logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Canon 6030 do komputera, by zliczać kopie przez port COM?

olszaplock 29 Wrz 2005 00:54 1048 5
REKLAMA
  • #1 1857957
    olszaplock
    Poziom 2  
    Mam pytanie
    Czy da rade jakoś podłączyć tą maszynę do komputera. Wiem, że ogólnie nie ma takiego wyjścia bezpośredniego pod komputer. Czy np. da sie gdzieś (np. pod licznik) podłączyć kabel tak by szedł sygnał, że kopia została zrobiona...
    Chodzi mi o to, ze mam programik (własnej produkcji), który by zliczał zrobione kopie na tej kserokopiarce, a program odczytuje z portu COM, że jeden inpuls (sygnał) na ten port a program zwiększa o 1 swoją wartość, tj. jedna kopia = jeden sygnał (inpuls).
    Jest taka możliwość lub inna metoda by można było zliczyć ilość kopi na komputerze??

ps. jaki uważacie za najlepszy papier do tej maszyny?? który najmniej zużywa mechanizm, tj. np.gumki
  • REKLAMA
  • #2 1858336
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    1. podłączenie :
    nie ma możliwości wpięcia jej do kompa . no chyba że sobie napięcie z licznika podpiął do COM'a ale ja bym nie ryzykowal

2. papier:
    kazdy będize chwalił inny - krytykowanie konkretnej marki może zostac odczytane jako antyreklama.
    ale zasada jest taka że im tańszy tym gorszy - kupowanie taniego papieru w marketach nie jest madrym pomysłem
  • REKLAMA
  • #3 1859185
    bezwiedzy
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Jedno pytanie po co to robisz? podłączać komputer żeby zliczał kopie gdzie logika?
  • REKLAMA
  • #4 1859557
    olszaplock
    Poziom 2  
    Jestem informatykiem i na elektronice troszkę sie znam, a potrzebne mi do łatwiejszego rozliczania i policzenia, tzn. mam punkt ksero i było by mi i nie tylko mi rozliczać sie z klientem.

PS.
    Ogólnie myślałem właśnie by podłączyć się pod licznik (oczywiście odpowiednie zabezpieczyć elektronicznie) pod port.

czyli tak początkującego elektronika jak ja nie da rady wsumie podłączyć ://
    a może macie pomysł zupełny inny niż ja by przekazywać informacje o kopiach do komputera??

----------------------
    POZDRAWIAM :))
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1859620
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    tu masz pokrewny temat - jak masz pomysły to pewnie mozesz go odkopać - ale do tego radze kontakt z adminem lub moderatorami

poczytaj len link i linki wewnątrz moze wyczytasz coś ciekawego

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic101673.html
  • #6 1861379
    Alcedo
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    swego czasu można było kupić na allegro liczniki z wyswietlaczem po podłączeniu takiego licznika do kopiarki wyświetlało klientowi ile kopi zrobił,
REKLAMA