logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wolny Internet w Orange pomimo zgłoszenia awarii - AirLive WN-151RM

Pcgamerpl 22 Mar 2020 08:49 3444 3
REKLAMA
  • #1 18549501
    Pcgamerpl
    Poziom 5  
    Witam, mam problem z internetem (operator Orange) :
    W czwartek rano wszystko działało normalnie, ale potem po jakiejś godzinie nagle internet się rozłączył, wrócił po ok. 1,5h ale od tego momentu działa bardzo wolno i wszystko ładuje się bardzo długo nawet Google.pl, co trzeba zrobić żeby działał normalne??

Zrobiłem hard reset routera i to nic nie pomogło :/

Zadzwoniłem w piątek do Orange i wykryli jakąś awarię, mówili że czas realizacji zgłoszenia to 36h, Wczoraj rano przyszedł od nich sms, że już zakończyli zgłoszenie ale internet dalej tak słabo chodzi, nie wiem może to wina routera? (stary albo zepsuty, jbc. to router AirLive WN-151RM), a może to wina wirusa, już sam nie wiem :/

(Windows 7 32bit sys. operacyjny)

Czekam na odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 18549546
    stefan_marek
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    U mnie sytuacja podobna - od 27 lutego nagle nie mogę używać LTE (download na poziomie 1 Mb, a upload około 15 Mb). Po pierwszym zgłoszeniu otrzymałem 28.02 odpowiedź: "sprawdziliśmy zgłoszenie. Obecnie w Państwa lokalizacji trwają prace modernizacyjne na nadajnikach. Prace zostaną zakończone po godzinie 23. Prosimy o weryfikacje działania internetu w dniu jutrzejszym. Za utrudnienia przepraszamy." Minął ten dzień i następne i nic się nie zmieniło. Ponowna reklamacja i odpowiedź z 2.03: "sprawdziliśmy ponownie zgłoszenie. Rozwiązanie jakie sugerujemy to sprawdzenie działania internetu po zmianie ustawień routera. Proponujemy zmianę trybu pracy sieci z 4G/LTE na siec 3G/UMTS. Potwierdzamy występowanie utrudnień w działaniu LTE z powodu przeciążenia stacji bazowej. Mamy tez dobra wiadomość pracujemy nad uruchomieniem dodatkowych zasobów w sieci LTE 2100. Planowany termin uruchomienia to do 6.03.2020, ze względy ze są to niezwykle skomplikowane prace termin uruchomienia może ulec zmianie. Za utrudnienia przepraszamy."
    Jak widać z odpowiedzi - sami nie wiedzą, co im dolega. Gdyby wystąpiło przeciążenie stacji bazowej, to objawy nie wystąpiłyby nagle, a w porze nocnej transfer byłby lepszy, a nie jest. Obecnie czekam na poprawę i korzystam z konieczności z 3G. Liczę na to, że kiedyś znajdzie się u nich ktoś mądry i problem usunie. Korzystam z NJU, ale to przecież infrastruktura Orange.
  • REKLAMA
  • #3 18549782
    Pcgamerpl
    Poziom 5  
    Czyli myślisz, że z czasem problem sam sie rozwiąże, ciekawe ile to może potrwać, a ja myślałem, że to wina routera :/
  • #4 18550209
    stefan_marek
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Nasze problemy nie muszą mieć tego samego źródła. W moim przypadku podejrzewam uszkodzenie (ew. wyłączenie) toru transmisji download podczas gdy upload działa poprawnie. Czekam, gdyż nie wiem, czy rzeczywiście prowadzona jest modernizacja BTS, czy jest to indolencja serwisu. Gdyby nie covid, to wybrałbym się do najbliższego salonu Orange i popytał co oni wiedzą w tej sprawie.

Edit:

Wreszcie - po ponad trzech tygodniach uporali się z problemem. Wszystko wróciło do "normy".
REKLAMA