Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dziwne napięcie na wyściu pakietu 5s 18650 + BMS

21 Mar 2020 21:39 186 6
  • Poziom 10  
    Hej, zbudowałem pakiet 5s na bateriach VTC5 i balanserze 5s 100A
    ładowarke mam opartą na przetwornicy step down XL4015 cc cv ustawioną na 21v 0,8A

    pakiet przed ładowaniem miał napięcie 17V
    po podłączeniu napięcie powoli wzrastało aż do 21v
    tak jak być powinno
    z tym, że pakiet ładował się z początku prądem 0,4 a na koniec juz 0,12
    po osiągnieciu 21v przetwornica odcięła ładowanie, zmierzyłem jakie mam napięcie na pakiecie i ku mojemu zdziwieniu wynosi ono 19V
    co dziwniejsze sprawdziłem poszczególne ogniwa i oto wyniki.... czerwono zółty prostokąt to pierwszy minus baterii
    Dziwne napięcie na wyściu pakietu 5s 18650 + BMS

    czyżby balanser był walnięty?
    1.ogniwo - 4,11
    2.ogniwo - 4,11
    3.ogniwo - 4,10
    4.ogniwo - 3,99
    5.ogniwo - 4,12

    przyłożyłem minus multimetru do wyjscia minusa z balansera i oto wynik
    Dziwne napięcie na wyściu pakietu 5s 18650 + BMS

    jest brakujące 1,42V między napięciem pakietu a napieciem za balanserem.
    macie pomysł dlaczego tak jest?
  • Poziom 16  
    Witam.
    Czy napięcie na wyjściu z balansera mierzyłeś na wyprowadzeniu obciążenia (P-)?
    Zgodnie z poniższym schematem.
    Dziwne napięcie na wyściu pakietu 5s 18650 + BMS
    Co się dzieje z tym spadkiem napięcia (1.42 V) gdy podasz jakieś obciążenie?
  • Poziom 10  
    Mam wspólne wyjście 60A podłączone ładowanie i obciążenie pod C- Dziwne napięcie na wyściu pakietu 5s 18650 + BMS
    Pod obciążeniem napięcie spada na 5 ogniwie z 19V do 18V a na pierwszym minusie gdzie było -1.42 robi się -1.8

    Napięcie na pakiecie pomijając balanser pod obciążeniem z 20.4V spada do 19.8V
  • Pomocny post
    Poziom 16  
    Zachowanie samych ogniw nie budzi zastrzeżeń, ale balanser zachowuje się tak, jakby MOSFET podający napięcie na wyjście (-) nie łączył - działa jedynie ten, który podaje prąd ładowania (w przeciwnym kierunku), czyli sugerowałoby to jego uszkodzenie.
    Spadek 1.4-1.8 V wskazywałby na 2 szeregowe złącza diodowe (rewersyjne).
  • Poziom 16  
    lukiboss napisał:
    Czy bez wylutowania elementów można sprawdzić który i gdzie jest uszkodzony?

    Musiałbym zdobyć schemat - jeśli taki znajdę, to przemyślę jak znaleźć uszkodzenie.