logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy timer 12V DC może sterować oświetleniem 230V AC?

freeeesz 25 Mar 2020 17:18 810 7
REKLAMA
  • #1 18559712
    freeeesz
    Poziom 9  
    Witam, zastanawiam się czy można wykonać takie połączenie jak na załączonym schemacie:
    Czy timer 12V DC może sterować oświetleniem 230V AC?

Chodzi mi o to aby do timera 12V podłączyć oświetlenie 230V. Aby po odliczeniu timera światło gasło. Będzie to działać czy musi być do tego timer też na 230V ?
  • REKLAMA
  • #2 18559765
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2806
    Jeśli zasilacz 12V jest z izolacją galwaniczną i styki przekaźnika nie mają ograniczeń prądowo napięciowych - to tak.
  • REKLAMA
  • #3 18559770
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4290
    Nie myl napięcia zasilania timera z dopuszczalnym napięciem na stykach przełączających.
    Dopuszczalna moc maksymalna 1500W i dopuszczalny prąd 10A raczej jednoznacznie wskazują na załączanie napięcia na poziomie 230V a nie 12V, niemniej powinno być podane maksymalne napięcie jakie timer może przełączyć.
  • REKLAMA
  • #4 18559796
    freeeesz
    Poziom 9  
    Freddy napisał:
    Jeśli zasilacz 12V jest z izolacją galwaniczną i styki przekaźnika nie mają ograniczeń prądowo napięciowych - to tak.

vodiczka napisał:
    Nie myl napięcia zasilania timera z dopuszczalnym napięciem na stykach przełączających.
    Dopuszczalna moc maksymalna 1500W i dopuszczalny prąd 10A raczej jednoznacznie wskazują na załączanie napięcia na poziomie 230V a nie 12V, niemniej powinno być podane maksymalne napięcie jakie timer może przełączyć.

Nie bardzo rozumiem, jestem laikiem w temacie elektroniki. Można trochę prościej? Poniżej wrzucam urządzenia które chciałbym ze sobą połączyć:

3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens. [rt]

Czy to uda się połączyć? Bardzo proszę o pomoc]Link[/url]
  • #5 18559808
    Freddy
    Poziom 43  
    vodiczka napisał:
    Nie myl napięcia zasilania timera z dopuszczalnym napięciem na stykach przełączających
    Do mnie to pisałeś, czy do autora?
  • REKLAMA
  • #6 18559969
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4290
    Freddy napisał:
    Do mnie to pisałeś, czy do autora?
    Do autora, twojej odpowiedzi wtedy jeszcze nie było.

freeeesz napisał:
    Nie bardzo rozumiem, jestem laikiem w temacie elektroniki. Można trochę prościej?
    Prościej się nie da. Opis timera jest jednoznaczny: Napięcie zasilania: 12V DC, natomiast brak informacji czy ten timer może przełączać napięcie 230V AC. Prawdopodobnie timer posiada przekaźnik z dopuszczalnym napięciem przełączania 110V dlatego sprzedawca sprytnie nie podaje tej informacji. Tu masz podobny opis https://www.gotronik.pl/przekaznik-z-ukladem-czasowym-0-999-sekundminutgodzin-p-6403.html
    Praktycznie możesz sterować lampę 230V ale "na własne ryzyko"
  • #7 18561234
    freeeesz
    Poziom 9  
    Cytat:
    Prościej się nie da. Opis timera jest jednoznaczny: Napięcie zasilania: 12V DC, natomiast brak informacji czy ten timer może przełączać napięcie 230V AC. Prawdopodobnie timer posiada przekaźnik z dopuszczalnym napięciem przełączania 110V dlatego sprzedawca sprytnie nie podaje tej informacji. Tu masz podobny opis https://www.gotronik.pl/przekaznik-z-ukladem-czasowym-0-999-sekundminutgodzin-p-6403.html
    Praktycznie możesz sterować lampę 230V ale "na własne ryzyko"

Z gotronika mi odpisali że może być podłączona lampa 230V
  • #8 18561265
    Freddy
    Poziom 43  
    No przecież dostałeś już taką odpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość podłączenia oświetlenia 230V AC do timera 12V DC. Uczestnicy wskazali, że jeśli timer ma izolację galwaniczną i odpowiednie parametry przekaźnika, to teoretycznie jest to możliwe. Jednakże, kluczowe jest, aby timer był w stanie przełączać napięcie 230V AC, co nie zawsze jest jasno określone w specyfikacji. Użytkownik otrzymał informację od sprzedawcy, że jego timer może obsługiwać lampę 230V, co potwierdza możliwość takiego połączenia, ale z zastrzeżeniem, że należy to robić na własne ryzyko.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA