logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KYOCERA FS 1550+ - alternatywne tonery, bębny i developer, różnice z FS 1500

jaqbas2 29 Wrz 2005 10:29 1743 7
REKLAMA
  • #1 1858348
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Czy do FS 1550+ można stosować inne tonery niż dość trudno dostępny TK12 ? Czy pasują do niej bębny od innych Kyocer ? Jaki do niej należy stosować developer ?
    Interesuje mnie budowa, obsługa oraz eksploatacja.
    Czym różną się modele FS 1500 i 1550+ tej drukarki ? A może jest ona jeśli chodzi o budowę identyczna jeszcze z jakimś modelem ?
    Może ma ktoś do niej serwisówkę ?

Proszę o pomoc

zmieniłem temat
    kosmita
  • REKLAMA
  • #2 1858486
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    kyocerki czasem naprawiam a niechlubny FS-600 mam w domu , wiec z doswiadczenia : tonery tylko orginalne i dedykowanie dla modelu to samo z bebnem i developerem - kombinowanie , oszczędzanie zawsze kończy sie problemami

manual lezy tutaj :

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic21197.html#246182#246182

czy toner jet taki trudno dostępny ?? zalezy gdzie szukasz :)

dostępny jest tylko niektórzy chyba ograniczaja sie do pytania w sklepie za rogiem :
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=kyocera+TK12+cena&btnG=Szukaj&lr=lang_pl

a jak znam życie na forum moją wypowiedź uzupełni guru tej marki kolega "forteca " :D
  • REKLAMA
  • #3 1858721
    Robson1
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Witam.
    Co do kyocery to kolega marek216 ma rację. Te drukarki są bardzo czułe na punkcie tonera i również nie ryzykował bym z innym. Znam kilka przypadków zastosowania innego tonera(niby zamiennika) i skończyło się na serwisie.
    Lepiej zakup oryginał i dalej ciesz się drukarką.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1859590
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Widziałem ten manual ale... dlatego padło to moje pytanie - czy 1550 jest identyczna z 1550+ ? A skąd do niej developer ?
    Na przykład na Allegro oferują coś co nazywają developerem do tego modelu. Ja jednak po przeczytaniu Waszych opinii i innych na tym forum nie wiem czy to dobry pomysł. Z drugiej strony co ma robić użytkownik ( na szczęście to jeszcze nie ja ;) ) któremu developer się zużył lub go drukarka "zjadła". Czytałem propozycję dopasowywania z kserokopiarek czy tak ? Co wtedy ?
  • REKLAMA
  • #5 1859604
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    dopasowywac sobie można prawie do wszystkiego ale napeno nie do kyocery

poszukaj autoryzowanych sprzedawców - czasem drożej ale pewniej

lub popytaj w takich firmach jak : SALES KSERKOP o orginalne materiały
  • #6 1859700
    Robson1
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    znam przypadek dosypania toneru z kopiarki (też kyocery) zaczeła nawet drukować tylko z szarym tłem na całym wydruku.:D
    Poszukaj oryginału. Oprócz Salkesu i Xerkopu możesz ewentualnie w Polso.

Pozdrawiam
  • #7 1859756
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Witam

Tonerki do tej drukarki pasuja rowniez do :

FS 1550 / 1550+ / 1600 / 3400 / 3600 / 6500 oznaczone jako TK12.

Co do ceny tonerow nie bede sie wypowiadal ;)

Jesli lubisz ryzyko na allegro....to polecam ceny sa bardzo atrakcyjne :)
    Czasami bywaja tam rowniez i developery....ale Kyocera bardzo rzadko oferowala w sprzedazy same developery (nosniki ;) ) ....wiec jesli nie zdobedziesz.....to chyba tylko w autoryzowanych serwisach.....lub kup druga drukarke na czesci ;)

Roznice pomiedzy....1550 a 1550+.....sa tak minimalne, ze nie warto sobie nimi zaprzatac....glowy :)

Pozdrawiam
  • #8 1863693
    kodark
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    jaqbas2 napisał:
    Widziałem ten manual ale... dlatego padło to moje pytanie - czy 1550 jest identyczna z 1550+ ? A skąd do niej developer ?
    Na przykład na Allegro oferują coś co nazywają developerem do tego modelu. Ja jednak po przeczytaniu Waszych opinii i innych na tym forum nie wiem czy to dobry pomysł. Z drugiej strony co ma robić użytkownik ( na szczęście to jeszcze nie ja ;) ) któremu developer się zużył lub go drukarka "zjadła". Czytałem propozycję dopasowywania z kserokopiarek czy tak ? Co wtedy ?

Witam.
    Jeżeli jesteś jeszcze zainteresowany tonerami i dev. do tej drukarki to posiadam takowe w dużych ilościach po bardzo niskich cenach.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Do drukarki Kyocera FS 1550+ zaleca się stosowanie wyłącznie oryginalnych tonerów TK12, bębnów i developerów dedykowanych do tego modelu, gdyż użycie zamienników często prowadzi do problemów technicznych i konieczności serwisu. Toner TK12, choć bywa trudno dostępny lokalnie, jest dostępny u autoryzowanych sprzedawców oraz na platformach internetowych. Developer do FS 1550+ jest rzadko oferowany osobno przez Kyocerę, więc w przypadku jego zużycia najlepiej zwrócić się do autoryzowanych serwisów lub rozważyć zakup części zamiennych z innych urządzeń. Modele FS 1500 i FS 1550+ różnią się minimalnie, a ich budowa jest bardzo podobna, co nie wpływa znacząco na kompatybilność materiałów eksploatacyjnych. Próby stosowania tonerów lub developerów z innych modeli lub zamienników, w tym z kserokopiarek, są odradzane ze względu na ryzyko uszkodzenia drukarki i pogorszenia jakości wydruków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA