logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zwarcie w bojlerze NIBE BIAWAR Viking E55 - jak naprawić?

szmycior 28 Mar 2020 13:37 2505 15
REKLAMA
  • #1 18567078
    szmycior
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Witam.
    Zacznę od strony technicznej. Pacjent to elektryczny ogrzewacz wody "NIBE BIAWAR Viking E55". Gniazdko posiada uziemienie.

Chcąc "otworzyć" sezon na domku napotkał mnie problem. Mianowicie, kiedy tylko przekręcę potencjometr od temp. to bezpiecznik (20A tzw. porcelanka) zaczyna się dosłownie smażyć. Dodam, że bojler ma paręnaście dobrych lat i nigdy nie było żadnego problemu. Każdy inny sprzęt podpięty pod to gniazdko działa bez problemu. Testowałem starą Farelka bo moc podobna. Ściągnąłem panel, kable jak kable, nic nie przypalone, na działanie wilgoci też nie był wystawiony. Wszelkie nazwijmy to procedury odpalania zachowane i tak było zawsze ok. Podczas przeszukiwania internetu nie znalazłem nic konkretnego, przynajmniej na temat danego modelu. Najwięcej problemów podobno kreuje się przez kamień z wody, który się osadza na anodzie magnetycznej(?). Jestem laikiem w tej kwestii i nie wiem jak to ugryźć. Póki co, dowiedziałem się, że czeka mnie otwieranie zbiornika. Moje pytanie brzmi na co mam zwrócić uwagę żeby to zdiagnozować i czy na pewno konieczne jest otwieranie go. Będzie trzeba wymieniać jakąś część czy nawet cały boiler? Jeżeli będzie trzeba dołączę jakieś zdjęcia albo uzupełnię o jakieś informację.
    Z góry dziękuję, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18567153
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    szmycior napisał:
    Najwięcej problemów podobno kreuje się przez kamień z wody, który się osadza na anodzie magnetycznej(?)

Kamień odkłada się głównie na grzałce, a nie na anodzie magnezowej.
    szmycior napisał:
    Będzie trzeba wymieniać jakąś część czy nawet cały boiler?

Najprawdopodobniej upalona jest grzałka i ją trzeba będzie wymienić.

Aby wymontować grzałkę musisz najpierw spuścić całą wodę, króćcem od zimnej wody.
    W zbiorniku zostanie trochę wody, ale powiedzmy 2l - 3l nie więcej.
  • REKLAMA
  • #4 18567177
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1747
    Witam .
    Jaka moc bojlera ,o jakim przekroju przewodu jest zasilany ,dlaczego 20A ,gdy gniazdka zabezpiecza się max 16A.
    Jednak najlepszym rozwiązaniem będzie zaprosić elektryka ,zwłaszcza gdy masz niepokojące objawy na zabezpieczeniu (bezpieczniku),sprawdzi czy jest wszystko OK,dlaczego masz taką wartość zabezpieczenia i czy właściwą do przekroju przewodu.
  • #5 18567459
    szmycior
    Poziom 5  
    Instrukcje posiadam ale nie uwzględnili mojego problemu a sam z tego nic nie wydedukowałem. Opcja z grzałka już się gdzieś pojawiła w temacie innego ogrzewacza więc obstawiam, że to to. Uwzględniając, że instalacja jest jak najbardziej ok. Kabel 3x2,5 na wyłączność bojlera 1,5kW. A czemu 20A a nie 16? No głupio... ale akurat miałem tylko 20:) co nie zmienia faktu, że x lat wszystko było jak najbardziej GIT. Jutro będę działał, napisze rozwiązanie zagadki. Dziękuję za szybkie odpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18567520
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    Gniazdko normalne (jednofazowe) dostosowane jest do obciążenia 16A (kilkadziesiąt lat temu były do 10A), czyli bezpiecznik powinien być 16A, chociaż przewody pozwalałyby na obciążenie prądem 20A. Jaką moc ma ten bojler? Może wymaga bezpośredniego podłączenia w puszce albo specjalnego gniazdka, dostosowanego do poboru prądu o natężeniu ponad 16A? Istnieją takie specjalne gniazdka.
  • Pomocny post
    #7 18567528
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4292
    szmycior napisał:
    Mianowicie, kiedy tylko przekręcę potencjometr od temp. to bezpiecznik (20A tzw. porcelanka) zaczyna się dosłownie smażyć.
    Czy możesz napisać poprawnie? Smaży się - oznacza, że przepala się po kilkunastu sekundach lub kilku minutach, czy że szybko robi się gorący?
    Mogło nastąpić pęknięcie płaszcza grzałki i prąd popłynął do uziemienia.
    Efekt taki jakby moc grzałki została znacząco zwiększona, stąd silne grzanie lub przepalenie się bezpiecznika topikowego.
  • #9 18568688
    szmycior
    Poziom 5  
    vodiczka napisał:
    szmycior napisał:
    Mianowicie, kiedy tylko przekręcę potencjometr od temp. to bezpiecznik (20A tzw. porcelanka) zaczyna się dosłownie smażyć.
    Czy możesz napisać poprawnie? Smaży się - oznacza, że przepala się po kilkunastu sekundach lub kilku minutach, czy że szybko robi się gorący?
    Mogło nastąpić pęknięcie płaszcza grzałki i prąd popłynął do uziemienia.
    Efekt taki jakby moc grzałki została znacząco zwiększona, stąd silne grzanie lub przepalenie się bezpiecznika topikowego.

Jak najbardziej szybko robi się gorący i po jakimś czasie strzela. Powiedzmy minuta, dwie. Dany płaszcz grzalki jest w stanie ot tak sobie pęknąć? Faktycznie, po odłączeniu go od prądu w zbiorniku przez jakiś czas otrzymuje się letnia woda. W każdym razie nie jest jest w stanie zagrzać do końca tylko po drodze dzieje się rzecz wiadoma.

Edit: po południu go rozkręcę i zobaczymy. Zdiagnozuje to zamknę temat. Lub będę Was zamęczał dalej.

Ps.
    Domyślam się, że w tych czasach w ogóle babranie się w naprawianie rzeczy jest mało opłacalne. Ale, jeśli to będzie grzałka to na aktualny moment, choćby to miało sezon przetrzymać, "wolę" wydać stówę niż 600 za boiler, który i tak jakością nie grzeszy.
    BTW jestem tutaj nowy i jestem zszokowany jak fajnie działa to forum.
    Dziękuję, pozdrawiam

Dodano po 28 [minuty]:

Zbigniew Rusek napisał:
    Gniazdko normalne (jednofazowe) dostosowane jest do obciążenia 16A (kilkadziesiąt lat temu były do 10A), czyli bezpiecznik powinien być 16A, chociaż przewody pozwalałyby na obciążenie prądem 20A. Jaką moc ma ten bojler? Może wymaga bezpośredniego podłączenia w puszce albo specjalnego gniazdka, dostosowanego do poboru prądu o natężeniu ponad 16A? Istnieją takie specjalne gniazdka.

1.5kW. Z tego co pamiętam to zawsze lepiej dać ciut większy niż mniejszy, co nie znaczy, że jest to poprawnie. A może ktoś mi kit wcisnął i z tym żyje. Instrukcja papierowa mówi jasno - broń Cie królu złoty obcinać wtyczkę. Ma być w gniazdku i już :) kiedyś chciałem ten kabel w bruzdę wrzucić no ale mnie powstrzymali. Gniazdko równiez z wyższej półki, kupowane specjalnie pod to(ma jakąś tam klasę szczelności) mimo, że właściwie nie musi mieć. Jest to suche i spokojne miejsce.

To, że jest większy bezpiecznik wpływa bezpośrednio na bojler? W praktyce działało.

3.1.13. mod. piracik
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 18569028
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    1,5kW to natężenie prądu poniżej 7A, więc o przeciążeniu nie ma mowy (chyba, że do tego samego obwodu jest jeszcze coś podłączane), czyli jest gdzieś zwarcie.
  • #11 18569625
    szmycior
    Poziom 5  
    No więc... Piszę ten post "na żywo" . Przy odkręcaniu tego talerza wyleciała woda, jak przewidział kolega wcześniej. Czyli rozumiem, że wszystko na tym etapie git. A grzałka i wnętrze wygląda jak na załączonym obrazku. Czyli dosłownie jakby okoliczne korniki zrobiły sobie tutaj magazyn. Potwierdza to tezę o grzałce?

Zwarcie w bojlerze NIBE BIAWAR Viking E55 - jak naprawić? Zwarcie w bojlerze NIBE BIAWAR Viking E55 - jak naprawić? Zwarcie w bojlerze NIBE BIAWAR Viking E55 - jak naprawić? image3 Zwarcie w bojlerze NIBE BIAWAR Viking E55 - jak naprawić?
    A anoda jak najbardziej lubi kamień. Chyba, że moja jest wyjątkowa :)
    Dodano po 13 [minuty]:

Jak wpakuje tam po dokładnym oczyszczeniu ten zestaw to będzie dobrze? Czy to nie takie proste?właściwie nic więcej tam nie ma.
    https://allegro.pl/oferta/grzalka-bojlera-biawar-viking-hit-1500w-uszczelk-9088048292
  • Pomocny post
    #12 18570198
    vodiczka
    Poziom 43  
    szmycior napisał:
    A grzałka i wnętrze wygląda jak na załączonym obrazku.
    Zdjęcia mało czytelne. Oczyść delikatnie grzałkę z kamienia i obejrzyj czy płaszcz jest pęknięty. Pęknięcie może być wyraźne lub prawie niedostrzegalne.
    szmycior napisał:
    Jak najbardziej szybko robi się gorący i po jakimś czasie strzela. Powiedzmy minuta, dwie. Dany płaszcz grzałki jest w stanie ot tak sobie pęknąć?
    Typowy objaw pęknięcia płaszcza. W bojlerze jeszcze mi się to nie zdarzyło ale w pralce tak.
    Płasz nie pęka "tak sobie" tylko im bardziej zarasta kamieniem, tym bardziej robi się gorący (znacznie powyżej 100°C) Kiedyś mniejszy lub większy fragment kamienia odpada i woda styka się z rozgrzanym do kilkuset stopni metalem.
    Kilka takich cykli i płaszcz pęka w najsłabszym miejscu.
    Po jakim czasie strzeli bezpiecznik, zależy od tego czy pęknięcie płaszcza nastąpiło bliżej końca grzałki połączonego z przewodem L czy z przewodem N.
  • #13 18570279
    szmycior
    Poziom 5  
    [/quote] Typowy objaw pęknięcia płaszcza. W bojlerze jeszcze mi się to nie zdarzyło ale w pralce tak.
    Płasz nie pęka "tak sobie" tylko im bardziej zarasta kamieniem, tym bardziej robi się gorący (znacznie powyżej 100°C) Kiedyś mniejszy lub większy fragment kamienia odpada i woda styka się z rozgrzanym do kilkuset stopni metalem.
    Kilka takich cykli i płaszcz pęka w najsłabszym miejscu.
    Po jakim czasie strzeli bezpiecznik, zależy od tego czy pęknięcie płaszcza nastąpiło bliżej końca grzałki połączonego z przewodem L czy z przewodem N.[/quote]

Rozumiem, że żyć z tym się nie da. Pytanie czy da się naprawić?

Dodano po 5 [minuty]:

Zwarcie w bojlerze NIBE BIAWAR Viking E55 - jak naprawić? Zwarcie w bojlerze NIBE BIAWAR Viking E55 - jak naprawić?

Grzałka wygląda tak.
  • #14 18570490
    vodiczka
    Poziom 43  
    szmycior napisał:
    Rozumiem, że żyć z tym się nie da. Pytanie czy da się naprawić?
    Znalazłeś pęknięcie na grzałce czy nie? Naprawa polega na wymianie grzałki.

Niepokoją mnie nacieki na dolnej stronie talerza grzałki i na uszczelce, wygląda tak jakby był wyciek. Nigdy ci nie kapało z bojlera?
  • #15 18570598
    szmycior
    Poziom 5  
    vodiczka napisał:
    Znalazłeś pęknięcie na grzałce czy nie? Naprawa polega na wymianie grzałki

Na samej grzałce żadnych widocznych pęknięć. Osad, odrobina rdzy i przepalenie. Za to ta warstwa od wewnętrznej strony jest w słabym stanie. Zwarcie w bojlerze NIBE BIAWAR Viking E55 - jak naprawić? Pęcherze, małe wżery i chyba przepalenie przy samej uszczelce. Zwarcie w bojlerze NIBE BIAWAR Viking E55 - jak naprawić?

No nie. Nie było nigdy żadnych problemów. Stąd też właściwie nie dziwne, że w końcu jakiś jest. Ale też nie wiem jak długo to się tak na prawdę działo.
  • #16 18598641
    szmycior
    Poziom 5  
    Wymieniłem grzałkę i póki co jest ok. Mam wrazenie, że trochę dłużej grzeje się woda ale może mi się wydaje. Zamykam temat. Dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z elektrycznym ogrzewaczem wody NIBE BIAWAR Viking E55, który powoduje przepalanie bezpiecznika 20A po ustawieniu temperatury. Po analizie problemu, zasugerowano, że przyczyną może być uszkodzona grzałka, która mogła pęknąć z powodu osadzającego się kamienia. Użytkownik potwierdził, że grzałka wygląda na zniszczoną, a po jej wymianie problem został rozwiązany. Wskazano również, że instalacja elektryczna jest odpowiednia, a moc bojlera wynosi 1,5 kW, co nie powinno powodować przeciążenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA