logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z Dyskiem WD 250GB SATA komunikat BŁĄD CRC

Draco82 29 Wrz 2005 13:27 3293 17
REKLAMA
  • #1 1858774
    Draco82
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam. Mam drobny problem z dyskiem WD. W pewnym momencie dysk odmówił posłuszeństwa, podczas kopiowania plików z tego dysku na inny dysk pojawia się komunikat że nie można skopiować "błąd odczytu CRC" zastanawiam się co może być przyczyną. Postanowiłem usunąć i postawić jeszcze raz partycje a później sformatować, niestety nie udało się tego dokonać bo podczas formatowania NTFS dysk zatrzymał się prz 70% i nie chce dalej ruszyć(dysk cały czas działa ale pasek postępu sie nie przesówa). Zanim go sformatowałem sprawdzilem pod windowsem czy nie ma jakiś bad sektórów, ale nic mi nie pokazało. Czy to oznacza że dysk jest do wyrzucenia? A może da sie to naprawić sposobami domowymi (nie mam na gwarancji niestety). Próbowałem już różnych rzeczy ale nic nie pomaga. Prosze o pomoc!
    Ps: Nie jest to wina płyty ani innych podzespołów ponieważ posiadam jeszcze jeden dysk WD 200GB SATA i on działa dobrze.
  • REKLAMA
  • #2 1858826
    marajuka
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Spróbuj sformatowac( o ile nie zalży Tobie na zawartych danych) np. u kolegi
    podpinając go jako drugi twardy
  • #3 1858835
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Dzieje sie tak dlatego ze masz na tym dysku bady. Sprawdz na stronie producenta czy jest na niego gwarancja. WD daje na swoje dyski 3 lata a watpie zeby dysk 250Gb byl wyprodukowany wiecej niz 3 lata temu. Wstaw na forum parametry SMART tego dysku (np z programu Everest). Jezeli nie masz wlaczonej w biosie opcji SMART to wlacz ja. Mozesz jeszcze przeskanowac dysk programem MHDD i podac wyniki skanowania na forum.
  • REKLAMA
  • #4 1859084
    Draco82
    Poziom 14  
    Nie miałem w biosie włączonej opcji smart więc ja włączyłem. Zrzut ekranowy opcji SMART programu Everest tego dysku. Jeszcze nie przeskanowałem programem MHDD, ale jak tylko znajde go na necie to przeskanuje i podam wyniki. Jak bede miał czas to podejde z tym dyskiem do znajomego i podepnedo jego kompa i spróbuje sformatować.
    Załączniki:
    • Problem z Dyskiem WD 250GB SATA komunikat BŁĄD CRC Dysk.jpg (243.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1859256
    przemo666
    Poziom 22  
    Widac ze G-list masz jeszcze pustą. Uzyj komendy Scan z erasewaits i scan z remap w MHDD i problem powinien zniknac. Potem dopiero formatuj. Ewentualnie uzyj do skanowania programu THDD a po skanowaniu uzyj go do naprawy bledow.
  • #6 1859411
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Ultra ATA CRC Error Rate - 8, sprawdz kabel sata.
    Mi kiedys wyskoczyl taki blad jak kabel (tasma) byl pozwijany ale to byl ATA, a nie SATA.
  • #7 1868570
    Draco82
    Poziom 14  
    Dysk przeskanowałem wszystkimi możliwymi sposobami i rownież wszystkimi możliwymi programami próbowałem go naprawić jednak się nie da. Pozostaje tylko reklamacja dysku, niestety nie mam na niego żadnej gwarancji, jedynie ta producenta, która jest przyjmowana zagranicą. Możecie mi powiedzieć czy jest jeszcze jakiś inny sposób na rozwiązanie tego mało ciekawego dla mnie problemu???
  • REKLAMA
  • #8 1868654
    prez8s
    Poziom 33  
    Zmien kabel sata.
  • #9 1868933
    Draco82
    Poziom 14  
    zmiana kabla sata nic nie pomaga :(
  • REKLAMA
  • #10 1868972
    rybart
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    1. Zabezpiecz dane.

2. Korzystając z tego linka sćiągnij Data Lifeguard Diagnostic for DOS (Floppy)

3. Wyzeruj dysk opcją WRITE ZEROS TO DRIVE (trochę to potrwa)

4. Wykonaj EXTENDED TEST jeżeli skończy się bez błędów idź do 5., a jak będą błędy dysk oddaj do gwaranta.

5. Załuż i partycje i zainstaluj ponownie system.
  • #11 1869056
    Draco82
    Poziom 14  
    Witam. Zerowałem dysk za pomocą tego programu Data Lifeguard Diagnostic for DOS, jednak przy 70% program nie mógł sobie poradzić z dyskiem na koniec pojawił się komunikat że jest jakiś błąd krytyczny.
  • #12 1869082
    prez8s
    Poziom 33  
    No to znaczy ze dysk do wymiany, tylko zastanawia mnie jedno. Everest nie pokazuje aby na nim byly bady, ale pokazuje bledy komunikacji ata, co by oznaczalo problem z kablem, kontrolerem lub elektroniką dysku.
  • #13 1869199
    Draco82
    Poziom 14  
    więc może coś z kontrolerem jest nie tak?? Moge zamieścić zrzuty mojego 2 dysku również WD tylko że 200GB Sata z którym nie mam problemów i napewno nie ma na nim błędow bo go przeskanowałem (przezorność). Wtedy bedziemy wiedzieć na 100% że to nie kontrolera Sata wina tylko dysku. Sprawdzałem również ten dysk na innej płycie głównej i tak samo są problemy.
    Załączniki:
    • Problem z Dyskiem WD 250GB SATA komunikat BŁĄD CRC Bez nazwy.jpg (234.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1869230
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    O rany, skoro dysk nawala też na drugim kompie (a tak jest), to znaczy, że padnięty jest albo dysk, albo kabel SATA. Ale w kabel wątpię, skoro błąd jest zawsze w mniej-więcej 70%...

Zmień kabel. (np podłącz ten od tego dysku który działa).
    Ruszy - kupujesz kabel.
    Nie ruszy - dysk do reperacji (chyba, że po gwarancji).
  • #15 1869242
    Draco82
    Poziom 14  
    wrkq pierwsze co zrobiłem to zamieniłem kable SATA a później myślałem co dalej, nie jestem aż takim nowicjuszem.
  • #16 1869563
    rybart
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Od kiedy ten dysk jest wykorzystywany, czy wcześniej nie było problemów mogących wskazywać na dysk?
  • #17 1869644
    prez8s
    Poziom 33  
    Nie no skoro na innym kompie i na innym kablu jest to samo to dysk ma szwankującą elektronike, byc moze gdzies jest zimny lut, w kazdym razie mozesz go jeszcze sprzedac na allegro jako uszkodzony, opisujac co sie dzieje, zeby nie tracic calej kaski za niego. Moze ktos go wezmie dla mechaniki.
  • #18 1869760
    przemo666
    Poziom 22  
    Nikt go nie wezmie dla mechaniki bo ma bady. Elektronika jest dobra w tym dysku. "Ultra ATA CRC Error Rate" to laczna ilosc bledow komunikacji na trasie dysk - kontroler na plycie glownej. Tymi bledami nie nalezy sie zbytnio przejmowac. Nie zauwazylem nigdy zeby zmiana kabla czy podlaczenie dysku do innego komputera powodowalo zerowanie tej wartosci wiec jezeli tylko nie wzrasta to jest OK. Dysk jest napewno na gwarancji producenta i najlepiej byloby z niej skorzystac. Ewentualnie jezeli nie to mozna np uzyc funkcji HPA w MHDD i zmniejszyc dysk tak aby jego wielkosc byla ponizej tych "mniej- wiecej 70%" wielkosci nominalnej. Nastepnie bady sprobowac usunac (o ile nie jest ich za wiele) np MHDD poleceniem Scan z Erasewaits i Scan z Remap. Nie bedzie to oznaczalo naprawy dysku ale jedynie przywrocenie go do stanu uzywalnosci, dlatego najlepiej byloby go odeslac do dystrybutorow WD bo wtedy wymienia ci go na w 100% sprawny.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD 250GB SATA zgłasza błąd odczytu CRC podczas kopiowania plików oraz zatrzymuje się na 70% podczas formatowania NTFS. Sprawdzenie pod kątem bad sektorów w systemie Windows nie wykazało problemów, jednak programy diagnostyczne, takie jak MHDD i Data Lifeguard Diagnostic for DOS, wskazały na krytyczne błędy i niemożność pełnego formatowania. Włączona opcja SMART w BIOS oraz analiza parametrów SMART z programu Everest ujawniły błędy komunikacji ATA, sugerujące problemy z elektroniką dysku lub kontrolerem, choć wymiana kabla SATA i testy na różnych płytach głównych nie rozwiązały problemu. Próby naprawy za pomocą skanowania i remapowania sektorów w MHDD nie przyniosły efektu. Dysk nie jest objęty gwarancją lokalną, a producent oferuje serwis zagraniczny. Zalecane jest zabezpieczenie danych, wykonanie zerowania dysku (WRITE ZEROS TO DRIVE) i testów rozszerzonych, jednak w przypadku błędów krytycznych dysk należy wymienić lub oddać do serwisu. Alternatywnie można spróbować zmniejszyć rozmiar dysku za pomocą funkcji HPA w MHDD, aby ominąć uszkodzone sektory, lecz jest to rozwiązanie tymczasowe. Dysk prawdopodobnie posiada uszkodzoną elektronikę lub mechanikę, co uniemożliwia jego dalsze użytkowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA