Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamJestemtunowy napisał:chcialbym podłączyc silnik 3 fazowy pod 1 faze i moje pytanie - jaki duzy ten kondensator do takiego silnika, ma służyć w sprężarce
vcc napisał:Silnik połączony w Y więc straci bardzo na mocy, jedyna opcja to rozłączyć i wyciągnąć dodatkowe końce uzwojenia z silnika do puszki przyłączeniowej i spiąć go w trójkąt. Jaki kompresor chce kolega tym napędzić?
vcc napisał:Chętnie się dowiem, czym rozpuścić dobry fabryczny lakier. Jakiś czas temu miałem silnik 4 kW, w którym zrobiła się przerwa pomiędzy końcem jednej z grupy cewek, a początkiem drugiej. Próbowałem rozdzielić czoło uzwojeń, by dojść do połączeń. Niestety po wielu próbach, musiałem się poddać.Jak ktoś ma pojęcie to da radę ale w tym przypadku nie ma sensu się bawić.
vcc napisał:Właśnie o to chodzi. Silnik przezwajany, a zwłaszcza amatorsko, nie stanowi problemu. Natomiast dobry lakier fabryczny jest tak twardy, że nie oddzielisz drutów, nie uszkadzajac ich mechanicznie.nie wiem czy fabryczny lakier ale brat kiedyś wyciągał wszystkie końce uzwojeń do puszki
stanislaw1954 napisał:Natomiast dobry lakier fabryczny jest tak twardy, że nie oddzielisz drutów, nie uszkadzajac ich mechanicznie.
vcc napisał:Jestemtunowy napisał:Stary kp-1 po remoncie
nie da rady pociągnąć, szukaj silnika 1F
@stanislaw1954 nie wiem czy fabryczny lakier ale brat kiedyś wyciągał wszystkie końce uzwojeń do puszki
stanislaw1954 napisał:Z tego odnośnika wiemy, że to silnik jednofazowy 1,1 kW i z 1#, że ma napędzać sprężarkę. Czy da radę, to tego nikt nie zgadnie, bo nie wiadomo, jaka moc jest potrzebna do tej sprężarki.
vcc napisał:Kp miała montowane silniki 1.5kW 3F
Jestemtunowy napisał:stanislaw1954 napisał:Z tego odnośnika wiemy, że to silnik jednofazowy 1,1 kW i z 1#, że ma napędzać sprężarkę. Czy da radę, to tego nikt nie zgadnie, bo nie wiadomo, jaka moc jest potrzebna do tej sprężarki.
Silnik oryginalny mial 1kw ale nie znam ani obrotow ani jakie koło
Wiem tylko ze sprężarka ma kolo 200mm
A nowy silnik 1 fazowy 1400
I nwm czy jak mu dam kolko 100 czy bedzie miał siłe :/
Czy szukac mocniejszego silnika ?
Agregat powinien pracowac na 700 obr
Dodano po 57 [sekundy]:
vcc napisał:Kp miała montowane silniki 1.5kW 3F
Tak ale kp2 a moja to kp-1 bez zbiornika oryginalnie