logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak utrzymać ustawienia w starym TV PHILIPS 21PT166C/53P po wyłączeniu?

Norbert Chrobot11 24 Mar 2020 08:47 3072 18
REKLAMA
  • #1 18555675
    Norbert Chrobot11
    Poziom 5  
    Ocena: 83
    Witam.
    Piszę z problemem braku pamięci w wyżej wymienionym telewizorze. To znaczy, że gdy sobie wszystko ustawię (ostrość, kolory, kontrast, itp.) to po wyłączeniu telewizora przyciskiem na przednim panelu i włączeniu go ponownie ustawienia wracają tak jakby do fabrycznych ustawień. Nawet jak wyłączę telewizor z pilota to po ponownym włączeniu jest tak samo.
    Co może się dziać z tym urządzeniem?
    P. S. Dodam, że telewizor ma już kupę lat. Po prostu jest bardzo stary.
    Dziękuję.
    Do widzenia.
    Załączniki:
    • Jak utrzymać ustawienia w starym TV PHILIPS 21PT166C/53P po wyłączeniu? Przedni panel.jpg (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak utrzymać ustawienia w starym TV PHILIPS 21PT166C/53P po wyłączeniu? Tabliczka znamionowa.jpg (909.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18555868
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Zrób reset do ustawień fabrycznych mi to pomogło przy innym tv w którym nie zapamietywal programów więc może i tobie pomoże.
  • REKLAMA
  • #4 18556733
    bajdu
    Poziom 31  
    Ocena: 327
    Piszesz o tv sony, tabliczka pokazuje philipsa. W niektórych tv każdą regulację należy zatwierdzać ok. lub pp.
  • #5 18559155
    Norbert Chrobot11
    Poziom 5  
    Dziękuję za informacje. Źle napisałem po prostu. Już zmieniam.
    Co do zatwierdzania regulacji w telewizorze:
    - OK. - czyli mam przyciskiem OK na pilocie zatwierdzić?
    - PP. - w ogóle co to jest za skrót, albo przycisk?
  • #6 18559319
    bajdu
    Poziom 31  
    PP to była tzw. normalizacja ustawień , jak np. ktoś kto oglądał tv dał duże nasycenie koloru , dużą jasność a ty lubisz swoje ustawienia to naciskałeś pp i przywracałeś swoje ustawienia bez konieczności poszczególnych regulacji. Dawno nie miałem takiego tv na warsztacie więc nie pamiętam ale to był chyba zielony klawisz na pilocie.
  • REKLAMA
  • #8 18565691
    Norbert Chrobot11
    Poziom 5  
    Dzień dobry.
    Sprawdziłem to co mówiliście. Niestety nadal telewizor po wyłączenia przyciskiem i późniejszym jego ponownym włączeniu resetuje się do ustawień fabrycznych.
    Co jeszcze mogę sprawdzić/zrobić?
    P.S. Jakby była potrzeba rozkręcenia telewizora to jestem w stanie to zrobić.
    Dziękuję.
  • #9 18565836
    raftronik
    Poziom 18  
    Ocena: 59
    Proszę wstawić zdjęcie pilota.
  • #10 18569161
    Norbert Chrobot11
    Poziom 5  
    Przesyłam zdjęcia pilota od tego telewizora.
    Jakby coś żadnej instrukcji, ani nic w tym stylu nie posiadam.
    Załączniki:
    • Jak utrzymać ustawienia w starym TV PHILIPS 21PT166C/53P po wyłączeniu? 20200329_104951.jpg (1.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak utrzymać ustawienia w starym TV PHILIPS 21PT166C/53P po wyłączeniu? 20200329_105009.jpg (273.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 18569635
    raftronik
    Poziom 18  
    Należy przeczytać instrukcję obsługi, jest tam dokładnie opisane jak zapamiętać poszczególne ustawienia. Instrukcja jest na elektrodzie.
  • #12 18570566
    bajdu
    Poziom 31  
    Pod minusem wolume masz klawisz PP,spróbuj każdą regulacje tym klawiszem potwierdzić.
  • #13 18570824
    Norbert Chrobot11
    Poziom 5  
    Witam.
    Dziękuję za wszystkie dotychczasowe rady. Bliżej świąt dopiero będę miał dostęp to tego mojego telewizora. Spróbuję tak zrobić jak mi napisaliście.
    Co do instrukcji nie mogę jej nigdzie znaleźć. Jakbyście mogli podesłać jakiś link do niej to byłbym bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam.
  • #14 18601377
    Norbert Chrobot11
    Poziom 5  
    Witam.
    Właśnie przed chwilą znowu sprawdziłem ten telewizor. Tym razem za każdym razem, gdy ustawiłem daną regulację, naciskałem klawisz "PP" ten pod klawiszem MINUS VOLUME, wszystkie ustawienia wracały do ustawień fabrycznych.
    Co jeszcze mogę zrobić by jakoś dobrze ustawić ten telewizor?
  • #16 18602254
    bajdu
    Poziom 31  
    Pod klapką są klawisze do pamięci.Spróbuj po regulacji np. nasycenia nacisnąć 2 naraz /są zaznaczone linią/ i potem PP lub jakaś podobna kombinacja.
  • #17 18603038
    Norbert Chrobot11
    Poziom 5  
    Witam.
    Właśnie przed chwilą sprawdziłem te dwa przyciski od pamięci na pilocie. Oczywiście efekt był pożądany. Ustawienia od ostrości, kontrastu, itd. zapisują się bez problemu. Natomiast ustawienie (załącznik nr 2) niestety nie chce się zapisać przy naciśnięciu tych dwóch przycisków. Gdy włączam telewizor pokazuje się taki ekran jak na załączniku nr 1.
    Co mogę z tym zrobić żebym przy każdym uruchomieniu telewizora nie musiał zmieniać tego ustawienia.
    P.S. W załączniku nr 3 zdjęcie przycisków pod klapką na pilocie.
    Załączniki:
    • Jak utrzymać ustawienia w starym TV PHILIPS 21PT166C/53P po wyłączeniu? 1.jpg (1.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak utrzymać ustawienia w starym TV PHILIPS 21PT166C/53P po wyłączeniu? 2.jpg (1.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak utrzymać ustawienia w starym TV PHILIPS 21PT166C/53P po wyłączeniu? 3.jpg (1.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 18603669
    raftronik
    Poziom 18  
    Ten telewizor trzeba włączać klawiszem zero, wtedy odrazu włącza się w trybie AV, a wyłączać trzeba czerwonym guzikiem.
    Gdy w trybie AV nadal nie będzie synchronizacji, zmienić na dekoderze ustawienie wyjścia sygnału video z RGB na CVSB.
    (Zakładając że niema zimnych lutów w złączu Euro i że kabel połączeniowy jest dobry.)
  • #19 18605032
    Norbert Chrobot11
    Poziom 5  
    Klawiszem ZERO to znaczy klawiszem 0 na klawiaturze cyfrowej pilota, czy przyciskiem MINUS VOLUME? Nieraz wyłączałem czerwonym guzikiem, wtedy gdy miałem zamiar włączyć telewizor ponownie za chwilę. Teraz gdy nie za bardzo mam czas oglądać, więc wyłączam przyciskiem na telewizorze. Z tego co wiem to nie powinno tak być, że on sobie zmienia synchronizację po wyłączeniu przyciskiem. Co do dekodera, nie jestem za bardzo pewien, czy taka opcja jest w tym modelu, ale sprawdzę to jak najszybciej. Kabel EURO jest na 100% dobry, bo też moje podejrzenia wskazywały na niego, więc go po prostu wymieniłem, ale to nie pomogło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem PHILIPS 21PT166C/53P, który nie zapamiętuje ustawień po wyłączeniu. Po próbach resetu do ustawień fabrycznych oraz zatwierdzania regulacji przyciskiem "PP", problem nadal występuje. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące użycia przycisków pamięci na pilocie oraz konieczności włączania telewizora klawiszem "0" w trybie AV. Dodatkowo, sugerowane jest sprawdzenie ustawień dekodera oraz jakości połączenia kablowego. Użytkownik potwierdza, że niektóre ustawienia udaje się zapisać, ale inne, jak synchronizacja, nadal się resetują.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA