Lab75 napisał: Za moment pojawią się źródła światła LED, nie tylko z wysokim CRI i niskim FI, ale też z czymś jeszcze na plus dla naszego zdrowia. Na chwilę obecną nie mogę nic więcej zdradzić...
Czy chodzi o serię IQ-LED LIFE?
rewax90 napisał: Mnie bardziej interesuje czy są jakieś LED-y, które mogą się pochwalić niskim współczynnikiem Flicker index, przy jednoczesnym zachowaniu wysokiego CRI?
W kwestii migotania niestety nie pomogę, ale masz rację, to też ważny parametr. Nie zaszkodzi przed zakupem wstępnie je sprawdzać pod tym kątem. Prosty test aparatem w telefonie - jeśli flickering się nie ujawni, to już jest dobrze.
Natomiast co do CRI, z moich poszukiwań mogę sporządzić następującą listę producentów/marek, gdzie znajdziemy LEDy z CRI minimum 90. Za cel obrałem popularne E14, E27 i GU10). Wedle deklaracji na pudełkach prezentuje się to następująco:
Livarnolux 97 (głównie w Lidlu)
EMOS Lighting 96/97
V-TAC 95+
Attralux 95 (w Kauflandzie)
Kanlux 90/95+
Jakieś tam jeszcze Osramy Parathom Pro mi wpadły w oko, ale nie pamiętam dokładnie co tam było. Philips oczywiście seria Master (CRI 90), Master Color Expert (97) i jakieś pojedyncze filamenty gruszki i świeczki (CRI 90).
Nic więcej oprócz powyższych nie znalazłem. Ty masz może jeszcze jakieś propozycje bądź ktokolwiek inny? Dla mnie wszędobylskie CRI 80 to nieporozumienie, jeśli mowa o oświetleniu domowym. Utrata na oddawaniu barw o 20% w stosunku do żarówek klasycznych i halogenowych to bardzo dużo. Kiedyś wymieniłem dwie zwykłe żarówki 40W w plafonie na ich lumenowe odpowiedniki LED o tej samej temp. barwowej z CRI 80 i to była tragedia.
Osobiście bardzo oczekuję na LEDy typu filament z mlecznymi bańkami, takowych jest obecnie jak na lekarstwo.