Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung CLP-325W - paski po dosypaniu tonera

bearq 10 Nov 2013 20:03 2589 4
    bearq
    Level 38  
    Witam,

jednak skusiłem się zakupić chipa od pewnego uzytkownika tutaj z forum. Zapłaciłem 9zł (nie pięniądze) i jak na razie resetowanie licznika jest ok.
    Jednak teraz jest inny problem, po załadowaniu tonerów odpowiedniki kolorami, okazało się że podczas druku czarno-białego na stronie pojawiały się czerwone pionowe paski. Okazało się że z czerwonej rolki wysypuje się proszek do "kortyka" pod wałkiem które strasznie szybko się przepełniaja co skutkuje tym ze proszek dostaje sie do innych rolek ktore podczas druku brudzą.
    Mimo tego że jakoś to zabezpieczyłem to teraz znowu przy druku czarno-białym na samym koncu druku (na gorze stronie) pojawiaja sie cienki czarny pasek.
    Dodam że wałek nie był niczym dotknięty czy zabrudzony. Wyjęta została zatyczka, wsypane około 50g tonera (tonery były prawie puste) i zabezpieczone ponownie zatyczką+taśma.
    Jak poradzić sobię z tym przepelniającym korytkiem i czarnym paskiem na poczatku wydruku?

Moderated By rys57:

Wydzielono z tematu o resecie chipa. Reset jest OK.

Gembiak2
    Level 16  
    Witam.
    50 gram to za dużo proszku odsyp połowę z każdego koloru.
    bearq
    Level 38  
    Witam,

przepraszam za opóżnienie. Odsypałem i już rolki nie gubią koloru ale jest następny problem. Tam gdzie powinien być niebieski kolor to jest "fiołkowy" a tam gdzie czerwony wychodzi ciemno-czerwony z prawie czarnymi plamami. O dziwo takie "kleksy" wychodzą podczas drukowania np czerwonego kwadratu. Jeśli drukuję same litery, cyfry napisy etc jest ok.
    wieczyste_chipy
    Level 12  
    Cały czas za dużo proszku :) w czerwonym, niebieskim i czarnym. Poza tym warto obniżyć nasycenie barw i tym się pobawić by dopracować kolory.
    bearq
    Level 38  
    Jak coś to nadal było za dużo toneru. Wydrukowałem 500 stron i jej przeszło :D