logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat CO z piecem na ekogroszek i rozdzielnią PEX - jak wykonać?

marcin901091 25 Mar 2020 20:58 1146 7
  • #1 18560409
    marcin901091
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie, chciałbym prosić o stworzenie schematu centralnego ogrzewania w układzie otwartym z kotłownia oddalona od domu jakieś 5 m.
    Więc opisze jak to wyglada, kotłownia w budynku gospodarczym piec na ekogroszek z podajnikiem myśle ze około 15 kw nad piecem naczynie przelewowe (wyżej od grzejnika położonego najwyżej ) wodomierz z woda także będzie w kotłowni. Rury od pieca do domu chce puści około 1 m w ziemi oczywiście ocieplone i odizolowane. W domu (korytarz ) rozdzielnia na grzejniki systemem pex (5 grzejników na parterze i 2 na poddaszu) zasobnik cwu na poddaszu. Wodę użytkowa chce zrobić systemem trójnikowym rurami pp i puścić je w ścianie.
    Teraz moje pytanie czy jest mi ktoś w stanie pomoc i stworzyć schemat jak to najlepiej i najprościej zrobić, prosiłbym o schemat od podłączenia wody do pieca aż po podłączenie wody użytkowej i całej reszty dodaje rysunek podglądowy.
    Załączniki:
    • Schemat CO z piecem na ekogroszek i rozdzielnią PEX - jak wykonać? 00F2DF07-28F2-4848-9BDE-531B0A00EE97.jpeg (1.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 18560414
    marcin901091
    Poziom 9  
    Dodam jeszcze ze woda użytkowa będzie tylko na parterze .
  • #3 18569919
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1254
    Witam. Jaki to będzie dokładnie kocioł? Mam rozumieć że te 15 kw jest dobrane do metrażu i zapotrzebowania na ciepło? Dwie rury do domu to za mało, muszą być 4, dwie dla ogrzewania oraz dwie dla zasilania wężownicy zasobnika cwu. Jaki jest plan na rury w ziemi? Czy jest już dobrany jakiś system rur czy to też trzeba dobrać?.
    Pozdrawiam.
  • #4 18577118
    marcin901091
    Poziom 9  
    Witam, wiec tak piec 15 kw moim zdaniem powinien w zupełności wystarczyć domek ma około 100 m2 i będzie dobrze ocieplony ale jeśli się mylę to proszę o jakieś sugestie co do firmy piec to jeszcze nie wybrany ale na pewno ekogroszek z podajnikiem. Pomysł na rury w ziemi to na pewno gruba izolacja każdej rury osobno i puszczenie ich w jedej rurze pcv co do systemy to myślałem żeby był to pex 32 ?
  • #5 18626916
    marcin901091
    Poziom 9  
    Czy jest ktoś w stanie mi pomoc ?
  • #6 18626963
    remix1
    Poziom 18  
    Ocena: 197
    Mam wykonane podobnie - PEX 25 i PEX 20 (2 pary) zaizolowane pianka do rur na to założona rurą 200 i wlana pianka PUR w resztę przestrzeni, piec w układzie otwartym, odseparowany wymiennikiem ciepła - odległość w ziemii to 17m.
    Pięć jaki założyłem to ogniwo eko plus M -20kW ze względu na docelowa ilość 200m2 domu. Aktualnie piec ogrzewa 100m i nie dochodzi nawet do 8kW (brak ocieplenia stropu - na ścianach 8cm styro - budynek ponad 100letni..)
    Nie wynosił bym w budynku nieuzytkowym naczynia ponad poziom pomieszczenia kotłowni -jest ryzyko zamarznięcia...
  • #7 18629235
    marcin901091
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedz a czy mógłbyś mi zrobić schemat jak to dokładnie u Ciebie wyglada ?
  • #8 18632051
    remix1
    Poziom 18  
    Ocena: 197
    Wrzucam z automatyki budynkowej - wymiennik i pompa obiegowa do wymiennika znajdują się w budynku gospodarczym, za wymiennikiem jest zawór 4D i pompa obiegu na grzejniki.
    Naczynie wyrównawcze obiegu kotła (otwarte) znajduje się w pomieszczeniu kotłowni pod sufitem i możliwie nad kotłem.
    Naczynie układu zamkniętego również znajduje się w kotłowni, zdublowałem jedynie zawory bezpieczeństwa - znajdują się zarówno w kotłowni jak i w budynku ogrzewanym przy zbiorniku CWU, w miejscu tym rozwiązałem również dopuszczanie wody i drugi manometr.
    Pompa od CWU znajduje się w budynku ogrzewanym ze względu na instalację solarną i zarządzaniem pompy właśnie przez nią.
    W pana przypadku zastanowił bym się nad gotową rurą preizolowaną 2x32, odseparowaną również wymiennikiem, jednak pomontowanie armatury już w budynku głównym ze względu na dodatkowy obieg podłogówki.

Schemat CO z piecem na ekogroszek i rozdzielnią PEX - jak wykonać?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat stworzenia schematu centralnego ogrzewania w układzie otwartym z piecem na ekogroszek, oddalonym od domu o 5 m. Użytkownik planuje użycie pieca o mocy 15 kW, odpowiedniego dla dobrze ocieplonego budynku o powierzchni 100 m². Wskazano na konieczność zastosowania czterech rur do transportu wody: dwóch dla ogrzewania i dwóch dla zasilania zasobnika cwu. Użytkownik zamierza użyć rur PEX, a także zainstalować naczynie przelewowe w kotłowni. W odpowiedziach zasugerowano zastosowanie rur preizolowanych oraz omówiono kwestie związane z izolacją rur w ziemi. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami oraz prosili o schematy instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA