logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kondensator do silnika 3-fazowego 220/380V 1,5kW na 1 fazę?

ARGAMEDON 14 Gru 2003 19:08 57670 23
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 437181
    piotrekk
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    witam

kondziol okolo120uf. jezeli silnik ma nadmiar mocy, to po rozbujaniu sie jego odłącz kondka.
  • REKLAMA
  • #4 437227
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Silnilnik trójfazowy o,którym piszesz może pracować połączony w trójkąt ale przy napięciu tylko 220V.Praca jednofazowa wymaga przyłączenia kondensatora o pojemności 105uF (kondensator pracy).
    Sprawność przy takim zasilaniu będzie mniejsza o około 25% mocy znamoionowej.
  • #5 437256
    piotrekk
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    po odłączeniu bedzie troche slabszy ale nie bedzie sie grzal tak jak z podlaczonym kondkiem. dobór kondka jest bardzo cieżki tak aby silnik mógł pracowac non stop z dołożonym kondkiem. dostosuj sie do tego co polo pisze. moze wsztrzelil sie w pojemnosc która bedzie idealna (jemu można ufac :) ) wtedy kondka nie bedziesz musial odlaczac. nie mniej i tak jaki i w moim jak i jego przypadku silnik i tak straci na mocy.

nie wiem co zasila ten silnik ale czasami opłaca zalatwić gdzies troche wiekszy silnik i zasilic go U jednofazowym, niz ciągnąć dodatkowo siłe.
  • #7 437304
    k3048
    Poziom 37  
    Ocena: 281
    witam,wartość kondensatora oblicza się z wzoru c=70 P P-moc silnika w kw.C-pojemność w mikrofaradach.tak wykorzystany silnik trójfazowy traci na momencie początkowym 0,2-0,5 momentu znamionowego,oraz 20% mocy znamionowej.pozdrawiam
  • #8 446418
    thalex
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Dobierać kondensator tak, żeby przy obciążeniu rzeczywistym był jednakowy prąd we wszystkich fazach.
  • #9 449573
    bodziofun
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Polo 2 napisał że silnik w ukladzie trójkąta będzie pracował na 220V. Nikt tego nie skomentował ale mnie wydaje się że : układ trójkąta to praca silnika 3*380V a gwiazda to 3*220V.
    Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę. I pytanie jeszcze jedno , jaka jest różnica w układzie gwiazdy gdy mamy wyprowadzony środek N w instalacji TN-S pięcioprzewodowej i bez wyprowadzonego środka w czteroprzewodowej TN-C.
  • #10 449599
    thalex
    Poziom 16  
    Polo napisał dobrze.
    Jeżeli na tabliczce silnika pisze 380/220 gwiazda/trójkat to taki silnik do sieci 3*380 podłączamy w gwiazdę, w trójkąt można go podłączyć ale do sieci 3*220. a takich w polsce chyba już nie ma dokładając kondensator do twojego silnika właśnie taką sieć symulujesz.

Opis na silniku dotyczy napięć cewek a nie napięć sieci i ta druga część napisu /220 jest myląca i nie dotyczy naszych sieci.

Przewodu zera roboczego do silnika się nie podłącza bo nie jest potrzebny, (wyjątki stanowią niekiedy układy zabezpieczeń lub sterowań.

Do silnika podłącza się 3 fazy i przewód ochronny.

Twój silnik ma być połączony w trójkąt

Trochę pewnie pogmatwałem bo zmarzłem na Pasterce ale pytaj w razie czego.

Hej.
  • REKLAMA
  • #11 450064
    bodziofun
    Poziom 12  
    No dobrze. Fakt tych 220V jest mylący. Idąc tym tokiem myślenia mogą być silniki 3*380V/trójkąt. Czy w takich silnikach stosuje się te przełączniki 0/gwiazda/trójkąt ? Czy można powiedzieć że w pozycji przełącznika "gwiazda" cewki są zasilane 3*220V czy znowu coś pomieszałem. Sorry że przynudzam ale chciałbym to zrozumieć a literatura bardzo ubogo traktuje ten temat jakby było to wszystko oczywiste.
  • #13 450363
    thalex
    Poziom 16  
    bodziofun napisał:
    No dobrze. Fakt tych 220V jest mylący. Idąc tym tokiem myślenia mogą być silniki 3*380V/trójkąt. Czy w takich silnikach stosuje się te przełączniki 0/gwiazda/trójkąt ? Czy można powiedzieć że w pozycji przełącznika "gwiazda" cewki są zasilane 3*220V czy znowu coś pomieszałem. Sorry że przynudzam ale chciałbym to zrozumieć a literatura bardzo ubogo traktuje ten temat jakby było to wszystko oczywiste.

Tak mogą być takie silniki
    Tak można taki przełącznik zastosować (jeżeli są wyprowadzone wszystkie końce cewek)
    Tak cewki są zasilane 3*220V
    Nic nie pomieszałeś i nie przynudzasz.
  • #14 451241
    bodziofun
    Poziom 12  
    Bardzo dzięki Thalex. Czuję się podbudowany bo chyba skumałem o co biega.
  • #15 4114448
    Mucha3
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    dajcie schemat jak podłączyć kondensator:D
  • #16 4114921
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1059
    Temat był już poruszany na forum wiec poszukaj :)
  • #17 4848795
    peter_bb
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Najprostszym rozwiązaniem rozwiązaniem jest zastosowanie falownika.Niema utraty mocy ani momentu obrotowego.Można ustawić miękki start,więc nie wybija zabezpieczeń.Trzeba tyko przełączyć uzwojenia silnika w trójkąt,skonfigurować oraz zaprogramować falownik.Jedyną wadą jest cena falownika ale te urządzenia tanieją z dnia na dzień.Uważam ze jest to warte przemyślenia.
  • #18 5201886
    bizon_126
    Poziom 31  
    Ocena: 566
    prosze o pomoc potrzebuje kondensatora do silnika 380v 3KW 1400obr/min tak aby pracowal na napięcie 220v
    i jakies rady w podłączeniu go jaka pojemnośc kondensatora
    silnik będzie pracowal przy kompresorze
    tak aby wyszło trwale wydajnie i tanio
  • REKLAMA
  • #19 5203567
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 193
    bizon_126 napisał:
    prosze o pomoc potrzebuje kondensatora do silnika 380v 3KW 1400obr/min tak aby pracowal na napięcie 220v
    i jakies rady w podłączeniu go jaka pojemnośc kondensatora
    silnik będzie pracowal przy konpresorze
    tak aby wyszło trwale wydajnie i tanio

Nic z tego w tym przypadku.

Silnik 3faz podłączony na 230V za pomocą kondensatora to nieco ponad połowa mocy znamionowej a moment rozruchowy to około20% momentu przy 3fazach.
    Można go zwiększyć za pomocą drugiego ( dużego ) kondensatora ale to i tak mniejszy sporo a automatyczne załączanie i odłączanie tego kondensatora to dość skomplikowana sprawa.

Moim zdaniem lepiej poszukaj 1faz silnika.
  • #20 5203834
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 879
    Coś na ten temat w jęz. rosyjskim.
    Załączniki:
    • Vklyuchaem_triohfaznyi_dvigatiel.pdf.zip (169.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 5203956
    krk
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Też mi się wydaje, że pomysł z tym silnikiem do napędu kompresora nie jest najlepszy.Miałem kiedyś podobny przypadek - mały kompresor i silnik 3-faz. 1.5 kW zasilony z 1 fazy i silnik nie chciał za nic w świecie ruszyć. Ale zawsze można spróbować.
  • #24 19697482
    lmoszcz
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    U mnie taki napęd sprężarki pracuje bezawaryjnie już od wielu lat. Ponieważ rozruch jest „ciężki” zastosowałem dwa kondensatory: rozruchowy i pracy. Można je przełączać przekaźnikiem czasowym, ale ponieważ uruchamiam sprężarkę sporadycznie mam 2 przełączniki ręczne. Kondensator rozruchowy powinien być około 1,5 raza większy niż pracy. Jeśli napęd rusza na biegu jałowym ( bez obciążenia na początku) pojemność rozruchowa może być m niejsza.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru kondensatora do silnika trójfazowego 220/380V o mocy 1,5 kW zasilanego z jednej fazy. Zalecana pojemność kondensatora pracy wynosi około 105-120 µF, co pozwala na pracę silnika w układzie trójkąta przy napięciu 220V. Praca jednofazowa z kondensatorem powoduje spadek mocy znamionowej o około 20-25% oraz obniżenie momentu rozruchowego do około 20% wartości nominalnej. Kondensator rozruchowy powinien mieć pojemność około 1,5 raza większą niż kondensator pracy i może być załączany ręcznie lub automatycznie, aby ułatwić rozruch silnika. Wskazano, że dobór kondensatora jest trudny i wymaga dostosowania do rzeczywistego obciążenia, a czasem lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie silnika jednofazowego lub falownika, który eliminuje straty mocy i momentu. Omówiono również kwestie połączeń silnika w układzie gwiazdy i trójkąta oraz napięć znamionowych cewek, podkreślając, że oznaczenia 380/220V odnoszą się do napięć cewek, a nie sieci. Podano wzór na obliczenie pojemności kondensatora: C = 70 × P (P w kW, C w µF). Wskazano, że przy pracy z kondensatorem silnik może się mniej grzać po odłączeniu kondensatora po rozruchu. Dodatkowo zasugerowano, że zastosowanie falownika jest nowoczesnym i efektywnym rozwiązaniem, choć droższym. W dyskusji pojawiły się także schematy podłączenia kondensatora oraz praktyczne uwagi dotyczące pracy silnika z kompresorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA