logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośniki z kina domowego do tv - Nie wiem jak podłączyć głośniki z kina domowego

kazer94 27 Mar 2020 12:44 1641 8
REKLAMA
  • #1 18564495
    kazer94
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Hej :D

Jestem zielony jak chodzi o takie rzeczy więc proszę o pomoc. Z góry dziękuję wszystkim za poświęcony czas :D

Krótko I na temat:

Mam głośniki samsung od kina domowego 5.1, które mają wyjście jak w zwykłym kablu głośnikowym

Głośniki z kina domowego do tv - Nie wiem jak podłączyć głośniki z kina domowego

Chce podłączyć je bezpośrednio do tv z takimi wejściami

Wiem, że potrzebuje amplituner :D dlatego chciałbym wiedzieć :

1.Jaki amplituder ?
    2. Jaki kabel z głośników do amplitudera
    3. Czy z aplitudera do tv mam podłączyć się przez kabel optyczny?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18564672
    kazer94
    Poziom 9  
    Chodzi o to, że mam DVD, ale nie chce go podłączać bo po pierwsze ma zepsuty laser, a po drugie nie chce uruchamiać dodatkowego sprzętu.
    Zamiast głośników w telewizorze, chce żeby dźwięk wychodził z kolumn. Na telewizorze raczej oglądam Netflixa niż słucham muzyki
  • REKLAMA
  • #4 18564905
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    W TV nie ma wyjść na pasywne kolumny, więc nie da się ich podłączyć bezpośrednio do TV.
    Te kolumny muszą być zasilane jakimś wzmacniaczem.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18565032
    DjMapet
    Poziom 43  
    Najpierw napisz: ile masz tych kolumn, podaj impedancję poszczególnych kolumn, oraz przyczynę nie zastosowania do ich zasilenia, wzmacniacza Twojego DVD?

Osobiście, raczej nie polecam nikomu sprzętów VK.

Pozdrawiam.
  • #8 18565197
    kazer94
    Poziom 9  
    Wow, ciężko powiedzieć . Muszę sprawdzić w instrukcji lub poszukać informacji w internecie, bo tak na szybko to ciężko będzie odpowiedzieć.
    Dvd ma zepsuty laser, więc by służył tylko do zasilania. Teraz wzmacniacze nie dość, że są dość małe to jeszcze posiadają wyjście na kartę, można podpiąć się pod bluetootha itp.

Dziękuję za pomoc. Sprawdzę jakie to są głośniki i napiszę jak najszybciej.
  • #9 18565300
    DjMapet
    Poziom 43  
    Impedancja powinna być podana w okolicach terminali połączeniowych. Jak masz miernik uniwersalny, to możesz na zaciskach kolumn zmierzyć ich rezystancję.
    Ile masz w końcu tych kolumn!!!

Zapomniałem w poprzednim poście napisać, że ten wzmacniacz VK, nie ma żadnego cyfrowego wejścia sygnału audio a z tego co widzę na fotce, to Twój TV ma tylko cyfrowe wyjścia audio, więc by z TV przesłać sygnał audio na VK, trzeba będzie użyć dodatkowo konwertera DAC (konwerter cyfrowo-analogowy).
    Chyba że w tym TV, jest wyjście słuchawkowe? Wtedy da się z niego podać analogowy sygnał na wejście VK.
    Jeśli nie ma, to poszukasz wzmacniacza z cyfrowym (np. OPTICAL IN) wejściem audio.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu głośników Samsung 5.1 z kina domowego do telewizora. Wskazuje, że głośniki mają standardowe wyjścia kablowe, a telewizor posiada tylko cyfrowe wyjścia audio. Użytkownik planuje użycie amplitunera do zasilania głośników, ale nie wie, jaki model wybrać ani jakie kable będą potrzebne. W odpowiedziach podkreślono, że głośniki pasywne nie mogą być podłączone bezpośrednio do telewizora, a do ich zasilania potrzebny jest wzmacniacz. Zasugerowano również, że amplituner powinien mieć cyfrowe wejście audio, a w przypadku braku takiego wejścia, konieczny będzie konwerter DAC. Użytkownik ma również sprawdzić impedancję głośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA