logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik stycznika Sprecher+Schuh CA1-16 z przepaloną cewką

Łukasz G 29 Wrz 2005 19:27 1488 10
REKLAMA
  • #1 1859731
    Łukasz G
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    w styczniku przepaliło mi uzwojenie cewki. napisane na nim jest ,,sprecher+schuh CA1-16" szukam jego polskiego zamienika.

za pomoc z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 1859757
    rafuls2
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Co załączał ten stycznik, jakim napięciem była sterowana cewka, czy ma styki pomocnicze. Myślę że nie musisz specjalnie sugerować się tym co napisane jest na cewce ja akurat nie śprecham więc nie wiem. Raczej skup się na tym co jest napisane na stycznku.
  • #3 1859770
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 744
    Prawdopodobnie CI-16 , tylko odczytaj na jakie napięcie cewka...
  • REKLAMA
  • #4 1861169
    mar56
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jeśli chodzi o zamiennik stycznika to należy się kierować przede wszystkim , mocą w kW przenoszoną przez stycznik (moc silnika) oraz jakie jest napiecie sterownicze stycznika (cewka), a także ilość styków pomocniczych do sterowania stycznika. Pozostałe cechy są mniej istotne.
  • #5 1861785
    pewicz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jest to nazwa firmy oraz 16 co oznacza że 16A natomiast musisz tylko dobrać rodzaj cewki ale to musisz sam zmierzyć na zciskach A1 i A2 .
    A najlepiej wpisz to w GOOGLE a napewno coś znajdziesz .

pzdr.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 1862515
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    polecam wyroby firmy general electric linia CL. kazdy znajdzie tam cos dla siebie
  • #8 1863192
    Łukasz G
    Poziom 10  
    A więc od czego tu zacząć? Cewka jest na napięcie 380v 50Hz 420v 60Hz.
    stycznik jest od silnika trój fazowego 7KW. Ma trzy zestyki i jest z nimi tak gdy jest włączony to dwa boczne przewodzą a środkowy nie. i na odwrót. ten stycznik jest ze słowacji może to coś pomoże?
  • #9 1863244
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3413
    Łukasz G napisał:

stycznik jest od silnika trój fazowego 7KW. Ma trzy zestyki i jest z nimi tak gdy jest włączony to dwa boczne przewodzą a środkowy nie. i na odwrót.

Witam
    Czy ja dobrze rozumię : zasila silnik i jak go załączymy to zwarte są dwa zestyki boczne a środkowy ma przerwę, a gdy wyłączymy to środkowy ma zwarcie a boczne przerwę ? CO TO JEST???

Takie styczniki (o takich parametrach lecz normalnie działąjące) bez problemu kupisz w każdej hurtowni lub firmach wysyłkowych Elfa, TME itp.
    Pozdrawiam
  • #10 1863259
    Łukasz G
    Poziom 10  
    sam się dziwię, ale właśnie to coś takiego.

pytałem się w kilku sklepach ale ze względu na te styki niemieli nie takiego. może ktoś na forum będzie coś wiedział?
  • #11 1870546
    Łukasz G
    Poziom 10  
    już nie potrzebuję pomocy. znalazłem gościa który nawinie mi cewkę

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem przepalonego uzwojenia cewki stycznika Sprecher+Schuh CA1-16, używanego do sterowania silnikiem trójfazowym 7 kW. Podkreślono, że przy doborze zamiennika najważniejsze są parametry takie jak moc przenoszona przez stycznik, napięcie cewki (w tym przypadku 380 V 50 Hz lub 420 V 60 Hz) oraz liczba i konfiguracja styków pomocniczych. Zwrócono uwagę, że oznaczenie "16" odnosi się do prądu znamionowego 16 A. Wskazano, że styczniki o podobnych parametrach można znaleźć w hurtowniach elektrycznych lub sklepach internetowych, a także zaproponowano jako zamiennik produkty firmy General Electric z linii CL. Ostatecznie autor znalazł usługę nawinięcia nowej cewki, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA