logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BM-500 ja to jest z tym podziałem za pomocą QoS'a?

JarekDex 28 Wrz 2005 19:24 867 1
REKLAMA
  • #1 1856924
    JarekDex
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Chciałem się zapytać o BM-500. Czy on dzieli pasmo na zasadzie że jeżeli w sieci włączone są 4 komputery to no dzieli pasmo na 4 równe części (bądź takie jak ustawiliśmy). Jeżeli tak, to w sytuacji kiedy w sieci będą włączone wszystkie maszyny a tylko jedna z nich będzie korzystać z Internetu to oznaczać będzie straszliwe marnotrawstwo pasma. Dobrze to rozumiem?
  • REKLAMA
  • #2 1979506
    TwardY
    Poziom 2  
    Chyba źle rozumiesz.

Moim zdaniem jest tak, że BM500 nie dzieli na rowne części na aktualną ilość komputerów w sieci tylko zależnie od ruchu. Jeśli masz 1mbit i 4 kompy auktualnie dzialające na łączu to sie dzieli na 4 po 250 kb ale jeśli nie jest zapełnione całe pasmo przy rownym podziale bo np. 2 kompy działają tylko na gg, 1 na www a jeden ściaga filmy z p2p to ten co ciągnie najwięcej dostaje chwilowo pasmo niewykorzystane. Jeśli ktoryś z pozostałych kompów coś by zaczął ściągać to pasmo niewykorzystane po równym podziale rozdzielone byłoby na dwa kompy. A jeśli nagle wszystkie kompy zaczęły by sciągac to każdy dostał by po rowno po 250kb.

Mam BM500 i jakoś to dziala :)
REKLAMA