logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blokowanie dostępu do menu przeglądarki w Windows 10 64bit

Elm0 15 Mar 2020 17:39 582 10
REKLAMA
  • #1 18533181
    Elm0
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Koledzy,

zaczynając od opisu problemu:

1. chcę aby użytkownik Firefoxa (bądź dowolnie innej przeglądarki) mógł wejść np. na formul Elektrody i zalogować się na forum moimi danymi (login + hasło), które są zapamiętane w przeglądarce,
    2. chcę aby ten użytkownik nie miał możliwości podglądu loginu i hasła (bez blokady może przecież wejść: Firefox - Narzędzia/ Opcje/ Prywatność i bezpieczeństwo/ Dane logowania i hasła - i tam odczytać Login i Hasło - chcę utrudnić albo uniemożliwić dostęp do tego),
    3. jeżeli nawet na ... "Dane logowania i hasła" ustawię hasło główne, to i tak będę musiał to hasło podać Użytkownikowi, aby mógł zalogować się do serwisu (pkt 1 powyżej) - gdyż o to na starcie Firefoxa zostanie zapytany Użytkownik.

Jak ugryźć ten problem? Wczoraj:
    1. szukałem możliwości wyłączenia w Firefox dostępu do panelu Opcje w Firefox, ale nie znalazłem,
    2. kombinowałem z kontrolą rodzicielską pod Win i NOD32, ale to chyba ślepa uliczka, bo nie chodzi o blokowanie treści www,
    3. zastanawiam się, czy takie ograniczenie (dostępu do Opcji) można wprowadzić dla Użytkownika w Windows 10 - aby nie mógł on modyfikować parametrów programu.

Jednym zdaniem: udostępniam logowanie bez udostępnienia danych logowania (hasła).

Czy macie pomysł, jak to ugryźć?
  • REKLAMA
  • #2 18533275
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    Jaki system!!! Windows tylko która wersja!
  • REKLAMA
  • #3 18533323
    Elm0
    Poziom 10  
    krzysiozak - już uzupełniłem opis. OS to Win 10 64 bit.
  • #4 18533343
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Nie wiem jak u ciebie. Ale kto zna hasło do zalogowania do systemu lub przeglądarki, ten też zna hasła Logowania się użytkownika na stronach. Jak tego nie chcesz to zrezygnuj z auto uzupełnienia,to za każdym razem wpisuj hasła. Lub załóż od dzielne konto użytkownika do systemu z hasłem.
  • REKLAMA
  • #5 18533370
    Elm0
    Poziom 10  
    krzysiozak - to o czym piszesz nie dotyczy mojego pytania.
    Sedno sprawy opisałem powyżej - udostępniam logowanie bez udostępnienia (podglądu) danych logowania (hasła).
    Czyli Firefox powinien domyślnie uzupełnić pole login i hasło (to wykropkowane) i tym samym dać możliwość zalogowania. Nie chcę jednak, aby użytkownik wszedł do Narzędzia/opcje, aby tam mógł podejrzeć hasło.
  • #6 18533391
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Znasz folder Bezpieczeństwo?
  • REKLAMA
  • #7 18533410
    Elm0
    Poziom 10  
    krzysiozak - nie znam folderu Bezpieczeństwo.
  • #8 18533414
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Był sobie kiedyś taki dodatek lock menubar, blokował dostęp do paska menu firefox na hasło. W chwili obecnej dodatek nie jest dostępny.
  • #9 18533431
    Elm0
    Poziom 10  
    zen3x - może coś podobnego pod jakąkolwiek inną przeglądarkę albo generalne ograniczenie możliwości wprowadzania zmian dla konta użytkownika w Win10?
  • Pomocny post
    #10 18533461
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Jest taki tryb przeglądarki internetowej o nazwie kiosk internetowy. W tym trybie nie ma możliwości przeglądania zapisanych danych logowania - są one narzucone przez administratora. Ciekawy artykuł jest na tutaj:
    Link
    oraz w FF Link
  • #11 18533605
    Elm0
    Poziom 10  
    zen3x - Jesteś Wielki! Bardzo Ci dziękuję!
    Aby w Firefox uruchomić tryb kiosku wystarczyło:
    PP na ikonie Firefoxa / Właściwości/ zakładka: Skrót / pozycja: Element docelowy "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" uzupełnić o wyrażenie -kiosk (ostateczna postać zapisu: "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" -kiosk), aby od kolejnego uruchomienia mieć dostęp tylko do wyświetlanej treści (bez dostępu do funkcji Firefoxa).

Raz jeszcze wielkie dzięki!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na zablokowanie dostępu do opcji przeglądarki Firefox w systemie Windows 10 64-bit, aby umożliwić innym użytkownikom logowanie się na forum bez możliwości podglądu zapisanych danych logowania. W odpowiedzi zasugerowano, że można skorzystać z trybu kiosku w Firefox, który uniemożliwia przeglądanie zapisanych danych logowania. Użytkownik dowiedział się, że aby uruchomić tryb kiosku, należy dodać parametr -kiosk do ścieżki uruchamiania przeglądarki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA