logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo podłączyć unifon Cyfral Smart-5P bez schematu?

Knapie 26 Mar 2020 18:49 5574 10
REKLAMA
  • #1 18562647
    Knapie
    Poziom 2  
    Cześć, piszę w sprawie podłączenia nowego unifonu, jak w tytule Cyfral 5p.
    Jestem kompletnym laikiem w tej sprawie.
    Szukałem tutaj info na ten temat i popróbowałem różnych rozwiązań ale bezskutecznie.
    Problem w tym że nie mam zdjęcia starego domofonu i wskazówek jak było po podłączane. Wiem, że tylko 4 kabelki były podłączone, a dwa pozostawały luźne. Obecnie nie podłączone pozostaje jeden z czerwonych oraz ten brązowy.
    Obecnie sytuacja wygląda jak na zdjęciu
    ZW 1 - zdjęte
    ZW2 - założone
    ZW3 - założone
    pytanie czy te zaworki mają przód tył? lewo prawo?
    Jesteście w stanie nakierować jak to powinno być podłączone? jaki kolor gdzie?
    z góry dziękuję i pozdrawiam

• REKLAMA
  • #2 18562788
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Knapie napisał:
    Szukałem tutaj info na ten temat i popróbowałem różnych rozwiązań ale bezskutecznie.

Jakoś słabo kolega szukał ;)

Gdyby kolega przeczytał poradnik sąsiadujący z kolegi tematem to by wiedział dwie rzeczy:
    1.To że warto się upewnić, czy unifon nadaje się do systemu zainstalowanego w budynku.
    2. jeżeli unifon pasuje do instalacji, to jak go podłączyć na słuch.
    Zapraszam do lektury.
  • REKLAMA
  • #3 18564504
    Knapie
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź.
    Przyznaje się, że jest to dla mnie skomplikowane i z tego powodu poszukuję tutaj rozwiązania.
    Idąc opisanymi krokami doszedłem do tego miejsca które przedstawione jest na zdjęciu w pierwszym poście.
    Na dole po wybraniu numeru automatycznie zapala się error a dokładnie "OFF" i nic nie dzwoni.
    Jest ktoś w stanie podpowiedzieć jakie kolory kabelków w moim przypadku do jakich gniazd powinny zostać podłączone?
    zworki pozostawiłem tak jak podaje instrukcja dotycząca instalacji 4 żyłowej z otwieraniem w linii mikrofonu.

nie wiem co dobrze co źle, proszę i z góry dziękuję za wskazówki.

pozdrawiam
  • #4 18564532
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2075
    Daj zdjęcie kasety, z której się do Ciebie dzwoni.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 18571266
    Knapie
    Poziom 2  
    dziękuje za rozwiązanie problemu:)
  • #8 18639622
    grzesiek2107
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    ok, dziękuję za szybką odpowiedź
  • REKLAMA
  • #9 18653967
    grzesiek2107
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam Panowie,

Kupiłem Proel, intuicyjnie podpinając czerwony na plus nie działa w ogóle, podpięte tak jak na zdjęciu słychać dzwoniący domofon, rozmowy innych w bloku, ale nie można otworzyć, w żaden sposób zareagować. Z góry dziękuje za pomoc Jak prawidłowo podłączyć unifon Cyfral Smart-5P bez schematu?

Dodano po 59 [sekundy]:

Witam Panowie,

Kupiłem Proel, intuicyjnie podpinając czerwony na plus nie działa w ogóle, podpięte tak jak na zdjęciu słychać dzwoniący domofon, rozmowy innych w bloku, ale nie można otworzyć, w żaden sposób zareagować. Z góry dziękuje za pomoc Jak prawidłowo podłączyć unifon Cyfral Smart-5P bez schematu?

Dodano po 15 [minuty]:

Witam Panowie,

• #11 18654465
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2075
    grzesiek2107 napisał:

Kupiłem Proel, intuicyjnie podpinając czerwony na plus nie działa w ogóle, podpięte tak jak na zdjęciu słychać dzwoniący domofon, rozmowy innych w bloku, ale nie można otworzyć, w żaden sposób zareagować.

Sprawdziłeś polaryzację żył?
    Wykonałeś programowanie? https://www.youtube.com/watch?v=eAPR77BzzCM

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu unifonu Cyfral Smart-5P, nie mając schematu ani zdjęcia starego domofonu. Wskazuje, że podłączone są tylko cztery kable, a dwa pozostają luźne. Po próbie podłączenia unifonu, na wyświetlaczu pojawia się błąd "OFF". Użytkownicy forum sugerują, aby upewnić się, że unifon jest kompatybilny z istniejącą instalacją oraz podać kolory kabli do odpowiednich gniazd. Pojawia się również informacja, że Cyfral Smart-5P może być niewłaściwym modelem dla danej instalacji. Inny użytkownik zgłasza problemy z unifonem Proel, który nie reaguje na dzwonienie, mimo że słychać rozmowy innych mieszkańców. Wskazówki dotyczące sprawdzenia polaryzacji żył oraz programowania unifonu są również podane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA