logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3100 - brak zasięgu po wymianie switcha i filtrów, co dalej?

droopi 29 Wrz 2005 21:17 1593 5
  • #1 1860101
    droopi
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam wiem że temat był poruszany milion razy ale mój przypadek polega na tym zę:

W telefonie nie było zasięgu wylutowałem switcha i zrobiłem cross, zasięg sie pojawił na wszystkich scieciach no i OK. Zadzwoniłem z karty sami swoi czyli plus i telefon ładnie śmigał dzwonił itd. Po włożeniu kart idei telefon pokazał zasięg lecz przy próbie połączenia zasie zniknoł i teraz nie wykrywa żadnej sieci. Po dwóch dniach meczarni wymieniłem filtry (wziołem z jakiejs pogruchotanej 3100) najpierw 900mhz i zasieg się pokazał wykrywał wszystkich operatorów no i historia kołem się toczy. Chce powiedzieć że cały czas sprawdzałem na tym crosie zamiast switcha czy to mogło spowodować zepsucie sie tych filtrów.

P.S. Gdzie można kupić takie filtry bo mi się skończyły :) no i niestety pomysły tez, co może byc powodem takiej dolegliwości. Pozdrawiam
  • #2 1860218
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    droopi napisał:
    W telefonie nie było zasięgu wylutowałem switcha i zrobiłem cross, zasięg sie pojawił na wszystkich scieciach no i OK. Zadzwoniłem z karty sami swoi czyli plus i telefon ładnie śmigał dzwonił itd. Po włożeniu kart idei telefon pokazał zasięg lecz przy próbie połączenia zasie zniknoł i teraz nie wykrywa żadnej sieci

Gdyby switch antenowy nie był w telefonie potrzebny to by go nie było.
    Można zrobić zworę zamiast switcha i sprawdzić czy jest zasięg ale w żadnym wypadku nie mozna wykonywać połączenia :idea:
    Najprawdopodobniej poleciała końcówka mocy.
    PS.Skoro zrobiłes cros i był zasięg to trzeba było wymienić switch a nie eksperymentować :idea:
  • #3 1860804
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    nie wiem czy wiesz jak działa antenna swith,po co jest potrzebny w fonie i co daje zwora ,,cross,,.Poza innymi przełacznik antenowy przelącza w telefonie pasma GSM (900) i DCS(1800).Logiczne że jak skrosowałeś (zwarłeś wyjścieTX(PA) ,wejscie RX z anteną to układ pracował na GSM.Ponieważ PA i RX na DCS nie były zcrosowane to dla IDEi (a ta własnie u Ciebie na 1800) to fon nie chodził.Gdy byś zrobił cros na DCS to sytuacja wyglądała by dokładnie odwrotnie czyli Idea by chodziła ale GSM(Plus w tym miejscu) nie.
    Co do uszkodzenia..hmn...filtry jako elementy pasywne raczej nie powinny sie uszkodzić.Inaczej z PA które (zakładamy że sygnał IDEi był tak silne że pomimo braku diplexera jakoś dostał się na wejście odbiornika) mogło sie uszkodzić gdyż słaby sygnał sterujący wyzwolił maxymalne sterowanie mocy a z kolei nie obciążony anteną wzmacniacz mocy mógł dostac dodatkowo napięcie z fali odbitej. Nie powinno tak byc bo moc (SWR) jest kontrolowana przez diody V801 ale???
    Tak czy siak popieram odpowiedz kol.JareckiP
    po cho**** itd

pozdrawiam...ftb
  • #4 1861008
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 240
    filtr na pewno sie nie powinien zepsuc.
    pewnie masz jakies pekniecie i po grzaniu masz zasieg a po ostygnieciu plyty nie.

proponuje podlut uema, mjolnera, vco no i ogolnie calej czesci radiowej.
    jak bedzie zasieg to wkladaj sprawny switch i fon musi chodzic.
  • #5 1861870
    droopi
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    no własnie wymieniłem już wszystko oprócz uem-a i dobiero na końcu wiołem sie za filtry i wtedy zasieg wskoczył dlatego zdiagnozowałem że to one.

niewiecie gdzie mozna takie filtry kupić

zminiłem PA, na druciku :) (cross) już nie dzwoniłem tylko sprawdziłem zasieg wykrywana jest tylko era.
  • #6 1862849
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    filtry podpasujesz z innych DC4..ostatecznie nie padły Ci wszystkie tylko na któreś z pasm i mysle ż co najwyżej jeden..ale to ew sprawdz.
    Przeczytaj jeszcze raz co Ci napisałem wcześniej.
    Jesli nawet wylutujesz PA to na ręcznym RX fona i tak pokaże jakie sieci widzi.
REKLAMA