logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Domofon Cyfral Smart 5P bez schematu? [Zdjęcia kabli]

Jarro1992 07 Maj 2019 20:13 2616 4
  • #1 17948952
    Jarro1992
    Poziom 2  
    Witam,

Posiadam nowy domofon Cyfral Smart 5P - 2017 1v1 którego nie jestem w stanie podłączyć i prosiłbym o pomoc.

Ekipa remontowa ściągnęła stary domofon bez zrobienia zdjęcia jak był podpięty więc nie jestem pewien który kabel jest za co odpowiedzialny.

Załączam zdjęcia kabli jakie są w mieszkaniu, domofonu jak i domofonu sąsiadki. Sąsiadka ma kompletnie inny domofon - Laskomex. Czy byłby mi ktoś w stanie wyjaśnić co w domofonach Laskomex oznacza L- i L+ ?

Bardzo bym prosił o pomoc w podpięciu domofonu. Wierze że razem nam się uda ;)

Póki co przekopałem i dalej przekopuje internet i sprawdzam to co ludzie się powypowiadali ale żadna opcja nie chce działać poprawnie. Wydaje mi się że może to być wina w kablach, tj. Nie do końca działają tak jak u innych użytkowników.

Aby było lepiej odróżnić kable to idą od lewej do prawej:
    Biały
    Niebieski
    Jasno Brązowy
    Pomarańczowy (możliwe że kiedyś to był czerwony, pewności nie mam)
    Żółty
    Zielony

Jakby ktoś mógł rzucić na to okiem, byłbym wdzięczny.

Jak podłączyć Domofon Cyfral Smart 5P bez schematu? [Zdjęcia kabli] Jak podłączyć Domofon Cyfral Smart 5P bez schematu? [Zdjęcia kabli] Jak podłączyć Domofon Cyfral Smart 5P bez schematu? [Zdjęcia kabli]
  • #2 17948987
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    Sąsiadka ma unifon cyfrowy, który jest przyłączony do instalacji dwoma kabelkami.
    Jarro1992 napisał:
    Czy byłby mi ktoś w stanie wyjaśnić co w domofonach Laskomex oznacza L- i L+ ?

Jeden z kabelków ma potencjał dodatni (+) a drugi minus (-). Stąd oznaczenie L+ i L- u sąsiadki (L - linia).
    Jarro1992 napisał:

Bardzo bym prosił o pomoc w podpięciu domofonu. Wierze że razem nam się uda ;)

Mimo szczerych chęci nie możemy ci pomóc. Kupiłeś niewłaściwy unifon, bo do systemów analogowych wielożyłowych a powinieneś do systemów cyfrowych (dwużyłowy).

A propos unifonu cyfrowego, to koniecznie trzeba w nim ustawić numer swojego mieszkania. Unifon sąsiadki ma ustawiony numer 6.
  • #3 17949014
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 706
    Innymi słowy, kupiłeś zły domofon.
    Musi być cyfrowy. A poźniej trzeba skonfigurować zapewne zworkami numer mieszkania.

Ups... Za długo zwlekałem z wysłaniem, nie zauważyłem, że kolega już odpowiedział.
  • #4 17949041
    Jarro1992
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Właśnie rozmawiałem z kuzynką, która była poprzednią właścicielką mieszkania i dowiedziałem się że poprzedni domofon też był analogowy i działał poprawnie. Może być tak że moje mieskzanie, a mieszkanie sąsiadki ma inne okablowanie domofonów?
  • #5 17949042
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    Cyfral Smart ale nie 5P a D jest unifonem cyfrowym. Jeżeli kasetę masz firmy Laskomex, to lepiej kupić unifon też tej firmy, jak przykładowo sąsiadka LM8.

Bywają też systemy analogowe dwużyłowe, np. Cyfral z centralą TD-4 i unifonami typu Bartar, TCL itp. Nie chce mi się wierzyć, że w twojej klatce występują dwa systemy domofonowe. Kuzynka może nie wiedzieć, że nastąpiła wymiana systemu. Musisz to zweryfikować.
REKLAMA