Witam.
Posiadam zewnętrzny dysk firmy Toshiba HDTC605EK3A1 (500GB).
Problem z tym dyskiem jest taki że pewnego dnia przestał poprawnie działać.
Słychać 3x32 pyknięcia (32 serie pyknięć po 3 w każdym z nich) - jest to najprawdopodobniej głowica która nie startuje.
Talerze się kręcą cały czas.
Dysk jest widzialny przez bios oraz przez windowsa w systemie zarządzania dyskami, ale nie widoczny pod dyskami w moim komputerze.
Po wejściu w zarządzanie dyskami wywala mi przy tym dysku komunikat:
Należy zainicjować ten dysk, aby menadżer dysków logicznych mógł uzyskać do niego dostęp.
Użyj następującego stylu partycji dla wybranych dysków:
MBR (główny rekord rozruchowy
GPT (Tabela partycji GUID)
Uwaga: styl partycji GPT nie jest rozpoznawany przez wszystkie wcześniejsze wersje systemu windows.
Kiedy próbuję otworzyć ten dysk przez DMDE - zaznaczam dysk - daję OK to wywala mi komunikat: Nieprawidłowe parametry
Na tym dysku mam ważne dane które chciałbym odzyskać - jesteście mi w stanie pomóc ?
Posiadam zewnętrzny dysk firmy Toshiba HDTC605EK3A1 (500GB).
Problem z tym dyskiem jest taki że pewnego dnia przestał poprawnie działać.
Słychać 3x32 pyknięcia (32 serie pyknięć po 3 w każdym z nich) - jest to najprawdopodobniej głowica która nie startuje.
Talerze się kręcą cały czas.
Dysk jest widzialny przez bios oraz przez windowsa w systemie zarządzania dyskami, ale nie widoczny pod dyskami w moim komputerze.
Po wejściu w zarządzanie dyskami wywala mi przy tym dysku komunikat:
Należy zainicjować ten dysk, aby menadżer dysków logicznych mógł uzyskać do niego dostęp.
Użyj następującego stylu partycji dla wybranych dysków:
MBR (główny rekord rozruchowy
GPT (Tabela partycji GUID)
Uwaga: styl partycji GPT nie jest rozpoznawany przez wszystkie wcześniejsze wersje systemu windows.
Kiedy próbuję otworzyć ten dysk przez DMDE - zaznaczam dysk - daję OK to wywala mi komunikat: Nieprawidłowe parametry
Na tym dysku mam ważne dane które chciałbym odzyskać - jesteście mi w stanie pomóc ?