Awaryjność kotłów w dużej mierze zależy od środowiska pracy i działania "użyszkodnika".
Jeżeli wodę masz twardą i nie zamontujesz stacji zmiękczania/uzdatniania wody, to awarie przyjdą wcześniej. Np. zacinający się zawór przełączajacy, awaria pompy, z czasem wymiennik. Jeżeli nie zamontujesz dobrych separatorów magnetycznych na powrocie z instalacji c.o. - też będą awarie. Najczęściej pompy.
Nie ma - raczej - czegoś takiego że kotły danej firmy są bardziej lub mniej awaryjne.
Natomiast niektóre części - podlegające zużyciu - choćby jak uszczelki, elektrody - mogą być droższe lub tańsze.
Pierwsza sprawa - bliskość serwisu.
Druga sprawa - moc minimalna
Trzecia sprawa - cena - ALE
czwarta sprawa - co otrzymujesz w tej cenie - i o to ALE chodzi.
piąta sprawa - cena części zamiennych podlegającym zużyciu. Np. uszczelka pod palnikiem. Junkersa do wymiennika WB6 kosztuje około 55zł i wymienisz ją co 2-3 przegląd. Do DeDietricha np. Lumea MPX - kosztuje chyba 20zł - częstotliwość wymiany - podobna.
Kpl. elektrod - do Junkersa z WB6 - około chyba 160zł, do DeDietricha - chyba ok 90-100, bo nie musisz wymieniać kompletu a samą jonizacyjną.
ALE
Może być kocioł tańszy o podobnych parametrach technicznych (moc maksymalna, minimalna) ale mieć "biedniejszą" płytę główną - i musisz dokupić jakieś urządzenia sterujące i ten tańszy okaże się droższy.
n.p. Masz kocioł, np. sprzęgło i chcesz za sprzęgłem dać drugą pompę która ma się załączać z pompą w kotle podczas grzania CO. W Junkersie np. Cerapur SMART - masz takie gniazdo na płycie, a np. w niektórych Dietrichach już nie. W najtańszym Vaillancie EcoTec Pure - też chyba nie. Musisz więc dokupić urządzenie dodatkowe, a to już koszt.
Albo pompa cyrkulacyjna. Podłączasz do Junkersa i zaznaczasz że do ma być pompa cyrkulacyjna i kocioł sam ją będzie włączał. Mała rzecz, ale w kwesti "tanio/drogo" może mieć znaczenie.
Powyższe podałem jako przykład. Chodziło mi o to abyś mądrze rozplanował co ten kocioł ma robić i ile ma być obiegów grzewczych, jak wysterowanych itp. Później popatrz - który z kotłów odpowiadających Twoim kryteriom z parametrami, ma już wbudowane możliwości sterowania.
Przed Tobą niełatwy wybór. Powodzenia
No chyba że chcesz aby polecić Ci konkretne urządzenie - to utwórz ankietę i będziemy głosować, a ty wybierzesz sobie ilością głosów