logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie lodówki do 230V o przebiegu prostokatnym

CzlowiekBezNazwy 28 Mar 2020 01:04 825 2
REKLAMA
  • #1 18566293
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    Ocena: 26
    Witam, z góry przepraszam jeśli to nie ten dział ale no ten najbardziej mi odpowiadał. Mam problem ponieważ mam przetwornicę 12V?>230V i to dość dobrą bo aż 1700W i chwilowy pobór to 3000W. Na wyjściu tej przetwornicy jest napięcie ok. 220VAC a jest zasilana 12VDC z akumulatora. Problem jest taki że przetwornica ma na wyjściu zamiast ładnej czystej sinusoidy ma przebieg tak jakby kwadratowy czy jakoś tak. Wiem, że są przetwornice które mają czysta sinusoidę ale są one drogie, a skoro mam już taką to chciałbym ją jakoś wykorzystać. Między innymi planuje zasilić lodówkę która nie działa na tej przetwornicy właśnie dlatego, że jest przebieg kwadratowy zamiast sinusoidy którą mamy w gniazdku. Chciałbym coś skonstruować ale niezbyt wiem co, jest ktoś może w stanie doradzić ?
    Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18566329
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    CzlowiekBezNazwy napisał:
    Chciałbym coś skonstruować ale niezbyt wiem co, jest ktoś może w stanie doradzić ?

Skonstruuj agregat prądotwórczy... Albo kup lodówkę inwerterową, jej raczej obojętne, czy prostokąt, sinus, czy DC. :-)
  • #3 18566615
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    Ocena: 26
    Ture11 napisał:
    CzlowiekBezNazwy napisał:
    Chciałbym coś skonstruować ale niezbyt wiem co, jest ktoś może w stanie doradzić ?

Skonstruuj agregat prądotwórczy... Albo kup lodówkę inwerterową, jej raczej obojętne, czy prostokąt, sinus, czy DC. :-)

No racja racja ale sama lodówka to raczej tak nie tylko będę zasilał bo są jeszcze zamrażarki i inne urządzenia które potrzebują sinusa, ale zaciekawił mnie pomysł agregatu prądotwórczego, mógłby kolega jakoś bardziej to wytłumaczyć ?
REKLAMA