logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zrobić instalację pod rolety okienne? Mam kilka pytań.

kolo79 22 Mar 2020 12:59 2403 9
  • #1 18550123
    kolo79
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam,

Moje pytanie dotyczy instalacji elektrycznej pod rolety okienne w domu jednorodzinnym. Przeglądałem tematy na tutejszym forum, ale też na innych i nic konkretnego z nich nie wynika. Tzn. domyślam się jak może to wyglądać u mnie, ale nie jestem pewien.
    Aktualnie rozciągana jest instalacja el. w budynku i chciałem przygotować ją pod ewentualny montaż rolet. Nie mam ich jeszcze wybranych, nie wiem jaki to będzie producent/model. Chciałbym wykonać instalację..."uniwersalną".

Do rzeczy. Okna z roletami będą 3
    Przy każdym z okien będzie włącznik manualny góra/dół. Gdzieś chciałem zamontować jeden wspólny włącznik do podnoszenia/opuszczania jednocześnie wszystkich rolet.
    Słyszałem też, że w rozdzielnicy el. można zamontować automatykę/sterowniki do rolet aby dodatkowo można było nimi zdalnie zarządzać, np. centrala alarmowa, urz. mobilne.

Pytania poniżej dotyczą tego czy trzeba i jaki przewód (drut czy linka/przekrój) oraz ilo żyłowy puścić...
    1. ..od rozdzielnicy do włącznika pojedynczego przy oknie?
    2. od rozdzielnicy do rolety?
    3. od rozdzielnicy do włącznika wspólnego?
    4. od włącznika pojedynczego do rolety
    5. od włącznika wspólnego do włącznika pojedynczego?
    6. pomiędzy włącznikami pojedynczymi?

Może jeszcze jakaś konfiguracja?

Dla zobrazowania załączam prymitywny rysunek.

Pozdrawiam
    Adam

Jak zrobić instalację pod rolety okienne? Mam kilka pytań.
  • Pomocny post
    #2 18550153
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    kolo79 napisał:
    Pytania poniżej dotyczą tego czy trzeba i jaki przewód (drut czy linka) oraz ilo żyłowy puścić...
    1. ..od rozdzielnicy do włącznika pojedynczego przy oknie?
    2. od rozdzielnicy do rolety?
    3. od rozdzielnicy do włącznika wspólnego?
    4. od włącznika pojedynczego do rolety
    5. od włącznika wspólnego do włącznika pojedynczego?

Jeśli ma być maksymalnie uniwersalnie to:

1. rodzielnica - włącznik przy oknie = 3x1,5 drut
    2. rozdzielnica - silnik rolety = 4x1,5 drut
    3. rozdzielnica - włącznik wspólny 3x1,5 drut
    4. nic
    5. nic
  • Pomocny post
    #3 18550566
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    kood napisał:
    Jeśli ma być maksymalnie uniwersalnie to:

1. rodzielnica - włącznik przy oknie = 3x1,5 drut
    2. rozdzielnica - silnik rolety = 4x1,5 drut
    3. rozdzielnica - włącznik wspólny 3x1,5 drut
    4. nic
    5. nic

To nie jest max. uniwersalnie... A gdybyś chciał podłączyć zamiast wyłącznika G/D zegar sterujący albo moduł bezprzewodowy? Jak go zasilisz? Umieszczenie modułów ( bezprzewodowych) w rozdzielnicy nie jest wg mnie dobrym wyborem.
    Ponadto przypominam, (tak prewencyjnie.. ) że silników rolet (tych "zwykłych") nie wolno łączyć równolegle!
    Najlepiej by było abyś przed położeniem instalacji wiedział czego chcesz ponieważ instalacja uniwersalna wygeneruje większe koszty (i bałagan przewodowy).
    Jednak jeśli już :
    1. Puszki wyłączników podwójnej głębokości
    2. Rozdzielnica - każdy włącznik 5x1,5
    3. Rozdzielnica - każdy włącznik U/UTP kat.6
    4. Rozdzielnica - wyłącznik wspólny 5x1,5
    5. Rozdzielnica - wyłącznik wspólny U/UTP kat.6
    6. Przełącznik - silnik 5x1,0
  • #4 18550624
    kood
    Marek J. napisał:
    A gdybyś chciał podłączyć zamiast wyłącznika G/D zegar sterujący albo moduł bezprzewodowy? Jak go zasilisz?

Zamontuję w rozdzielnicy i tam go zasilę.

Marek J. napisał:
    Umieszczenie modułów ( bezprzewodowych) w rozdzielnicy nie jest wg mnie dobrym wyborem.

Czemu? Przypominam że rozmawiamy o 3 oknach.

Jest też możliwość zamontowania modułów bezprzewodowych w kasecie rolety i tez wystarczy żył.

Marek J. napisał:
    1. Puszki wyłączników podwójnej głębokości

Jeśli sterownik i przełącznik ma być w jednej puszce to puszka z kieszenią. Ostatnio elektryk który wykonywał instalację na której spinałem rolety kuł wszystkie puszki przy oknach w wykończonym domu bo osprzęt który miał klient dość głęboko wchodził w puszkę i nie było szans jeszcze zmieścić sterowników. Jak jeszcze dojdzie ten UTP kat 6 (swoją drogą chyba przerost formy nad treścią) to na pewno w podwójnej się nie zmieści.
  • #5 18550698
    Marek J.
    kood napisał:
    Zamontuję w rozdzielnicy i tam go zasilę.

I będziesz biegał do rozdzielnicy aby uruchomić roletę jeżeli zechcesz zastosować programator czasowy (który jest też włącznikiem)?
    (Przypominam,że układ miał być uniwersalny)
    Jak zrobić instalację pod rolety okienne? Mam kilka pytań.
    kood napisał:
    Marek J. napisał:
    Umieszczenie modułów ( bezprzewodowych) w rozdzielnicy nie jest wg mnie dobrym wyborem.

Czemu? Przypominam że rozmawiamy o 3 oknach.

Czemu nie w rozdzielnicy? Ano nie wiemy po prostu czy nie będzie metalowa.(wiadomo o co chodzi).
    Po drugie moduły indywidualnych odbiorników radiowych umieszczone w bliskiej odległości zakłócają się wzajemnie co może spowodować znaczne ograniczenie zasięgu.
    Montaż w kasecie? Hmm...Można, ale nie polecam.
    Kaseta rolety nie jest hermetyczna, przeważnie usytuowana na zewnątrz narażając moduł na skrajne warunki (wilgotność, amplituda temperatur nieraz powyżej 100 stopni) i też wykonana jest to "puszka" z aluminium (z niewielkimi wyjątkami - system RKS i pochodne)
    Puszka z kieszenią? Bardzo dobry pomysł...
  • #6 18550817
    kood
    Marek J. napisał:
    I będziesz biegał do rozdzielnicy aby uruchomić roletę jeżeli zechcesz zastosować programator czasowy (który jest też włącznikiem)?

Nie, w miejscu włącznika zastosuję tradycyjny przycisk.

Marek J. napisał:
    Po drugie moduły indywidualnych odbiorników radiowych umieszczone w bliskiej odległości zakłócają się wzajemnie co może spowodować znaczne ograniczenie zasięgu.

Nie przesadzajmy, to tylko 3 sterowniki, w obecnie budowanych domach z oknami narożnymi przeważnie wychodzi po 4-5 sterowników schowanych w puszkach obok siebie (jedna ramka) i nie ma problemów.

Robiłem system gdzie było 20 bezprzewodowych sterowników do żaluzji, do tego kilka sterowników bezprzewodowych oświetlenia, wentylacji itp., z tego wszystkiego okablowanie pociągnięte i zamknięte w 2 rozdzielnicach umieszczonych obok siebie, rozdzielnice z metalowymi drzwiami i o dziwo wszystko działa.
  • #7 18550930
    Marek J.
    kood napisał:
    Nie, w miejscu włącznika zastosuję tradycyjny przycisk.

Większość programatorów przewodowych dedykowanych do rolet nie posiada wejścia na włącznik. Oczywiście można zastosować jakiś kombinowany na szynie din ale chodzi o wygodę w użytkowaniu szybkim przeprogramowaniu, wyłączeniu trybu auto jeżeli jest niepotrzebny np. gdy chcemy i możemy dłużej pospać itp itd...
    kood napisał:
    Nie przesadzajmy, to tylko 3 sterowniki

Wystarczą dwa aby zakłócić i zmniejszyć zasięg jednego z nich lub obydwu. Nie twierdzę, że dotyczy to wszystkich firm czy sterowników ale zdarza się i to bardzo często (nawet w przypadku różnych częstotliwości każdego z nich) a wtedy zonk...
    kood napisał:
    Robiłem system gdzie było 20 bezprzewodowych sterowników do żaluzji, do tego kilka sterowników bezprzewodowych oświetlenia, wentylacji itp., z tego wszystkiego okablowanie pociągnięte i zamknięte w 2 rozdzielnicach umieszczonych obok siebie, rozdzielnice z metalowymi drzwiami i o dziwo wszystko działa.

Farciarz... :D
  • #8 18550978
    kood
    Marek J. napisał:
    Farciarz... :D

Nie ja tylko projektant który tak to bez sensu wymyślił, też nie wierzyłem że to ma szansę działać.
  • #9 18551027
    Marek J.
    To i tak jesteś farciarzem... Bo gdyby nie zadziałało to jaką odpowiedzialność poniósłby projektant? Ty musiałbyś kombinować. Ja też miałem przypadki gdzie zmuszony byłem tak zrobić i się udawało (bądź to z powodu braku zakłóceń bądź z powodu zasięgu który mimo zakłóceń i tak był wystarczający).
    Na forum jednak wolałbym aby były to wyjątki potwierdzające regułę...
  • #10 18551387
    kolo79
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Dziękuję Panowie, widzę że #zostanwdomu działa :)

Jak dla mnie temat wyjaśniony i zamykam.

Dyskusja przerosła moje potrzeby, ponieważ będzie to raczej prosty system bez zegarów sterujących i radiówki. Co najwyżej zepnę to do centrali alarmowej lub modułu GPRS aby móc sterować zdalnie.

Ale myślę, że informacje które tu zostały umieszczone przydadzą się również innym potrzebującym.

Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji elektrycznej pod rolety okienne w domu jednorodzinnym. Użytkownik poszukuje informacji na temat uniwersalnej instalacji, która umożliwi podłączenie manualnych włączników oraz zdalne sterowanie roletami. Uczestnicy forum sugerują różne konfiguracje przewodów, w tym zastosowanie drutów 3x1,5 mm² i 4x1,5 mm² do podłączenia silników rolet oraz włączników. Podkreślają również, że silników rolet nie należy łączyć równolegle oraz zwracają uwagę na problemy z zakłóceniami w przypadku modułów bezprzewodowych. Ostatecznie autor decyduje się na prostszy system bez zegarów sterujących, z możliwością podłączenia do centrali alarmowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA