logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuję informacji o Zestawie Pomiarowym prod. Unitra Rzeszów

MAT_ ZAJ 08 Mar 2020 23:24 3045 9
REKLAMA
  • #1 18519561
    MAT_ ZAJ
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Witam, poszukuję wszelkich informacji, schematów, bądź dokumentacji dotyczących zestawu UZP 100 produkcji Rzeszowskiej Unitry.
    Skrót UZP we własnym zakresie rozszyfrowałem jako prawdopodobnie: "Uniwersalny Zestaw Pomiarowy".
    (Jedyne informacje jakie cudem udało mi się znaleźć w sieci to, że jeden z zasilaczy na Elektrodzie został zbudowany w oparciu o jego obudowę: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1146976.html oraz autor tego zasilacza poszukiwał też podobnej obudowy: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1725067.html )
    Całe urządzenie jest zbudowane w typowej "Meratronikowskiej" skrzynce z uchwytami na froncie, jednak ciekawostką odróżniającą je od innej krajowej pomiarówki jest fakt, że cała konstrukcja jest oparta o formę tzw. "eurokarty" ze slotami na dane moduły. Raczej nie było to tylko ułatwienie w celu serwisowania, a budowa ułatwiająca dostosowanie zestawu do sprawowanej funkcji na danym stanowisku w zakładzie produkcyjnym - choćby ot w którejś Unitrze :D
    Poszukuję informacji o Zestawie Pomiarowym prod. Unitra Rzeszów Poszukuję informacji o Zestawie Pomiarowym prod. Unitra RzeszówPoszukuję informacji o Zestawie Pomiarowym prod. Unitra Rzeszów

Są to jedynie moje domysły, poparte funkcjami poszczególnych modułów, a także jednym zdjęciem z archiwum Allegro, gdzie taki zestaw raz się pojawił w trochę innej kompletacji niż mój egzemplarz - posiadał "Miliwoltomierz w.cz." w miejscu gdzie mój ma "Generator 1kHz".

Pokrótce przybliżę każdy z posiadanych przeze mnie modułów:
    - UZP 100
    Wielofunkcyjny miernik wychyłowy, którego funkcja ustalana jest zespołem przełączników poniżej, bazowy element każdego z zestawów, zawiera zasilacz, i odpowiednie połączenia z tylną płytą ze slotami na pozostałe moduły.
    - UZP 110
    Zasilacz Stabilizowany, skokowa regulacja przełącznikiem napięć 4,5/5/6/7,5/9/12/15/18 V i ograniczenia prądowego 0,05/0,1/0,2/0,3/0,5/1 A, przełączany pomiar A/V. Ciekawą funkcją niespotykaną w innych zasilaczach jest wybór procentowej wartości wybranego przełącznikiem obrotowym napięcia - odpowiednio 67/100/110 % i płynna regulacja w zakresie od 60 - 110% - nie wiem do czego mogły służyć tak specyficzne zakresy - ktoś może wie? To jakaś procedura serwisowa, czy uruchomieniowa na etapie produkcji, regulacji?
    - UZP 120
    Bardzo podstawowy multimetr z woltomierzem napięć stałych i omomierzem
    - UZP 130
    Generator 1kHz o bardzo małej (regulowanej w skali 1-10 dla danego zakresu) amplitudzie maksymalnej 30mV - sygnały do testowania torów m.cz. choćby wzmacniaczy to raczej setki mV - podobnie jak w przypadku procentowych zakresów pracy zasilacza nie umiem ustalić dla niego sensownego zastosowania..
    - UZP 160
    Generator Wobulowany do strojenia torów p.cz. zarówno odbiorników FM jak i AM

W numeracji modułów występują więc ewidentne luki (jedną z nich na pewno zajmuje wspomniany wcześniej Miliwoltomierz w.cz., jednak nie jestem w stanie doczytać jego numeru), czy ktoś wie może coś o pozostałych produkowanych dla niego modułach?

Może jest na forum ktoś kto kiedyś miał styczność z takim zestawem, używał/używa, bądź naprawiał?
    Wszelkie informacje bardzo mile widziane! :)
  • REKLAMA
  • #2 18611044
    mariannak
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    czy z tyłu obudowy jest jakaś tabliczka znamionowa?

jak jest to poproszę zamieścić foto
  • REKLAMA
  • #3 18611226
    MAT_ ZAJ
    Poziom 15  
    mariannak napisał:
    czy z tyłu obudowy jest jakaś tabliczka znamionowa?

jak jest to poproszę zamieścić foto

Tabliczka oczywiście jest, ale niczego nie wnosi niestety poza podstawowymi parametrami poboru z sieci.

• #4 18659213
    ZEP_Fantastron
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    MAT_ ZAJ napisał:
    Ciekawą funkcją niespotykaną w innych zasilaczach jest wybór procentowej wartości wybranego przełącznikiem obrotowym napięcia - odpowiednio 67/100/110 % i płynna regulacja w zakresie od 60 - 110% - nie wiem do czego mogły służyć tak specyficzne zakresy - ktoś może wie? To jakaś procedura serwisowa, czy uruchomieniowa na etapie produkcji, regulacji?

Na przełączniku obrotowym ustawiona jest typowa wartość nominalna napięcia baterii płaskiej - 4,5 V. Wartości 110% i 67% miały więc zapewne symulować skrajne stany naładowania baterii. Unitra - Rzeszów produkowała głównie małe radyjka na baterie, więc zasilacz taki mógł być wykorzystywany np. na stanowisku kontroli jakości.
  • #5 18668127
    MAT_ ZAJ
    Poziom 15  
    ZEP_Fantastron napisał:
    MAT_ ZAJ napisał:
    Ciekawą funkcją niespotykaną w innych zasilaczach jest wybór procentowej wartości wybranego przełącznikiem obrotowym napięcia - odpowiednio 67/100/110 % i płynna regulacja w zakresie od 60 - 110% - nie wiem do czego mogły służyć tak specyficzne zakresy - ktoś może wie? To jakaś procedura serwisowa, czy uruchomieniowa na etapie produkcji, regulacji?

Na przełączniku obrotowym ustawiona jest typowa wartość nominalna napięcia baterii płaskiej - 4,5 V. Wartości 110% i 67% miały więc zapewne symulować skrajne stany naładowania baterii. Unitra - Rzeszów produkowała głównie małe radyjka na baterie, więc zasilacz taki mógł być wykorzystywany np. na stanowisku kontroli jakości.

Fakt! To ma sens, dzięki za tą wskazówkę! :)
    Może jeszcze ktoś coś widział, wie, słyszał, a może i wciąż ma inne moduły/pakiety dla tego zestawu?
  • REKLAMA
  • #6 19801985
    MAT_ ZAJ
    Poziom 15  
    Uzupełniam temat o informacje, które udało mi się dowiedzieć.
    Nawiązałem kontakt z jednym z inżynierów pracujących w dziale konstrukcyjnym rzeszowskiej Unitry, pozwolę sobie zacytować:
    "Mogę jedynie potwierdzić że UZP 100 był zaprojektowany przez zakładową sekcję APK (aparatury pomiarowo kontrolnej) pod potrzeby produkcyjne. Stąd takie dziwne zakresy pomiarowe, napięcia zasilacza, itp. W końcowym okresie działalności rzeszowskiej Unitry był również sprzedawany wraz z pełną dokumentacją drukowaną na powielaczu.
    Nie pamiętam jakie moduły weszły do produkcji. Pomysłów było wiele. Pamiętam jedynie pełnozakresowy generator m. cz."
    W między czasie na Allegro wypłynął kolejny egzemplarz zestawu, posiadający pakiet UZP 150 - miliwoltomierz w.cz..
    Co ciekawe, zestaw ten ma sporo wyższy numer seryjny od mojego.
  • #7 20458415
    mapako
    Poziom 2  
    Witam
    Odświeżę temat ponieważ też poszukuję informacji o takim zestawie i natrafiłem na tego posta.
    Mam bardzo podobny zestaw:
    i dodatkowe moduły zasilacza i multimetru.
    Poszukuję informacji o Zestawie Pomiarowym prod. Unitra Rzeszów Poszukuję informacji o Zestawie Pomiarowym prod. Unitra Rzeszów Poszukuję informacji o Zestawie Pomiarowym prod. Unitra Rzeszów Poszukuję informacji o Zestawie Pomiarowym prod. Unitra Rzeszów
    Pochodzi on z UNITRY w Rzeszowie bo tam go zakupiłem na licytacji po upadłości zakładu gdzieś początkiem lat 90-tych.
    Niestety oba zasilacze już nie działają - poszukuję dokumentacji aby zmodernizować te moduły.
  • #8 20466608
    MAT_ ZAJ
    Poziom 15  
    Ooo! I to jest bardzo ciekawa sztuka, wygląda na jakiś egzemplarz przedprodukcyjny, być może nawet prototypowy... Czy posiada może jakąś tabliczkę znamionową? Jakiś nr, rocznik?
    O dokumentację będzie bardzo ciężko z racji na specjalistyczne przeznaczenie przyrządu, ale z tego co pamiętam z odkrywania wnętrza mojego zestawu to dość prosta, w pełni tranzystorowa konstrukcja z KD502 / 2N3055 w roli głównej jakich pełno bywało w tamtym czasie :)
  • REKLAMA
  • #9 20483360
    mapako
    Poziom 2  
    Dziś miałem chwilkę czasu więc "szukałem" tabliczki znamionowej w moim zestawie - niestety brak...
    natomiast na górnej obudowie jest odręczny numer:
    "Wykopałem" też na strychu drugi egzemplarz który wówczas zakupiłem jako dawcę części i on miał oprócz numeru etykietę świadectwa sprawdzenia przyrządu z widoczna wpisaną datą 90.07.09.
    Ponieważ jak pisałem wcześniej kupiłem te egzemplarze na licytacji po likwidacji zakładu zakładam że są to egzemplarze wyprodukowane na potrzeby własne zakładu - do stanowisk produkcyjnych lub kontrolnych produkowanych odbiorników radiowych.
  • #10 20946972
    jasioplo
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    A ja dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem tego cuda ...
    Jako Rzeszowianin musiałem go kupić i uratować od zapomnienia :-)
    Jutro, jak znajdę chwilę czasu porobię foty i może coś napiszę ...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy poszukują informacji na temat Zestawu Pomiarowego UZP 100 produkcji Unitry z Rzeszowa. Zestaw ten, określany jako "Uniwersalny Zestaw Pomiarowy", charakteryzuje się konstrukcją opartą na formie "eurokarty" z modułami. W dyskusji pojawiły się pytania o tabliczki znamionowe, dokumentację oraz dodatkowe moduły. Użytkownicy dzielą się informacjami o zasilaczach, które mogły być wykorzystywane w kontrolach jakości, oraz o ich specyfikacjach. Wspomniano również o kontaktach z inżynierami Unitry, którzy potwierdzili, że zestaw był projektowany pod potrzeby produkcyjne. Pojawiły się także zdjęcia egzemplarzy zestawu oraz informacji o ich historii, w tym zakupach na licytacjach po upadłości zakładu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA