logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rolety zewnętrzne - jak zaprojektować instalację

puz219 18 Lip 2013 08:36 3483 7
  • #1 12534144
    puz219
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Witam,

Mam pewien problem - planuję zakupić rolety zewnętrzne z silnikiem elektrycznym w najbliższej przyszłości, natomiast teraz jestem na etapie remontu pokoju i chciałbym poprowadzić instalację pod ścianami, by potem nie robić dziur i ponownie nie malować, natomiast zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać, z racji gdyż nigdy nie miałem styczności z takimi silnikami roletowymi + oczywiście nie mam póki co żadnego z tych urządzeń.

W pokoju mam 2 okna, przy każdym z nich chciałbym umieścić przełącznik żaluzjowy (dwa przyciski - góra, dół) do sterowania konkretną roletą oraz przy wejściu do pokoju jeszcze jeden przełącznik żaluzjowy, który sterowałby obiema roletami.

Teraz pytanie, czy jest to możliwe, oraz co muszę jeszcze umieścić w instalacji by działało to wszystko.

Poprosiłbym o jakieś konkretne porady (najlepiej gdyby ktoś miał styczność z takim sprzętem) oraz schemat, gdyż jeżeli puszczę już przewody i potem okaże się, że nie będą działały, to cała moja praca remontowa pójdzie na marno.

Jeszcze jedno - jaki przewód będzie potrzebny - 3 żyłowy?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 12537673
    keszan
    Poziom 20  
    Ocena: 76
    Witam!
    Kol. zaproś elektryka.
    Ty tego problemu nie ogarniesz!!!

Pozdrawiam.
    Adam.
  • #3 12537922
    puz219
    Poziom 12  
    Mam nieco inne zdanie - generalnie jedyne czego nie wiem to jak zrobić tak by po naciśnięciu przycisku przy konkretnym oknie prąd dochodził do konkretnej rolety, natomiast gdy nacisnę przycisk obok drzwi (główny) chciałbym by prąd dochodził do obu rolet - przewody już ogarnąłem
  • #4 12537976
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 330
    puz219 napisał:
    Jeszcze jedno - jaki przewód będzie potrzebny - 3 żyłowy?
    puz219 napisał:
    Mam nieco inne zdanie - generalnie jedyne czego nie wiem to jak zrobić tak by po naciśnięciu przycisku przy konkretnym oknie prąd dochodził do konkretnej rolety, natomiast gdy nacisnę przycisk obok drzwi (główny) chciałbym by prąd dochodził do obu rolet - przewody już ogarnąłem

W takim układzie możesz się głęboko kolego zdziwić że coś Ci nie zahula. Systemów roletowych jest wiele i bez podania konkretnego rozwiązania można wiele gdybać.
    Do zastosowanych urządzeń powinieneś mieć coś takiego jak DTR urządzenia i to z niego powinieneś skorzystać - ewentualnie z danych katalogowych zastosowanego systemu.

Rada i stwierdzenie kolegi keszan jest jak najbardziej słuszna ale kolego skoro potrafisz to dlaczego zadajesz tak blache pytania?

P.S. I nie pisz kolego więcej o zaprojektowaniu czegokolwiek przynajmniej w tematach branży elektrycznej bo nie masz stosownych uprawnień jak i wiedzy w tym temacie.
  • #5 12538693
    puz219
    Poziom 12  
    Panowie, spokojnie - moim celem nie jest obrazanie kogokolwiek - chcialem tylko zaczerpnac porady - zdaje sobie sprawe iz nie jest to proste - podpiecie kazdej rolety z osobna jest prosta sprawa - do lacznika ciqgne 3 przewody - fazowy wpinam w lacznik, od lacznika idza dwa przewody do kierunku obrotow silnika + poza lacznikiem lacze przewody neutralny i uziemienie - jedynym problemem jest wylacznik glowny przy drzwiach - jezeli zepne go z pozostalymi przewodami, to wtedy (tak mi sie wydaje) bedzie to polaczenie rownolegle i wtedy nacisniecie dowolnego przelacznika spowoduje ruch obu silnikow - mam racje?
  • #7 12540357
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 181
    To zależy jakiej firmy zastosujesz rolety każdy producent ma inne rozwiązania
    Ja bym proponował zamontować głęboka puszkę tam gdzie ma być włącznik i dociągnąć osobne zasilanie L N i PE do puszki a od miejsca gdzie będzie roleta zatynkować peszel 16mm z pilotem do puszki.
  • #8 12540407
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4292
    edziu napisał:
    To zależy jakiej firmy zastosujesz rolety każdy producent ma inne rozwiązania

Nie. Roleta to tylko silnik, wszystko zależy jaki zastosuje sterownik.
    edziu napisał:
    Ja bym proponował zamontować głęboka puszkę tam gdzie ma być włącznik i dociągnąć osobne zasilanie L N i PE do puszki a od miejsca gdzie będzie roleta zatynkować peszel 16mm z pilotem do puszki.

Źle proponujesz, bo to rozwiązanie autora nie usatysfakcjonuje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zainstalować zewnętrzne rolety z silnikiem elektrycznym i poszukuje porady dotyczącej projektowania instalacji elektrycznej. Chce umieścić przełączniki do sterowania roletami przy oknach oraz jeden główny przy drzwiach, który miałby kontrolować obie rolety. W dyskusji podkreślono, że kluczowe jest zrozumienie systemu roletowego oraz odpowiednie podłączenie przewodów. Użytkownicy sugerują konsultację z elektrykiem oraz zwrócenie uwagi na specyfikacje producentów, ponieważ różne systemy mogą mieć różne wymagania. Wskazano również na potrzebę zastosowania odpowiednich komponentów, takich jak puszki głębokie i przewody zasilające.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA