logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie PWM pompą przez STM32F103C8T6 z czujnikiem temperatury

użytkownik8302 19 Mar 2020 00:02 525 2
REKLAMA
  • #1 18541478
    użytkownik8302
    Poziom 12  
    Ocena: 69
    Głównym założeniem jest aby czujnikiem temperatury wody (parametry poniżej) sterować prędkością pompy, która wymaga sygnału PWM 12V 2Hz 18-82 Duty Cycle
    Chcę kupić procesor firmy ST ponieważ mam programator ST -link i miałem styczność z tymi procesorami.
    Chcę kupić STM32F103C8T6
    Pompa wymaga PWM 12V więc będę musiał użyć tranzystora, ponieważ przypuszczam że wyjścia mają 3,3V, czy możecie mi jakiegoś polecić.
    Co do pisania programu, to czy dobrym wyborem jest program CodeBlocks ?
    Czy możecie polecić mi jakiś artykuł w którym opisane by było tworzenie sygnału PWM na podstawie napięcia doprowadzonego do wejścia STM.
    Np. 3kohm = 20 Duty Cycle, jak będę pisał program to mam do każdego napięcia na wejściu przypisać Duty Cycle czy wystarczy wprowadzić kilka wartości a reszta utworzy się liniowo ?
  • REKLAMA
  • #3 18588191
    użytkownik8302
    Poziom 12  
    Ocena: 69
    Na podstawie kursu w linku podanym poniżej chcę uruchomić STM32F103C8T6
    https://forbot.pl/blog/kurs-stm32-3-plytka-nucleo-konfiguracja-srodowiska-id4875
    Natomiast ze względu na to że kurs opisuje uruchomienie płyty Nucleo a ja mam inną pojawiły się problemy w momencie konfiguracji projektu.

Postępując logicznie, w zakładce Board muszę oprócz procesora wybrać nazwę płytki, nazwy mojej płytki tam nie ma więc wybrałem zakładkę MCU i odpowiednie dane zgodne z tymi podanymi dla płytki którą posiadam:
    Sterowanie PWM pompą przez STM32F103C8T6 z czujnikiem temperatury Sterowanie PWM pompą przez STM32F103C8T6 z czujnikiem temperatury

Na stronie ST znalazłem bibliotekę dla F1 której zawartość jest bardzo podobna to tej dla Nucleo
    https://www.st.com/content/st_com/en/products...ndard-peripheral-libraries/stsw-stm32054.html

W kursie opisano że biblioteka dla Nucleo nie pobierze się w programie Workbench i trzeba to zrobić manualnie
    https://forbot.pl/forum/topic/8387-kurs-stm32...leo-konfiguracja-srodowiska/page/10/#comments

Jak widać na zdjęciu poniżej wkleiłem dwa zaznaczone pliki do katalogu C:\Users\\AppData\Roaming\Ac6\SW4STM32\firmwares

Natomiast jak widać poniżej Workbench nie widzi tych plików a wykrywa tylko to co pobrał przy kliknięciu pobieraj w opcji Hardware Abstraction Layer (Cube HAL) natomiast to zgodnie z kursem nie interesuje nas.
    Sterowanie PWM pompą przez STM32F103C8T6 z czujnikiem temperatury Sterowanie PWM pompą przez STM32F103C8T6 z czujnikiem temperatury

Robię coś źle czy biblioteka którą pobieram ze strony ST jest nadal nieprawidłowa ?
REKLAMA