logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Electrolux EWT9125W - Spadający pasek i dziwne hałasy.

wojtek2004 22 Mar 2020 19:25 1581 18
REKLAMA
  • #1 18551539
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Ocena: 62
    Witam.
    Jakiś czas temu odebrałem w rozliczeniu pralkę Electrolux EWT9125W (PNC91301262-08). W pralce do wymiany był przetarty pasek. Zakupiłem nowy pasek. Pralka pracowała prawidłowo, ale z dziwnym hałasem. Po obserwacji jak pracuje, spadł pasek z koła pasowego. Chcąc sprawdzić z jakiej przyczyny. Okazało się, że koło pasowe jest blokowane i stoi w miejscu. Pralka była odebrana od rodziny pełnej dzieci. Nie jestem do końca pewien, ale najprawdopodobniej jakiś przedmiot blokuje bęben. Chyba jakieś dziecko wrzuciło jakieś elementy w szczelinę bębna i tak powstało pierwsze uszkodzenie. Czyli przetarcie paska. Nie jestem do końca pewien, ale wyjmę grzałkę i poobserwuje czy nic tam nie hamuje bębna. Jakiś pisak lub coś w tym stylu. Nie widzę innej przyczyny. Chyba, że się mylę.
  • REKLAMA
  • #2 18551562
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6889
    Coś mi się zdaje, że dałeś się nabić w butelkę i w rozliczeniu wziąłeś złom niewart nawet 50-ciu złotych z rozwalonymi o granic możliwości łożyskami.
  • #3 18551603
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 18551700
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3683
    Najprawdopodobniej możesz mieć skorodowane osie bębna a to w przypadku górnowsadu Electrolux oznacza wymianę kompletnego zbiornika.
  • REKLAMA
  • #6 18551813
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6889
    wojtek2004 napisał:
    . Bęben obracał się swobodnie...

To że się obracał to nie znaczy, że łozyska nie mogły być rozwalone, pasek sam z siebie nie spada, a przy zablokowaniu bębna zdecydowanie częściej dochodzi do jego zerwana aniżeli spadnięcia.

JEśli rzeczywiście to sprawa łożyska to trzeba łożysko zdjąć i zobaczyć co z osią, tu akurat są łożyska uszczelniane na v-ring i osie potrafią wytrzymać spore uszkodzenia.

Zdejmij boki, zrób zdjęcia łożysk i zamieść fotki.
  • #7 18553423
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Tak jak mówiłem.Sprawdzałem bęben...
    Chyba znalazłem przyczynę.
    Na dnie zbiornika znajduje się jakiś biały plastikowy koszyk.I to on blokuje cały bęben.
    Tylko jak go wyciągnąć?Pociąć przez otwór od grzałki i wyciągać w częściach?
    Tu mam zdjęcia:

• #9 18553508
    leamore
    Poziom 11  
    Nie dostał się tam wcale w jakiś magiczny sposób, tylko po czyszczeniu został nieprawidłowo zamontowany... W tej wersji pralki dostęp do filtra jest od strony bębna- poprzez klapkę w mieszadle/zabieraku. Zobacz sobie na zdjęcia i od razu będziesz wiedział jak się do tego dostać. (wpisz w google nr części, bo nie mogę dodać linka: "1469066045")
  • #10 18553512
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Ten filtr tani nie jest.Może trzeba go wyjąć w całości.Myślałem o syntetycznym sznurku,którego mam zapas.Zakończony jakimś haczykiem.Wtedy jak złapie filtr to bardzo powoli będę okręcał bęben.Aż wydostane go na zewnątrz.Sprawdzę czy jest cały.Bo jak uszkodzony mechanicznie to bawić się nie będę.
    Albo myślałem aby go pociąć na gorąco lutownicą transformatorową o mocy 100Wat
    Czy ten filtr jest ważny podczas korzystania z pralki?
  • REKLAMA
  • #11 18553520
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ma zatrzymać głównie ciała obce typu moneta, spinka do włosów, guzik bo w przeciwnym razie zablokuje się lub nawet uszkodzi się pompa odpływowa.
  • #12 18553607
    leamore
    Poziom 11  
    wojtek2004 napisał:
    Sprawdzę czy jest cały.

Raczej na pewno nie jest już cały...
    wojtek2004 napisał:
    Czy ten filtr jest ważny podczas korzystania z pralki?

Jak każdy filtr- ma wyłapać ciała obce ;) Ale akurat w tej konstrukcji filtra/pompy, pralka bez wkładu filtra będzie funkcjonowała prawidłowo.... dopóki coś nie przedostanie się do pompy i jej nie zablokuję/uszkodzi ;) A wtedy zamiast wyczyścić po prostu ten wkład, będziesz musiał demontować pompkę :P
  • #14 18553620
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Zbiornik jest nierozbieralny.
  • #15 18553622
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Jak proponujecie wybrnąć z sytuacji? Wydaje mi się, że filtr musi wyjść tą samą drogą co wszedł. Wziąłem stary drewniany wieszak i będę go wciskał w obkręcający się powoli bęben.

Dodano po 15 [minuty]:

A co z patentem zdjęcia drzwiczek bębna.Gdyby nie było drzwiczek,mógłbym obracać bęben i wrzucić filtr do bębna.I sprawa załatwiona.
    P.S nigdy nie zdejmowałem drzwiczek...I tu jest problem.Oczywiście trzeba będzie je założyć z powrotem bez ich uszkodzenia.
  • #16 18553720
    leamore
    Poziom 11  
    wojtek2004 napisał:
    Wydaje mi się, że filtr musi wyjść tą samą drogą co wszedł.

Dobrze Ci się wydaję :)
    wojtek2004 napisał:
    Wygląda na cały.

Tyle, że musiałby się nie uszkodzić "mechanizm blokujący" go na miejscu z zbiorniku (co jest raczej nie realne), inaczej po następnym praniu będziesz mieć 'powtórkę' z rozrywki :P No i dobrze poszukaj "odłamków" tego wkładu w zbiorniku, inaczej prędzej czy później, przedostaną się do pompki...
  • #18 18553745
    leamore
    Poziom 11  
    Skoro nie ma odłamków to może masz szczęście... okaże się jak go już wreszcie wydostaniesz na zewnątrz.
    wojtek2004 napisał:
    A co z patentem zdjęcia drzwiczek bębna

Nie ma takiej potrzeby, kombinuj ;) Masz klapkę w tym zabieraku (nr 1469066045), zresztą zawsze możesz go zdemontować całkiem, jak dziura za mała...
  • #19 18553872
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Juz sam doszłem jak wyjąć i wyjąłem.
    Pralka Electrolux EWT9125W - Spadający pasek i dziwne hałasy. Pralka Electrolux EWT9125W - Spadający pasek i dziwne hałasy. Pralka Electrolux EWT9125W - Spadający pasek i dziwne hałasy.
    PS.
    Poszukam tego wyszczerbionego plastiku bo mi pompę uszkodzi.
    A propos koszyczka(filtra). Zatrzaski trzymają bardzo mocno.Oczywiście z blokadą i bez niej też.
    Zakup nowego jest niepotrzebny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Electrolux EWT9125W, która po wymianie przetartego paska zaczęła wydawać dziwne hałasy, a pasek spadł z koła pasowego. Po zbadaniu okazało się, że bęben jest zablokowany przez biały plastikowy koszyk, który najprawdopodobniej został wrzucony przez dzieci. Użytkownik rozważał różne metody usunięcia koszyka, w tym użycie syntetycznego sznurka oraz lutownicy. W trakcie dyskusji podano, że filtr powinien być usunięty przez otwór grzałki lub zdemontowanie węża zbiornik-pompa. Użytkownik ostatecznie znalazł sposób na wydobycie koszyka i potwierdził, że nie ma odłamków, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA