logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie prostownika z zasilaczem komputerowym ??

asdjudo 29 Wrz 2005 14:31 999 3
REKLAMA
  • #1 1858912
    asdjudo
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam!
    Inrtyguje mnie pytanie czy można połączyć prostownik 12V z zasilaczem komputerowym równolegle. Czy zrobić to łącząc przez diodę czy jak...?? i czy to ma sens, wiem że komputerowy daje napięcie impulsowe ale czy to by działało przy dużych mocach pobieranych z tych źródeł??
  • REKLAMA
  • #2 1859696
    oskar_dyjas
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Z mojego punktu widzenie nie powinieneś tak robić, a nie powiem ci czy można to tak połączyć ( bo ja tak nie robiłem, a wątpię, czy ktoś inny też wpadł na Twój pomysł) poza tym zasilacz ATX oprócz napięcia 12v daje też inne napięcia. A tak poza tym jeszcze to wydaje mi się że prąd z prostownika będzie bardzo "złej jakości" i komputer może się uszkodzić jeśli prąd będzie niewystabilizowany odpowiednio
  • REKLAMA
  • #3 1860561
    asdjudo
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Chodzi o zasilanie wzmacniacza samochodowego w domu :] :P to jakość prądu mnie nie obchodzi może być mieszany impulsowy ze stałym bo i tak wzmacniacz tylko skrzynie napędza. Może ktoś wie czy da to jakiś efekt??:>
  • #4 1860665
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Witam.
    Między zasilaczem z kompa a prostownikiem mogą popłynąć prądy wyrównawcze - mogące wyżądzić sporo naprawdę niechcianych szkód, a więc napewno warto by pomyśleć o diodach zabezpioeczających oba zasilacze - jak jeden nie wydoli to pomoże mu drugi. Poza tym w takim wzmacniaczu może być słychać pracę zasilacza AT/ATX, a włączenia wzmaka z dużym kondensatorem może spowodować niejako zwarcie zasilacza komputerowego.
    W każdym razie jak wspomniano wyżej chyba nikt tego nie robił, bo po co? Zasilacze komputerowe charakteryzują się stabilnością napięcia, ale nie lubią zbytnio zmian obciążenia jakie może zaserwować wzmacniacz audio, zapewne mocniejszy niż te 2x5...10W.
    Jk już zasilać takie coś w domu to lepiej zmontować zasilacz +16V na odpowiednią wydajność i dać spory kondensator na filtr - może będzie dużo taniej, a przy troche wyższym napięciu troche więcej mocy. Niektóre radioodbiorniki samochodowe mogą nie akceptować zasilania ponad 16..18V.
REKLAMA