Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] BIOS-flash, utrata Boot Mode Selection.

23 Mar 2020 21:40 309 24
  • Poziom 26  
    Płyta Gigabyte GA-B75M-D3V(rev.1.1), RAM 2x8GB (dual) Corsair, W7/64 , Bequiet-350W, Intel Core i3-3220, CPU-3,3GHz.
    Udało mi się wskrzesić komputer (pisałem w innym temacie), który miał problem z startem (wielokrotny restart). Po uruchomieniu i flashowaniu BIOS-u komputer startuje ogólnie jest ok. ale nie mam "Boot Mode Selection" a co za tym idzie możliwości ustawienia trybu UEFI.
    Wcześniej był w tym miejscu:
    BIOS-flash, utrata Boot Mode Selection.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    A może po prostu nie masz obecnie nośnika, który można zbootować w UEFI?
    Tak po prostu pozycja w BIOS zniknęła? W nowszych wersjach BIOS czasami opcje zmieniają pozycje. Nie ma tego gdzieś indziej?
    Czy nie masz włączonych jakichś opcji typu "Secure Boot", które działają tylko w UEFI?
  • Poziom 26  
    Wow, cześć fajnie, że Ty bo znasz temat :)
    Teraz jest tak:
    BIOS-flash, utrata Boot Mode Selection.
    Zniknęła i tego nie rozumiem. Mógłbyś rozwinąć o jaki nośnik chodzi?
    Może wrzucę zaraz parę fotek z BIOS-u i to się wyjaśni.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    He, he, ale Cię "GIGABAJT" w konia zrobił.
    Masz.
    4 od dołu:
    CSM Support = Enabled
    to znaczy
    UEFI = Disabled

    Pisałem powyżej - nazwali opcję inaczej i wsadzili w inne miejsce. :D
    EDIT:
    W tym samym miejscu jest, tylko wycięli "OS type".
    No to fajną ciekawostkę mi wysłałeś na koniec dnia. Pozdro! ;)
  • Poziom 26  
    Czyli CSM Support zmienić na Disabled? i wtedy UEFI będzie włączone?. W takim razie nie puszczam fotek z BIOS-u jak się wyjaśniło.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    MM2X napisał:
    Czyli CSM Support zmienić na Disabled? i wtedy UEFI będzie włączone?

    Tak.
  • Poziom 26  
    Dziękuję, na marginesie odnośnie tych restartów, zostawiłem komputer na ponad godzinę w stanie restartowania, pomyślałem niech szlag trafi tę płytę do końca ;), wyłączyłem i po kilku godzinach włączyłem, BIOS zaskoczył... cuda się zdarzają :) .
  • Poziom 43  
    Czytam ten Twój poprzedni temat i nie mogę się nadziwić. Wychodzi na to, że miałeś w zapasowym BIOS_B
    BIOS w innej wersji niż poprzednia.
    Teraz to sam muszę chwilę na spokojnie pomyśleć. :)
    Zamieść 3-cią zakładkę CPU-Z.
  • Poziom 26  
    safbot1st napisał:
    Zamieść 3-cią zakładkę CPU-Z.

    Może wszystkie wrzucę i coś tam jeszcze wyłapiesz ;)
    BIOS-flash, utrata Boot Mode Selection. BIOS-flash, utrata Boot Mode Selection. BIOS-flash, utrata Boot Mode Selection. BIOS-flash, utrata Boot Mode Selection. BIOS-flash, utrata Boot Mode Selection. BIOS-flash, utrata Boot Mode Selection. BIOS-flash, utrata Boot Mode Selection.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Zaraz z CPU...
    BIOS-flash, utrata Boot Mode Selection.
  • Poziom 43  
    A no wychwycam, wychwycam. BIOS ma teraz 8 lat. To jest wersja podstawowa, wypuszczana z pierwszymi egzemplarzami tej płyty.
    To znaczy, że miałeś nowszego biosa. Nastąpił downgrade.
    Jak kto się zna na dual-biosach może nam to wytłumaczy.
    Tymczasem co z tym teraz robić? Flashować aktualną wersję F13?
    http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-b75m-d3vrev_11#support-dl
    >?
    Dobrze sprawdziłeś ten REV? Jest 1.1 na laminacie?
    EDIT:
    Jeszcze ciekawszą rzecz wychwyciłem. W oknie, gdzie powinien być REV jest napisane:
    "To be filled by O.E.M".
    Czyli, że producent nie "wypełnił obowiązku" ustalenia REV?? ;)
    Same ciekawostki dzisiaj Panie Dzieju...
  • Poziom 26  
    safbot1st napisał:
    Dobrze sprawdziłeś ten REV? Jest 1.1 na laminacie?

    BIOS-flash, utrata Boot Mode Selection.
    Mnie już ciarki przechodzą ;), czyżby nie koniec zabawy z BIOS-em?, ale ja pobierałem najnowszą wersję ze strony Gigabyte, przynajmniej tak mi się wydawało. To co flash do F13?
  • Poziom 43  
    Mnie też zawsze ciarki przechodzą jak mam flashować BIOS. ;)
    Teraz mamy niepowtarzalną okazję zobaczyć, jak CPU pracuje na niższym BIOSie niż jest wymagany do jego obsługi:
    http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-b75m-d3vrev_11#support-cpu
    MM2X napisał:
    i3-3220

    MM2X napisał:
    To co flash do F13?

    Poprawki w tych BIOSach jakieś byle-jakie. Jeśli wszystko działa ok, to może lepiej już nic nie ruszać...?
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    safbot1st napisał:
    CSM Support = Enabled
    to znaczy
    UEFI = Disabled

    MM2X napisał:
    Czyli CSM Support zmienić na Disabled? i wtedy UEFI będzie włączone?. W takim razie nie puszczam fotek z BIOS-u jak się wyjaśniło.

    Nie do końca prawda bo może być UEFI+CSM lub UEFI bez CSM ale Win7 64-bit nie zadziała w czystym UEFI. Bez względu na to w jakim trybie jest zainstalowany Win7 nie możesz wyłączać CSM bo system się nie uruchomi.
  • Poziom 26  
    Ja mam W10/64, obecnie CSM jest wyłączone i uruchamia się, mam włączyć?, a co z flashem BIOS-u, robić najnowszy F13?
  • Poziom 29  
    MM2X napisał:
    Ja mam W10/64, obecnie CSM jest wyłączone i uruchamia się, mam go wyłączyć?, a co z flashem BIOS-u,
    zrobić najnowszy F13?

    Na początku pisałeś iż masz Win7.
    Sprecyzuj też co z CSM, bo piszesz "wyłączone" i "wyłączyć" i już nie wiem w końcu czy masz wyłączone czy włączone? Napisz czy CSM jest Enabled czy Disabled
    Win10 obsługuje UEFI natywnie czyli czyste tzw. pure UEFI ale aby system się uruchomił karta graficzna musi mieć firmware GOP. Jaką masz kartę graficzną? Daj zrzut z programu GPU-Z. Win10 może działać chyba aż w trzech trybach:
    • pure UEFI z GOP
    • UEFI + CSM + VGA legacy ROM
    • Legacy BIOS + VGA legacy ROM
    ale nie możesz sobie od tak przełączać opcji w biosie. System musi być uruchamiany w takim trybie w jakim został zainstalowany. Jak się uruchamia a CSM jest Disabled to nic nie zmieniaj bo to oznacza iż system został zainstalowany i działa w trybie pure UEFI + GOP.

    Jeśli chodzi o bios to Win10 to taki cwaniak, że czasem potrafi sam bez pytania zaktualizować bios jeśli znajdzie nowy więc czy wgrasz czy nie to prawdopodobnie za jakiś czas system sam to zrobi.
  • Poziom 26  
    Gelip napisał:
    Sprecyzuj, bo piszesz "wyłączone" i "wyłączyć"

    Aszybka ;), poprawiłem, zrobiłem F13.
    BIOS-flash, utrata Boot Mode Selection.
  • Poziom 29  
    Nie używam Win10 a było już kilka dużych aktualizacji więc nie wiem czy może w najnowszej poprawili to iż system sam nie aktualizuje biosu więc nie wgrywaj nowego jak Ci wszystko działa.

    Dodano po 8 [minuty]:

    Miałeś dać screen shota z GPU-Z a nie CPU-Z.
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Właśnie, zapomniałem jeszcze o trybie pracy dysku. Tutaj, tak samo nie możesz sobie dowolnie zmieniać. Musi być tak ustawione jak zainstalowany system a ja tego nie wiem jak instalowałeś tego Win10.
    Pierwszą opcję zostaw na UEFI First a drugą na UEFI and Legacy a z trybem dysku to odpal najpierw w AHCI a jak się nie uruchomi to przestaw na IDE.

    Dodano po 4 [minuty]:

    W GPU-Z masz ptaszka obok UEFI a to oznacza iż system działa w czystym UEFI + GOP.
  • Poziom 26  
    Gelip napisał:
    Musi być tak ustawione jak zainstalowany system a ja tego nie wiem jak instalowałeś tego Win10.

    Instalacja w AHCI ale teraz nie da się przełączyć i jest ustawione IDE, muszę włączyć w rejestrze "storahci", kiedyś ćwiczyłem to z Kolobosem :), pamiętam jak powiedział, ze w tym układzie IDE to porażka ...

    Pytałeś o kartę graficzną, jedynie zintegrowana ;), ja nie gram itd., tylko net, poczta, filmiki.
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Jak system instalowany był w AHCI to powinno być ustawione teraz AHCI. Widocznie po wgraniu biosu ten domyślnie ustawił IDE a Ty uruchamiałeś system który zmienił sterownik na IDE a teraz po przestawieniu opcji na AHCI nie umie sam wrócić do sterownika AHCI.

    Jeśli system byłby zainstalowany w trybie IDE to można przejść na AHCI ale najpierw trzeba w systemie operacyjnym zmienić sterownik na AHCI a dopiero później w biosie ustawić AHCI.
  • Poziom 43  
    MM2X napisał:
    muszę włączyć w rejestrze "storahci", kiedyś ćwiczyłem to z Kolobosem

    EDIT: Zapewne działaliście w sposób właściwy.... ;)
    Gelip napisał:
    Win10 to taki cwaniak, że czasem potrafi sam bez pytania zaktualizować bios jeśli znajdzie nowy

    Świetna idea. Zwłaszcza jak ktoś postanowi przerwać taką "aktualizację" guzikiem POWER.
    Doszło do tego, że ludzie uważają flash BIOS, że to "jakaś aktualizacja" jak każda inna.
  • Poziom 29  
    safbot1st napisał:
    Świetna idea. Zwłaszcza jak ktoś postanowi przerwać taką "aktualizację" guzikiem POWER.
    Doszło do tego, że ludzie uważają flash BIOS, że to "jakaś aktualizacja" jak każda inna.

    Osobiście mi się to nie zdarzyło ale podobno na niektórych komputerach jest to możliwe:
    Windows Update teraz automatycznie aktualizuje UEFI BIOS
  • Poziom 26  
    Instalowałem W10/64 w trybie AHCI więc w rejestrze zmieniłem teraz "storahci" i przełączam z IDE na AHCI, teraz bez problemu startuje w tym trybie.
  • Poziom 26  
    Wychodzi na to że jest ok., dzięki wszystkim za pomoc.