logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens eq. 6 plus s500 dolej wody niegazowanej lub wymień filtr

Majin Vegeta 21 Mar 2020 21:36 65730 20
  • #1 18548896
    Majin Vegeta
    Poziom 2  
    Ocena: 10
    Witam.
    Podczas robienia kawy wyświetlil się komunikat dolej wody niegazowanej lub wymień filtr. Dolalem wody filtr wymieniłem i zrobilem inne opcje, które opisuje producent w instrukcji. Jednak cały czas jest to samo tzn. przepłukuje filtr i zapelnia pojemnik na skropliny. Miał ktoś podobny problem i go rozwiązał?
  • #3 18628030
    Sylwia 28
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    Podpinam się do problemu: od miesiąca wyrzuca mi taki sam błąd, ekspres przeszedl wymiany w serwisie, zero poprawy, wymieniony na nowy model- dalej błąd. Wywiozlam go do innego domu-dziala bez zarzutu. I teraz bardzo proszę o burzę mózgów - przyczyna jest u mnie ale gdzie? W gniazdku prawidlowe napiecie, woda w kranie twarda ale raz ja zaakceptuje i.działa pare dni po czym znów łapie błąd i zaczyna sie cudowanie. Mnóstwo kawy poszło do kosza, bo kawę zmieli ale ma problem zaciagnac wode, raz zaciagnie pol kubka raz wgl, filtr oryginalny, teraz juz nawet woda lana.jeszcze dodatkowo z filtra dzbankowego. Jedyna reguła wszystkiego to miejsce-dom.
  • #4 18765093
    Design892
    Poziom 6  
    Ocena: 17
    Witam udało się komuś rozwiązać problem. Mam ten sam komunikat. W grę wchodzi wymiana przepływomierza czy da się to jakoś ogarnąć bez wymiany?
  • #5 18765297
    Majin Vegeta
    Poziom 2  
    Ocena: 10
  • #6 18765942
    Sylwia 28
    Poziom 2  
    U mnie były wymiany wszystkiego, nic nie pomoglo,następnie zdecydowano o calkiem nowym urządzeniu , i znowu komunikat na nowej jednostce, wysłana jednosta na testy do szwagra, okazuje się że wina leży po stronie elektryki w domu, stara instalacja modernizowana kilka razy, elektrycy mowia nawet o możliwości jakiegoś pola elektromagnetycznego także grubsza sprawa
  • #7 18765947
    Design892
    Poziom 6  
    Ocena: 17
    Ekspres działał ponad 2 lata bezproblemowo. A więc nie przypuszczam że to wina w elektryce. No nic zaczne od rozebrania i zobaczenia pompy i przepływomierza. Dzięki za info
  • #8 18767785
    rafal051989
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Do wymiany będzie przepływomierz, można oczywiście spróbować wyczyścić dokładnie oś i turbinkę może akurat pomoże.
  • #10 19493891
    KubaK3
    Poziom 1  
    Ocena: 14
    Witam. Wczoraj pojawił mi się ten sam komunikat, ekspres eq.500, czy komuś udało się to rozwiązać? Czy w serwisie pomogli?
  • #11 19544653
    KamilLuckyLuk
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Witam, u mnie problemem okazał sie zatkany górny łącznik grzałki po odetkaniu zaczęło wszystko działać
    Załączniki:
    • 20210801_130917.mp4 (12.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 19591100
    TomOld
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    W moim ekspresie Siemens EQ6 s300 pojawił się również komunikat "dolej niegazowanej wody lub wymień filtr".
    Rozebrałem ekspres a konkretnie zdemontowałem lewy bok. W rogu, na dole jest przepływomierz. Po dmuchnięciu nie słuchać było "furczenia". Odpiąłem wtyczkę oraz wężyki i rozebrałem go. Wystarczy przekręcić, nie ma śrub ani zatrzasków. Przedmuchałem, poruszałem i dmuchałem po złożeniu. Teraz powietrze stawiało opór i słychać było dźwięk obracającego się przepływomierza. Po złożeniu wszystko dziala poprawnie.
  • #13 20108864
    KrisBrandt
    Poziom 2  
    Witam. Czy może opisać krok po kroku jak się dostać do przepływomierza. Na początku myślałem że to wina zaparzacza i zamówiłem nowy. Pochodził 5 tygodni i znów to samo. "dolej niegazowanej wody lub wymień filtr" Nie posiadam filtra dodatkowego gdyż nie ma takiej potrzeby. Przyszedł nowy zaparzacza (kolejny) i po 3 kawach znowu ten sam komunikat i zaparzacza nie wrócił na pozycję ZERO. Dlatego spróbuję z przepływomierzem. Być może tam go coś boli.
  • #14 20108873
    TomOld
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Teraz nie pamiętam bo robiłem to oglądając film na yotube. Spróbuj wpisać frazę: flow meter siemens eq6.
  • #15 20109193
    KrisBrandt
    Poziom 2  
    Ok. Będę próbować w ten sposób 👍
  • #17 20110299
    KrisBrandt
    Poziom 2  
    Wczoraj chciałem zrobić raz jeszcze czyszczenie-odkamienianie i niestety nie skonczylem. Pojawia się komunikat abym dolał "odkamieniacza" i nacisnął START. Uzupełniłem to o co wołał i nic. Próbuję pójść dalej lecz po ok 8sek znowu ten sam komunikat i tak w kółko. Więc teraz już zgłupiałem gdzie może być problem.
  • #19 20292053
    piatekeram
    Poziom 1  
    Sylwia 28 napisał:
    Podpinam się do problemu: od miesiąca wyrzuca mi taki sam błąd, ekspres przeszedl wymiany w serwisie, zero poprawy, wymieniony na nowy model- dalej błąd. Wywiozlam go do innego domu-dziala bez zarzutu. I teraz bardzo proszę o burzę mózgów - przyczyna jest u mnie ale gdzie? W gniazdku prawidlowe napiecie, woda w kranie twarda ale raz ja zaakceptuje i.działa pare dni po czym znów łapie błąd i zaczyna sie cudowanie. Mnóstwo kawy poszło do kosza, bo kawę zmieli ale ma problem zaciagnac wode, raz zaciagnie pol kubka raz wgl, filtr oryginalny, teraz juz nawet woda lana.jeszcze dodatkowo z filtra dzbankowego. Jedyna reguła wszystkiego to miejsce-dom.

To samo, napisałem wiele słów , kliknąłem podgląd , mój text zniknął, zachęcam do zniecch.ęcnia

Dodano po 1 [minuty]:

siemens to firma co robiła części do jagerpantzer

Dodano po 29 [minuty]:

przepraszam za poprzedni wpis
    rozebrałem lewą stronę kawiarki, rozebrałem przepływomierz, złożyłem i simens ruszył. następnego dnia zrobił jeszcze 5 kaw i ponownie zakomunikował by dolać wody NIEGAZOWANEJ. moim zdaniem cuś się zapowietrza, rozebrałem maaszynkę i jestem w kropce bo tak nieszczelnego urządzenia się nie spodziewełem. syf w każdym narożniku, pleśń w okolicy pojemnika na mieloną kawę,

4 lata pracy to możliwe ale w manualu nie pisać o electric shock tylko o procedurach głębszego czyszczenia

Dodano po 3 [minuty]:

przeglądam pompkę, jak złożę dam znać.

w międzyczasie kupiłem jura, pianka nieporównywalnie lepsza
  • #20 20714299
    thomas__1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    U mnie całkowicie zapchana kamieniem była grzałka. Na szczęście jest rozbieralna. Wyszło z niej pół łyżeczki kamienia. Dodatkowo na wyjściu z grzałki jest złączka z silikonowym sitkiem. Tam też było zapchane. Zdjęcie rozkręconego urządzenia z widoczną grzałką i kablami. Leży na różowym ręczniku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z ekspresem Siemens EQ. 6 Plus S500, który wyświetla komunikat "dolej wody niegazowanej lub wymień filtr". Problemy te mogą być spowodowane brakiem odczytu z przepływomierza, zatorami w instalacji wodnej, uszkodzeniami elektrycznymi lub zanieczyszczeniami w grzałce. Wiele osób próbowało wymiany filtrów, przepływomierzy oraz czyszczenia urządzenia, jednak nie zawsze przynosiło to rezultaty. W niektórych przypadkach problem ustępował po odetkaniu zatorów lub wymianie uszkodzonych komponentów. Użytkownicy sugerują również sprawdzenie instalacji elektrycznej w domu, która może wpływać na działanie ekspresu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA