logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Nitro 5 AN515-52 - Zaniżona wydajność podczas gry w CoD:MW 2019

PLHackerPL 19 Mar 2020 17:27 2499 18
REKLAMA
  • #1 18542893
    PLHackerPL
    Poziom 6  
    Ocena: 10
    Witam.

Posiadam laptop Acer Nitro 5 AN515-52 z Windowsem 10 Home x64. Kupiłem sobie Call of Duty: Modern Warfare 2019 kilka dni po premierze. Gra chodziła słabo i się ścinała, chociaż spełniałem minimalne wymagania i prawie spełniałem zalecane. Myślałem że tak ma być, bo w końcu taktowanie procesora jest mocno zaniżone. Pogodziłem się z tym i jakoś grałem. Potem zrobiłem sobie kilkumiesięczną przerwę i wróciłem do gry z okazji premiery Warzone. Wydajność gry znacznie się poprawiła; myślę, że były jakieś łatki optymalizacyjne. To taki wstępniak. Teraz pora na problem:

Otóż obejrzałem kilka filmów na YouTube z Modern Warfare odpalonym na moim modelu laptopa i okazało się, że słabsza wersja (z i5 na pokładzie) na najwyższych możliwych ustawieniach graficznych utrzymuje grę w stałej liczbie klatek na sekundę. Zależnie od trybu i mapy FPSy wahały się pomiędzy 40 a 70FPS. I tu jest moje pytanie: Czemu słabsza wersja lepiej sobie radzi z grą od mojego laptopa? Co może być tego przyczyną? Inne gry chodzą płynnie (np. AC:Odyssey utrzymuje stałe 50FPS na średnio-wysokich ustawieniach [no chyba, że tu też jest "spadek wydajności"]). Próbowałem różnych porad z Internetu: zmieniałem ustawienia w panelu sterowanie NVIDIA by uzyskać najwyższą wydajność, wyłączałem zbędne procesy, ustawiałem priorytety na wysokie, ustawienia graficzne ustawiałem na najniższe możliwe, ale nic to nie dało. Wszystkie sterowniki mam zaktualizowane. Jak nie podałem jakichś ważnych informacji to pisać. Oczywiście podam.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18542900
    pan nielektryk
    Poziom 10  
    Ocena: 30
    Plan zasilania na wysoką wydajność. Zasilanie z zasilacza. Jeśli nie reinstalowałeś systemu to spróbuj. Najlepiej rozkręć go i przedmuchaj ,przy okazji wymień pastę.
  • #3 18543010
    PLHackerPL
    Poziom 6  
    Plan zasilania od samego początku był ustawiony na wysoką wydajność. Zasilanie do gry zawsze z zasilacza... Wolałbym się na razie wstrzymać z reinstalowaniem, ogólnie to spróbowałbym zrobić całkowity format, ale to w ostateczności. Najpierw chciałbym wypróbować inne sposoby. Rozkręcenie i przedmuchanie nic nie dało. Pasty nie mam na stanie.
  • REKLAMA
  • #5 18543368
    PLHackerPL
    Poziom 6  
    Tomequ123 napisał:
    Wstaw screena z hwinfo64 podczas obciążenia.

Acer Nitro 5 AN515-52 - Zaniżona wydajność podczas gry w CoD:MW 2019

Tomequ123 napisał:
    Wstaw logi z FRST.

W załącznikach.
    Załączniki:
    • FRST_19-03-2020 18.52.12.txt (117 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Addition_19-03-2020 18.52.12.txt (87.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 18543420
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18544993
    PLHackerPL
    Poziom 6  
    Tomequ123 napisał:
    Włącz OCCT test CPU i GPU i po 5 minutach pokaż temperatury.

Acer Nitro 5 AN515-52 - Zaniżona wydajność podczas gry w CoD:MW 2019Zrzut ekra... (121).png (162.75 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Tomequ123 napisał:
    Odinstaluj ten zamulacz:
    AVG AntiVirus FREE

Done.
    Tomequ123 napisał:
    Pobierz i zrób skan - usuń wszystko co znajdą (również z kwarantanny):

Done. Malwarebytes wykrył 28 potencjalnie niebezpiecznych programów; ADWCleaner wykrył 42 potencjalnie niepożądane programy
    Tomequ123 napisał:
    Uruchom FRST i kliknij w Napraw.

Done. Fixlog.txt (75.87 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Tomequ123 napisał:
    Przeprowadź optymalizację systemu:

Done.
    Tomequ123 napisał:
    Wyczyść dysk C ze śmieci:

Done.
  • REKLAMA
  • #8 18544999
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18545026
    PLHackerPL
    Poziom 6  
    Min. temp. GPU 41°C
    Max. temp. GPU 54°C
    To w tym OCCT, ale pamiętam jak kiedyś sprawdzałem temperatury to GPU osiągało nawet 80°C.

Zaraz włączę grę i zobaczę jak się gra.
  • #11 18545342
    PLHackerPL
    Poziom 6  
    Ok. Gra teraz chodzi o wiele lepiej, ale nadal słabo. Na najniższych możliwych ustawieniach graficznych wyciąga średnio 30-50FPS (zależy od trybu) z regularnymi (około co sekundę) spadkami do 3-4FPS trwającymi ułamek sekundy. Loadingi trwają długo, gdzieś z minutę jak nie dłużej, przez co wrzuca mnie już do trwającej rozgrywki. Dodatkowo tekstury się wczytują, więc na początku przez ok. 30 sekund gry mam pokaz slajdów. Podobnie jest jak szybko zmieniam otoczenie. Nawet menu główne się ścina. Ale w porównaniu do tego co było przedtem to jest o niebo lepiej.

Tak w ogóle, to czy na moim laptopie ta gra powinna chodzić elegancko? Czy może jednak te filmy były sfałszowane? No i czy taki całkowity format by pomógł?
    Załączniki:
    • codmw2019.CSV (559.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 18545358
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18545794
    PLHackerPL
    Poziom 6  
    Zmniejszyłem Core Voltage Offset w IETU o 0,120V. Dalej nie chcę ryzykować. Wydajność gry znacznie się poprawiła. Teraz ww. ścinki zdarzają się co 5-6 sekund. Da się grać. Tylko jak dużo się dzieje, albo szybko się przemieszczam to wciąż jest pokaz slajdów. Dodatkowo czas wczytywania się nie zmienił tak jak i ścinki w menu. Nie wiem czy jest to spowodowane ustawieniami w panelu sterowania NVIDIA (bo i tam się bawiłem - ustawiałem na najwyższą wydajność zgodnie z tą stroną https://www.bestsettings.com/guides/best-settings-for-call-of-duty-modern-warfare/) ale często są niedoczytujące się tekstury, etc.
  • #14 18545810
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 18545920
    PLHackerPL
    Poziom 6  
    System (C: ) na SSD:
    Acer Nitro 5 AN515-52 - Zaniżona wydajność podczas gry w CoD:MW 2019Zrzut ekra... (122).png (149.55 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Acer Nitro 5 AN515-52 - Zaniżona wydajność podczas gry w CoD:MW 2019Zrzut ekra... (123).png (132.71 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Temperatura po 5 minutach:
    5minut..CSV (116.16 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 18545942
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 18545965
    PLHackerPL
    Poziom 6  
    Czyli na obecną chwilę nic się więcej nie da zrobić oprócz undervoltingu? Żaden format etc. nie pomoże?
  • #18 18546030
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 18547571
    PLHackerPL
    Poziom 6  
    Okej. Zszedłem ostatecznie z CPU o 0,150V. Jak ustawię więcej to laptop crashuje. Dodatkowo W MSI Afrerburner ustawiłem na krzywej 1780MHz (mw. max jaki tam był) na 993mV. I żadnej większej poprawy nie ma od tego co pisałem wyżej. No ale nic, trudno, chociaż grać się da. Bardzo dziękuję za pomoc. Jakbyś miał inne pomysły to nie pogardzę nimi. Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Acer Nitro 5 AN515-52 z systemem Windows 10 Home x64 zgłaszał problemy z wydajnością gry Call of Duty: Modern Warfare 2019, mimo spełnienia minimalnych i prawie zalecanych wymagań. Po przerwie i aktualizacjach wydajność poprawiła się, ale nadal występowały spadki FPS oraz długie czasy ładowania. Użytkownik porównywał swój model z innymi, które lepiej radziły sobie w grze. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie temperatur procesora i karty graficznej, optymalizację systemu, a także undervolting. Po zastosowaniu undervoltingu i optymalizacji, wydajność poprawiła się, ale nadal występowały sporadyczne zacięcia i problemy z ładowaniem tekstur. Użytkownik zastanawiał się nad formatowaniem systemu, ale większość odpowiedzi sugerowała, że system jest czysty i dalsze działania mogą nie przynieść znaczącej poprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA