paliwa jest prawidłowa z ciśnieniem 1,3 i wskazanie lambdy dobre. Na jałowych średnio można coś określić oprócz tego, że lambda ma w momencie 0,65V innym razem 0,1V a to za mało. Poza tym temperatura przełączania 20 st to o 15 za nisko. Jak fizycznie poustawiane są wtryski dla banku 1 i 2? Czy odległości są te same oraz te same długości i średnice wszystkich wężyków?
  • #13 18699409
    michal0310
    Poziom 10  
    B o n u s napisał:
    temperatura przełączania 20 st to o 15 za nisko

to prawda, jak się robi odrobinę cieplej to przestawiam na 30, a teraz mam tak ustawione żeby do pracy na benzynie nie jeździć rano, bo by mi się nie zdążył przełączyć :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik prosi o ocenę mapy po autokalibracji w systemie STAG 300-6 dla Audi A4 3.0 ASN. Otrzymuje sugestie dotyczące podniesienia mnożnika, co może poprawić ubogą mieszankę gazu. Wskazano na problemy z czasami wtrysku, które mogą być spowodowane zużytymi wtryskiwaczami Valtek. Użytkownik zauważa nieprawidłowości w korektach OBD, co sugeruje uszkodzenie sondy lambda. Dyskutowane są również kwestie związane z instalacją gazową, w tym konieczność kompensacji w zasilaniu gazem oraz problemy z reduktorem Zavoli Zeta S. Użytkownik planuje dalsze sprawdzenie komponentów, takich jak MAF i katy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA