Karta graficzna ma tyklo 1 wyjście. Jest to wyjście HDMI. Jak uzyskać z tej karty obraz na 2 monitory w trybie extended, czyli inny obraz na każdym z monitorów?
Rozdzielaczem HDMI chyba się nie da, ale może jakoś przez USB 3? Czy można zastosować hub USB 3 i z tego huba przejściówki na VGA albo DVI, żeby działały 2 monitory?
Witaj. Podaj dane tej karty graficznej (jakiś model) oraz dane komputera (model płyty głównej i procesora co najmniej).
Skoro karta ma jedno wyjście (co jest mało prawdopodobne, no ale i takie karty kiedyś bywały) to możesz wymienić ją na inną. Możesz też skorzystać z drugiej karty (czasem możesz mieć dodatkową kartę graficzną zintegrowaną w komputerze). Ale do oceny tego są potrzebne modele sprzętu.
Płyta główna to: Gigabyte H110 D3A
Karta graficzna: Radeon RX 470 4G (no name)
Tej karty jeszcze nie kupiłem, ale się zastanawiam. Znalazłem tanią ofertę, ale karta ma tylko 1 wyjście do monitora i jest to HDMI.
@Marcin_00 ale trudno mi to sobie wyobrazić. Z karty kablem HDMI do konwertera. Potem do huba USB. Potem przejściówki z USB do DVI? Jest sporo do zakupu, a poza tym karta graficzna chyba nie wyśle na 1 wyjście HDMI dwóch obrazów, więc na monitorach będzie ten sam obraz.
Na pewno karta graficzna będzie lepszym wyjściem. Jeżeli chodzi o konwerter to wpinasz w złącze usb komputera i instalujesz specjalne oprogramowanie i do niego podłączasz przez hdmi drugi monitor.
Karty z jednym wyjściem mogą być kartami dedykowanymi dla koparek. Szczególnie używanej takiej karty nie warto kupować. Możesz wrzucić link do takiej karty tutaj, w dziale "co kupić" wolno to zrobić.
H110 ma swoje wyjścia graficzne i zdaje się jest możliwość korzystania z karty zintegrowanej z procesorem równolegle z kartą dodatkową.
Nie no z przejściówkami to już nie szalej, do takiego konwertera już nie zaleca się podłączać przejściówek. Oprogramowanie jest dedykowane do konwertera i jest w zestawie.
Karty z jednym wyjściem mogą być kartami dedykowanymi dla koparek.
Liczę się z tym. Ale te karty z koparek są tańsze. Mam w domu kilka komputerów, więc nie muszę kupować samych idealnych podzespołów. Najwyżej mi padnie.
dt1 napisał:
Możesz wrzucić link do takiej karty tutaj, w dziale "co kupić" wolno to zrobić.
H110 ma swoje wyjścia graficzne i zdaje się jest możliwość korzystania z karty zintegrowanej z procesorem równolegle z kartą dodatkową.
No faktycznie, nie pomyślałem o tym. Aczkolwiek wolałbym mieć 2 monitory z jednej karty graficznej, bo są to identyczne modele monitorów i będzie można mieć identyczne parametry obrazu na obu monitorach.
Dodano po 10 [minuty]:
Marcin_00 napisał:
Nie no z przejściówkami to już nie szalej, do takiego konwertera już nie zaleca się podłączać przejściówek. Oprogramowanie jest dedykowane do konwertera i jest w zestawie.
Liczę się z tym. Ale te karty z koparek są tańsze. Mam w domu kilka komputerów, więc nie muszę kupować samych idealnych podzespołów. Najwyżej mi padnie.
Idealnych nie, ale chociaż w miarę rozsądne. Jeszcze to jest wersja pasywna, nie wiadomo, w jakich warunkach pracowała (chociaż można się domyślać, że temperatury były dużo gorsze niż w przypadku kart, w których pracuje na takim raziatorze para wentylatorów), do tego nie ma żadnej gwarancji.
W takim przypadku to już Ci ten Radeon nie potrzebny, skoro chciałbyś z dwóch konwerterów czerpać obraz. Radeon w tej konfiguracji nie byłby wykorzystywany, chyba że do obliczeń.
No wiadomo, że jak dołożę 200 zł to będę miał coś lepszego. Specjalnie sięgam po sprzęt z koparki, bo jest tani.
dt1 napisał:
W takim przypadku to już Ci ten Radeon nie potrzebny, skoro chciałbyś z dwóch konwerterów czerpać obraz. Radeon w tej konfiguracji nie byłby wykorzystywany, chyba że do obliczeń.
No właśnie nie chciałbym, bo jeden konwerter kosztuje 150 zł. Ale dlaczego nie byłby Radeon wykorzystany? Nie można obrazu z Radeona puścić na USB?
No właśnie nie chciałbym, bo jeden konwerter kosztuje 150 zł. Ale dlaczego nie byłby Radeon wykorzystany? Nie można obrazu z Radeona puścić na USB?
Bo Radeon, jak i każda inna karta, to co wypracuje wyrzuca na swoje wyjścia graficzne. Ten konwerter USB imituje dodatkową kartę o marnych parametrach.
Bo Radeon, jak i każda inna karta, to co wypracuje wyrzuca na swoje wyjścia graficzne. Ten konwerter USB imituje dodatkową kartę o marnych parametrach.
Rozumiem. To cenna informacja w tej całej rozkmince.
✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie dwóch monitorów do karty graficznej z jednym wyjściem HDMI, aby uzyskać tryb rozszerzonego pulpitu. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym zakup konwertera USB do HDMI oraz wykorzystanie zintegrowanej karty graficznej na płycie głównej Gigabyte H110 D3A. Użytkownik rozważa również zakup karty graficznej Radeon RX 470 4G, ale obawia się, że może to być karta używana z koparki, co może wpłynąć na jej wydajność. Wskazano, że konwertery USB mogą nie zapewnić odpowiedniej jakości obrazu, a lepszym rozwiązaniem byłoby poszukiwanie karty z dwoma wyjściami graficznymi. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.