logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kalkulatora do ksero w celu zliczania kopii i kalkulacji sumy

alcapone 25 Sty 2004 22:07 3023 14
  • #1 490558
    alcapone
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    jak podłączyć kalkulator do ksero aby można było zliczać kopie ewentualnie kalkulować sume
  • #2 490698
    wooldi
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    niezły pomysł! ale myślę że można by to zrobić: w kopiarce jest licznik wykonanych kopii, najczęściej elektromechaniczny. impulsy z tego licznika mogłyby być używane dodawania kolejnej liczby(ceny za kopię) np. podłączamy impuls do klawisza (+), wystukujemy na kalkulatorze np. : o,15 i każdy koleny impuls dodaje. gorzej jak się zatnie, albo pobierze więcej jak jedną kartkę. VAT i upust trzeba by obliczyć samemu. zobaczymy co inni wymyślą.
    życzę powodzenia!
  • #3 490743
    adamvtr
    Poziom 12  
    a moze łatwiej podlaczyc komputer przez LPT i uruchamiac zalaczony program. Kopiarkę podłączamy poprzez np. przekaźnik (impuls z licznika na przekaźnik) a wyjśćie przekaźnika na D0 i GND (LPT).
    Zycze milego użytkowania
    Załączniki:
    • Project1.exe (587.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 490756
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    Jeśli ma taki impulsator to można podłączyć do procka 2051 z klawiaturką i wyświetlaczem i tak jak wyżej, Ty wbijasz cenę a on liczy i sumuje za każdym razem, ewentualnie jeśli przestraszysz się procka (chociaż służę pomocą) to może być przecież normalny licznik dzięsiętny + LED i kalkulator ewentualnie tabelka przyklejona z boku

Ceny wprowadzasz raz aż do wyłączenia układu z sieci, dzięki czemu zanim zaczni liczyć możesz przy pomocy klawiszy ustawić stawkę np przycisk 4 to a4 3 to a3 itp ;)
  • #5 490809
    adamvtr
    Poziom 12  
    i jeszcze jedno zapomnialem dodac ze potrzebne sa biblioteki ktore nalezy zainstalowac i dodac port. Opis jest na stronie www.paraport.net
    Załączniki:
    • paraport.rar (578.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 700482
    sowa11
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    No dobra a co zrobić jeśli robimy odbitkę dwu-stronną?? Kiedy np. cena za jedną stronę wynosi 0,20 zł a za dwie strony 0,35 zł. Numer z licznikiem nic nie da bo mamy dwa impulsy a suma wynosi 0,35 zł??
    Co wy na to? :D
  • #7 700732
    Watażka
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    To proste, odbitka dwustronna musiałaby kosztować 0,40 zł.
    Jeżeli miałoby to działać z założeniami poprzednika, to niestety musiałoby współpracować z logiką maszyny. Sytuacja się wtedy komplikuje, ponieważ każdy model maszyny jest trochę inny. Kolejna sprawa, rzeczywiście maszyny mają liczniki elektromechaniczne, ale nie wszystkie. Nowe maszyny, w większości cyfrowe, mają liczniki elektroniczne i jedynym sposobem uzyskania sygnału jest podpięcie się do płyty głównej. Oczywiście nie jest to problem nie do przeskoczenia, ale znów pojawia się problem zróżnicowania kopiarek.
    Mam inny pomysł. Może wyda się wam śmieszny, ale przynajmniej będzie uniwersalny.
    Założenia: Stałych mamy 3: z kopiarki musi wyjść kartka, trzeba każdorazowo nacisnąć klawisz "START" w celu wykonania kopii, no i klient musi zapłacić (rozumiem, że po to ma być ten "kalkulator").
    Rozwiązanie: należy wykonać układ logiczny do zliczania ilości naciśnięć klawisza "START". Musi posiadać: możliwość wpisania mnożnika (koszt kopii), rozróżnienia - kopia wychodzi z kopiarki po jednym naciśnięciu klawisz (kopia jednostronna) lub po dwukrotnym (kopia dwustronna), licznika wychodzących kopii z kopiarki (należy umieścić czujnik optyczny nad lub pod tacą wyjściową z kopiarki) oraz jeszcze parę pomniejszych.
    Do wykonania potrzebny jest stosunkowo prosta elektronika i stosunkowo prosty programik. W efekcie otrzymujemy "uniwersalny kalkulator kopiarkowy". Jak każda rzecz i ta ma swój minus - automatyczny dwustronny podajnik dokumentów, kto się zna na kopiarkach ten wie, o co chodzi. Rozwiązanie tego problemu pozostawiam kolejnej osobie.
    PS Kto ma lepszy pomysł niech pisze.
  • #8 700785
    tito
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Napisze krótko wszystko jest możliwe, tzn. podłączałem kalkulator do kopiarki, a dokładnie do licznika. Kalkulator ma własne zsilanie więc wystarczy impuls z licznika głównego kopiarki (licznik dostaje go w momencie gdy kartka wyjdzie z maszyny). Działa ekstra, liczy duplex, nieliczy gdy zacięcie, itd.
    Wady:
    -za każdym razem po resecie otrzymanej kwoty należy wprowadzić cenę za odbitkę
    - cena

Jest to zwykły kalkulator, lecz producent winduje cenę bo jest monopolistą na rynku
  • #9 700803
    Watażka
    Poziom 21  
    Niestety, wad jest trochę więcej. Nie rozwiązuje to problemu kopiarek bez licznika elektromagnetycznego oraz problemu kolegi sowa11, czyli inna cena kopii dwustronnej od jednostronnej.
    Zliczanie kopii z podaniem sumy końcowej jest trochę bardziej skomplikowane niżby się początkowo wydawało. Występuje dość dużo zmiennych (np. kopia dwustronna, zakleszczenie papieru), co zmusza nas do użycia programiku, który by te zmienne przewidywał i kalkulował.
  • #10 700981
    tito
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Przecież licznik nie liczy kopii keżeli nie przeszła kartka przez ostatni czujnik, a więc jeżeli zatnie kartkę to nie jest policzona. Kolejna sprawa to duplex, licznik przecież liczy podwójnie jeżeli kartka przechodzi dwa razy.
    takich kalkulatorów podpiąłem mnóstwo na punktach ksero i sprawdzają się znakomicie. Dzięki nim do DF'u można wżożyć np. 25 kartek odejść i robić kopie na drugiej maszynie, a kwota jest pokazywana po wyjściu każddej kartki. To naprawdę działa. Licznika mechanicznego nie posiadają tylko te mniejsze kopiarki, a Di 1610 (kopiarka na A4) posiada go jako opcja, laserowe kopiarki Ricoh'owskie mają ale zaklejony.
  • #11 701257
    Watażka
    Poziom 21  
    Mam nadzieję, że któryś z moderatorów nie uzna mojego postu za nic nie wnoszący do tematu. Staram się jedynie doprowadzić do sensownej konkluzji.
    Będę jednak z Tobą polemizował.
    Jeżeli chodzi o kopie dwustronne, to kolega sowa11 napisał, że chodzi o inną kwotę kopii jednostronnej od dwustronnej - na jakiej zasadzie Twój "kalkulator" dokonuje rozróżnienia.
    Problem zakleszczeń - jeżeli kserujemy z użyciem duplexu to nie spotkałem się z kserem, w którym kartka schodzi do duplexu bez przejścia przez czujnik wyjściowy (zostaje zliczona). Tutaj moje pytanie: Co jeżeli kartka zakleszczy się w duplexie i ile wskaże "kalkulator" do zapłaty, przecież połowa kopii dwustronnej została wykonana?
    Jeżeli chodzi o liczniki - nieoficjalnie największą sprzedaż w Polsce, kopiarek cyfrowych ma SHARP, nie widziałem sharpa cyfrowego z licznikiem mechanicznym, nawet w opcji. Nie mówimy tu o małych kopiarkach, lecz o poligraficznych jak AR-M450.
    Gdybyś mógł wytłumaczyć dokładną zasadę działania i napisać konkretnie, co to jest za urządzenie zliczające (marka, model, koszt, elementy składowe), może zakładającemu ten temat wystarczy taki "kalkulator".
  • #12 701721
    sowa11
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Kopiarki Panasonic Workio też nie posiadają liczników mechanicznych tylko elekroniczne. Tak sobie myślę że jeżeli chodzi o ilość zadanych kopii to ( przynajmniej w moim Panasonicu ) mogę się podpiąć pod klawiaturę i i pomysł z przyciskiem START jest naprawdę niezły. Taki układzik jest naprawdę prosty w wykonaniu. No i jeszcze jest jeden problem do rozwiązania. Są kopie A4 i A3 to też trzeba uwzględnić przy projekcie.
  • #14 1376233
    radarek
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    robicie z igły widły w sprawnej kopiarce kartki wcale się tak często nie zacinają a kolega chciał podłączyć po prostu kalkulator często robiłem coś takiego w ten sposób że podpinałem równolegle do licznika przekaźnik taki na 24 V a styki zwierne do przycisku (=) i wszystko było extra i zalecam liczenie kopi a dopiero potem razy cena za sztukę
    Co do ceny za kopie jednostronną i dwustronną to najczęściej są takie same a tłumaczenie ze dwustronna powinna być tańsza bo tylko jedna kartka na to idzie to bajka bo maszyna musi wtedy dłużej ją robić więc to strata czasu i prądu i w sumie koszt jest ten sam a poza tym klient za wygodę musi płacić więc jak chce mieć tą samą ilość textu na mniejszej ilości kartek to niech nie marudzi
  • #15 1378804
    lejk
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    jest to bardzo proste do zrobienia sam wykonałem i zamontowałem kilkadziesiąt sztuk potrzebny tylko taki kalkulator w którym po naciśnięciu np. 2 i + wciskając znak = na wyświetlaczu będzie pojawiała się wielokrotność tej liczby tj. 4 , 6, 8, itd w kalkulatorze trzeba wlutować dwa przewody do znaku = następnie transoptor jeden rezystor , podpinamy pod licznik i tyle schemat załączę jutro . A co do kopiarek w których nie ma licznika mechanicznego to trzeba trochę poszukać w serwisówkach są opisy jak podłączyć zewnętrzny licznik kosztow czy automat wrzutowy itd..

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia kalkulatora do kopiarki w celu zliczania wykonanych kopii oraz kalkulacji sumy do zapłaty. W większości kopiarek licznik kopii jest elektromechaniczny lub elektroniczny, generujący impulsy przy każdej wykonanej kopii, które można wykorzystać do sterowania kalkulatorem lub mikrokontrolerem (np. 2051) z klawiaturą i wyświetlaczem. Propozycje obejmują podłączenie impulsów licznika do klawisza kalkulatora (+ lub =), zastosowanie przekaźników do interfejsu LPT komputera lub stworzenie układu logicznego z możliwością ustawienia ceny za kopię i mnożnika. Problematyczne jest uwzględnienie kopii dwustronnych, które mają inną cenę, oraz sytuacje zacięcia papieru, co wymaga bardziej zaawansowanego oprogramowania do obsługi zmiennych warunków. Wskazano, że nowoczesne kopiarki cyfrowe często mają liczniki elektroniczne, co komplikuje podłączenie, a niektóre modele mają liczniki mechaniczne jako opcję. Rozwiązania praktyczne obejmują lutowanie przewodów do klawisza kalkulatora i wykorzystanie transoptorów oraz rezystorów do odbioru impulsów z licznika. Wskazano również, że ceny kopii jednostronnej i dwustronnej często są takie same ze względu na czas i koszty pracy maszyny. W dyskusji pojawiły się także odwołania do serwisówek i schematów umożliwiających podłączenie zewnętrznego licznika lub automatu wrzutowego.
REKLAMA