logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć magnetowid do monitora CRT przez kabel cinch?

Arman 28 Wrz 2005 23:43 1089 7
  • #1 1857769
    Arman
    Poziom 2  
    Witam wszystkich mam pytanie czy można w jakis sposób podłączyc do monotora CRT jakiś odtwarzacz typu np magnetowid poprzez cinche????
    Jeśli tak to proszę o podanie ktore piny ze złącza trzeba podłączyc aby otrzymać obraz na monitorze.
    Z góry dzieki

Przeniosłem z: Schematu/instrukcji... [h]
  • #2 1857793
    DarekK.
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam, bezpośrednio to nie. Musisz mieć rozdzielonye kolory R,G,B i synchronizację. Ten temat zaświtał mi rano i po wstępnych przemyśleniach doszedłem do wniosku, że jest to do zrobienia. A może już któryś kolega to opanował?
  • #3 1857849
    Arman
    Poziom 2  
    Mi to przyszlo do głowy ponieważ gdzieś słyszałem że jest to do zrobienia, niestety żaden kolega tego jeszcze nie robił.A jak rozdzielić te kolory?? można kupić jakiś adapter , jeśli tak to jak to się fachowo nazywa.Bo ja jestem kompletnie zielony(czyt. technik elektronik :D 3 rok technikum).
    Pozdro
  • #4 1858148
    Darektbg
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    hmm.. zeczywiscie bezposrednio się nie da, ale magnetowid powinien mieć wyjscie scart i z tamtąd można by podkraść RGB ale pozostaje problem z rozdzieleniem sygnału chrominacji i luminacji.
  • #5 1858534
    DarekK.
    Poziom 16  
    Tak masz rację. Ale to załatwiałby dekoder i matryca w takim interfejsie.
  • #6 1859885
    Darektbg
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    tak się jeszcze zastanawiam jak rozdzielić sygnał video na luminacje i chrominacje, ale nic mi do głowy nie przychodzi ..
  • #7 1860471
    DarekK.
    Poziom 16  
    Rozdzielić można ( np TDA2560) tylko zastanawiam się do czego te sygnały będą potrzebne. Luma i chroma wchodzą do dekodera PAL i dalej do matrycy R/G/B. Problemem może być brak możliwości sterowania siatkami S1 r/g/b. W monitorach jest to napięcie regulowane jaskrawością. Ale to teoretyczne rozważania. Łatwiej wyświetlić teletext na monitorze. Jak pewnego dnia się zmobilizuję, lub będzie to pilna potrzeba, to coś sklecę i dam znać.
  • #8 1866025
    DarekK.
    Poziom 16  
    Znalazłem gotowe rozwiązanie na www.dipol.com.pl/sklep/m1684.htm

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie magnetowidu do monitora CRT za pomocą kabla cinch bezpośrednio nie jest możliwe ze względu na różnicę w sygnałach wideo. Monitor CRT wymaga rozdzielonych sygnałów RGB oraz synchronizacji, podczas gdy magnetowid standardowo dostarcza sygnał kompozytowy (luminancja i chrominancja). Aby uzyskać obraz, konieczne jest rozdzielenie sygnału wideo na składowe luminancji i chrominancji oraz ich dekodowanie do sygnałów RGB, co wymaga zastosowania odpowiednich układów dekodujących, np. TDA2560. Problemem jest również sterowanie jasnością siatek elektronowych w monitorze CRT. Magnetowid często posiada wyjście SCART, z którego można pobrać sygnał RGB, jednak wymaga to odpowiedniego adaptera lub konwertera. Gotowe rozwiązania do takiego podłączenia można znaleźć w specjalistycznych sklepach elektronicznych, np. oferowanych przez dipol.com.pl.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA