logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SCART w magnetowidach - jak wyprowadzić sygnał RGB?

marslod 20 Kwi 2006 15:29 3174 7
  • #1 2547432
    marslod
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witajcie
    Moje pytanie dotyczy gniazda SCART w magnetowidach, otóz chciałbym wyprowadzić z magnetowidu sygnał RGB i pytanie czy jest to możliwe. Widzialem opisy złącza standardu SCART i są tam piny w opisie wej/wyj RGB... i teraz pytanie, czy w magnetrowidzie jest i wejście i wyjście, jezeli tak to jak się między tymi trybami przełączyć. Czy jeżeli magnetowid ma SCART to może byc w nim tylko wejście a nie być wyjścia... jak to jest ?
    Mój magnetowid ma dwa gniazda SCART jedno opisane jako DECODER drugie jako AV, czy czymś sie rożnia te gniazda.
    Aha w opisach scart jest pin 8 ktory jest opisywany jako do przełaczenia czegoś... czy on może przełacza RGB z wejścia na wyjście ?
    Dziekuje za wszelkie informacje.
    Marcin
  • Pomocny post
    #2 2547578
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    Raczej rzadko się spotyka VCR aby z niego wychodziły sygnały wizji jako RGB. Ja osobiscie się z takim nie spotkałem, w moim wychodzi sygnał RGB ale jest to tylko sygnał grafiki menu obrazu. Z kasety nie ma na RGB.
  • #3 2575367
    marslod
    Poziom 15  
    Bardzo dziękuję za informację
    A w jaki sposób mozna by podłaczyć urządzenie z wejściem tylko RGB do sygnału s-video lub composite ? Czy jest taka możliwość ?
    Marcin
  • #5 2583173
    marslod
    Poziom 15  
    kupiłem monitorek LCD ktory ma tylko wejście RGB +sync i nie wiem co mogę mu podłączyć... chciałbym móc oglądać na nim TV ale nie mam pojęcia skąd wezmę RGB i sync :(
  • #6 2583197
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    trzeba było sobie kupić monitor w wejściem tv wtedy nie było by problemu
    i jeszcze 1 problem obraz w tv i obraz monitorowy jest robiony w zupełnie inny sposób nawet jeżeli byś miał wkąd wziąść sygnaół rgb w standarcie tv to i tak nie zobiacysz obrazu tego na monitorze bo to jest zupełnie inny sposób kreślenia obrazu
    są takie użądzenia konwetrery ale kosztują około 400zł poszukaj na elce było o tym wiele razy
  • #7 2583217
    marslod
    Poziom 15  
    No wlasnie czytalem ze do tego monitorka mozna podłaczyć RGB z stacjonarnego DVD, gdyż to jest monitorek z przenośnego DVD. Niestety nie mam DVD wieć szukam mozliwosci podłaczenia tego to video lub TV
  • #8 3226863
    seradam
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    I jak problem został rozwiązany ??
    Mam podobny monitorek LCD i pod DVD chodzi dobrze RGB.
    Cały czas zastanawiam się nad wykorzystaniem " kawałka " telewizora, który mi pozostał. Problem że muszę wyciąć fragment płyty a nie mam schematu. Niby jest to do zrobienia ale potrzebne są przeróbki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wyprowadzenia sygnału RGB z magnetowidu przez złącze SCART. W magnetowidach rzadko spotyka się wyjście RGB sygnału wideo z kasety – najczęściej RGB dostępne jest jedynie dla grafiki menu urządzenia. Magnetowidy mogą mieć różne gniazda SCART, np. DECODER i AV, które mogą różnić się funkcją, jednak często jedno z nich pełni rolę wejścia, a drugie wyjścia sygnału. Pin 8 w złączu SCART służy do przełączania trybów sygnału (np. RGB lub kompozyt), ale niekoniecznie przełącza między wejściem a wyjściem RGB. Podłączenie monitora LCD z wejściem RGB + sync do magnetowidu jest problematyczne, gdyż sygnał z magnetowidu to zwykle composite lub S-Video, a konwersja na RGB wymaga specjalnych konwerterów, które są kosztowne (około 400 zł). Alternatywnie, RGB można uzyskać z odtwarzacza DVD, który standardowo oferuje wyjście RGB kompatybilne z monitorem. Próby wykorzystania fragmentu telewizora do uzyskania sygnału RGB wymagają modyfikacji sprzętowych i znajomości schematów elektroniki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA