logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CLP 365W - czerwona lampka po kilku na panelu

grzesh27 11 Mar 2020 13:32 2256 11
REKLAMA
  • #1 18524197
    grzesh27
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Mam problem z drukarką Samsung clp 365w ,którą zakupiłem na aukcji miała działać ale jest inaczej , a mianowicie po załączeniu zapala się dioda zielona, migają diody tonerów ale po kilku sekundach zapala się czerwona dioda i nic nie można zrobić.
    Bardzo proszę o pomoc w tym temacie.
  • REKLAMA
  • #2 18524406
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1844
    Papier włożony do podajnika? Jego wielkość ustalona za pomocą zielonych, przesuwnych dźwigienek? Pokrywa dobrze zamknięta?
    Kupiłeś z tonerami czy włożyłeś swoje własne? Wgrany tzw. wieczny chip i styki chipów na tonerach są zaklejone czy firmware nie było zmieniane? Masz załączone przez sprzedawcę testowe wydruki lub strona konfiguracji?
  • REKLAMA
  • #3 18524495
    grzesh27
    Poziom 12  
    Papier włożony , tonery są były już napełniane natomiast co do chipów nie mam pojęcia czy były zmieniane.
    Pokrywa zamknieta poprawnie.

Dodano po 3 [minuty]:

Niestety nie otrzymałem stron testowych.
  • REKLAMA
  • #4 18524516
    krakarak
    Poziom 42  
    Chipy są też na tonerach, na przedniej ich krawędzi - takie miedziane pola, do których po zamknięciu pokrywy przytykają się metalowe bolce znajdujące się na przedniej pokrywie.
    Jeszcze raz, ale poprawnie - czy tonery były napełniane przez sprzedającego i przyjechały razem z drukarką czy ty to zrobiłeś lub ktoś inny? Czy kupiłeś z tonerami czy bez?
    Po wyjęciu tonerów, wyjmij znajdujący się po lewej stronie patrząc od przodu plastikowy pojemnik, taki w połowie przeźroczysty. Jeśli jest zabrudzony tonerem od wewnątrz to usuń ten proszek i umyj wodą jego wnętrze, po wysuszeniu włóż do drukarki a potem tonery.

A ten tzw. wieczny chip to po prostu zmieniony przez szpeców firmware drukarki, które nie blokuje pracy drukarki gdy licznik znajdujący się w chipach na tonerach wyliczy, że skończył się proszek i trzeba kupić nowy toner (z nowym chipem).
  • #5 18524528
    grzesh27
    Poziom 12  
    Tonery przyjechaly z drukarką widać że były napełniane jakąś taśmą poklejone
  • #6 18524542
    krakarak
    Poziom 42  
    Pojemnik na toner resztkowy czysty?
  • REKLAMA
  • #7 18524578
    grzesh27
    Poziom 12  
    Tak pojemnik jest czysty
  • #8 18524810
    krakarak
    Poziom 42  
    Pozostał do sprawdzenia czujnik papieru w fuzerze, czy nie zawiesił się.
  • #9 18527480
    grzesh27
    Poziom 12  
    Drukarka uruchomiona odkurzylem caly srodek i oczyscilem raz jeszcze ten pojemniczek na toner , drukarka gotowa do pracy niestety jest problem z pobieraniem papieru, zabiera kartke na 3 razy albo wogóle i jest zaciecie.
    Jesli cos juz wydrukuje a długo przy tym mysli wydruk jest czarnobialy mimo iż wskazniki pokazują 100% tonerów
  • #10 18527791
    krakarak
    Poziom 42  
    Kolejny raz zapytam i udziel wreszcie wyczerpującej odpowiedzi - czy na tonerach są chipy czy ich nie ma?
    Za brak koloru na wydruku może być odpowiedzialna konfiguracja dla tej drukarki, we właściwościach sprawdź czy jest zaznaczona opcja drukowania tylko w czerni.
  • #11 18530114
    grzesh27
    Poziom 12  
    Tak tonery są z chipami, wydaje mi się ktoś już założył wieczne chipy, wszystkie wskazania tonerów na 100% a nie wyglądają na takie
  • #12 18530274
    krakarak
    Poziom 42  
    @grzesh27 ty wcale nie czytasz tego co piszę, więc kończę.
    Pisałem, że nie ma fizycznie namacalnych, elektronicznych tzw. "wiecznych chipów", lecz jest to spreparowany firmware.
    W poście #2 i #4 pisałem o chipach - czy są i czy są zaklejone.
    W #10 chciałem, abyś sprawdził czy nie jest zaznaczona opcja drukowania tylko w czerni, żadnej informacji.

Polecam czytanie instrukcji obsługi lub kontakt ze sprzedawcą albo najbliższym serwisem. Sprawdzą i doprowadzą do stanu używalności bez oczekiwania na skąpe wyjaśnienia.
    Można też pooglądać filmiki na Youtube, aby zobaczyć i posłuchać co to są chipy na kartridżu, jak wyglądają i jaką rolę spełniają. Samodzielność nikomu nie zaszkodziła.

Miłego dnia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Samsung CLP 365W, która po włączeniu zapala zieloną diodę, a następnie czerwoną, co uniemożliwia dalszą pracę. W odpowiedziach poruszane są kwestie związane z poprawnym umiejscowieniem papieru, stanem tonerów oraz chipów. Użytkownik potwierdza, że tonery były napełniane i nie otrzymał stron testowych. Wskazówki obejmują sprawdzenie czujnika papieru, czystości pojemnika na toner resztkowy oraz konfiguracji drukarki, która może być ustawiona na drukowanie tylko w czerni. Ostatecznie, po oczyszczeniu drukarki, problem z pobieraniem papieru oraz czarno-białym wydrukiem nadal występuje, co sugeruje możliwe problemy z chipami tonerów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA