logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy iskra przy HDMI mogła uszkodzić Philips 42PF5321?

CzlowiekBezNazwy 23 Mar 2020 00:20 975 5
REKLAMA
  • #1 18552394
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    Ocena: 26
    Witam,
    otóż już jakiś czas temu podczas przepinania przewodu HDMI zdarzyło się tak, że przeskoczyła iskra i nie jestem pewny, ale po prostu moje podejrzenia są takie, że to właśnie przez to telewizor się tak popsuł, co ciekawe nieważne czy mam wejście SCART, HDMI, czy nawet chinch to i tak ten pasek się wyświetla i czasem na chwilę mrugnie na biało, a kiedyś jeszcze była tam też na pasku dyskoteka kolorów, ale już teraz po dłuższym czasie jest tylko cały czarny i czasami biały. Bardzo zależało mi na naprawie tego TV bo rzeczywiście model 42PF5321 i inne są to jedne z lepszych plazmowców (moim zdaniem). Telewizor posiadam już od 2007 roku więc naprawdę długo i chciałbym żeby jeszcze trochę posłużył, bo nie zbyt mam ochotę wymieniać na nowszy model który pochodzi ze 2 lata i padnie. Zdjęcie załączam poniżej, mam nadzieję, że koledzy są w stanie coś pomóc :)
    Czy iskra przy HDMI mogła uszkodzić Philips 42PF5321?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18552470
    rosomak88
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Witam. Wygląda to na uszkodzony panel aczkolwiek może być wadliwe połączenie listwy adresującej martycy. Musiałbyś przeczyścić połączenie na tej listwie w tym miejcu w którym pojawia się problem. Listwa ta znajduje się na dole ekranu.
  • REKLAMA
  • #3 18554690
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    rosomak88 napisał:
    Witam. Wygląda to na uszkodzony panel aczkolwiek może być wadliwe połączenie listwy adresującej martycy. Musiałbyś przeczyścić połączenie na tej listwie w tym miejcu w którym pojawia się problem. Listwa ta znajduje się na dole ekranu.

Rozkręciłem dziś cały TV przeczyściłem styki od YSUS i od dołu właśnie na tej listwie przeczyściłem w tym miejscu w którym jest ten czarny pasek, niestety bezskutecznie bo dalej jest to samo. Udało mi się sprawdzić, że ten panel wyświetlający jest częścią LG o numerze PDP42X3S000 niestety tego już całego nigdzie nie kupię. Możliwe jest, że jest popsute coś innego, czy niestety telewizor do wyrzucenia już ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18555303
    rosomak88
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Raczej na 100% panel, niestety tak kończą żywot te panele. Odpuściłbym sobie naprawę, ciężko by było coś takiego znaleźć a prędzej czy później mogłoby się skończyć tak samo. Jeżeli ci zależy na dobrej plaźmie to polecam coś z ostatnich plazm panasonica, np. TX-P50GT30B.
  • REKLAMA
  • #5 18555322
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    rosomak88 napisał:
    Raczej na 100% panel, niestety tak kończą żywot te panele. Odpuściłbym sobie naprawę, ciężko by było coś takiego znaleźć a prędzej czy później mogłoby się skończyć tak samo. Jeżeli ci zależy na dobrej plaźmie to polecam coś z ostatnich plazm panasonica, np. TX-P50GT30B.

W takim razie bardzo dziękuje za pomoc i polecenie mi tego panasonica, sprawdziłem na internecie i rzeczywiście dość fajny model z wbudowanym tunerem i jeszcze 3D i ceny też bardzo przyzwoite. Jeszcze raz dziękuje za pomoc i pozdrawiam :)
  • #6 18555324
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    rosomak88 napisał:

W takim razie bardzo dziękuje za pomoc i polecenie mi tego panasonica, sprawdziłem na internecie i rzeczywiście dość fajny model z wbudowanym tunerem i jeszcze 3D i ceny też bardzo przyzwoite. Jeszcze raz dziękuje za pomoc i pozdrawiam :)

Dodano po 1 [minuty]:

Po sprawdzeniu łączności płyty panela z panelem wyświetlającym obraz okazało się że niestety panel zakończył swój żywot :/
    Problem rozwiązany pomysłem kupna nowego tv :)
REKLAMA