logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Porażenie prądem od inwertera Growatt 3000S - co robić?

adamkaspro 29 Mar 2020 08:54 1893 16
  • #1 18568685
    adamkaspro
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Zamontowali instalację z "projekt parasolowy 3 kWp falownik Growatt 3000S" Po kilku dniach użytkowania, w piękny słoneczny dzień dotknąłem inwertera by sprawdzić czy się grzeje no i bum. Walnęło prądem aż włosy stanęły dęba. Ktoś miał taki przypadek? Zgłosiłem do firmy montażowej, zobaczymy jaka jest tego przyczyna. Instalację wyłączyłem ze względu na bezpieczeństwo. Przed diagnozą nie podam nazwy firmy montującej instalacje. Nie sprawdziłem czy napięcie jest na odgromieniu, poczekam na specjalistę. Pozdrawiam.
  • #2 18568698
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1690
    Czyli co? falownik nie jest podpięty do przewodu ochronnego (żółto-zielony)?, a ten powinien być podłączony do ochronnego budynku a jak takiego nie ma to powinien być koło budynku zrobione uziom i do niego podłączony (10mm2).
  • #3 18568714
    studniarz
    Poziom 20  
    Ocena: 179
    Witam.
    A możne zwykła elektryczność statyczna..... :-)) Kolega się uziemił (rozładował)....
  • #4 18568717
    adamkaspro
    Poziom 11  
    madamsz1 napisał:
    Czyli co? falownik nie jest podpięty do przewodu ochronnego (żółto-zielony)?, a ten powinien być podłączony do ochronnego budynku a jak takiego nie ma to powinien być koło budynku zrobione uziom i do niego podłączony (10mm2).

Nie mam prawa ruszać instalacji, bo przez 5 lat jest własnością gminy. podczas instalacji przyglądałem się jak to było robione. Panele na dachu podłączone do odgromienia, przewód ochronny do uziemienia podłączony w domu odległym o 43 metry od instalacji.
    Odgromienie wykonała ta sama firma co instalację fotowoltaiczną.
    Korci mnie by włączyć instalację i sprawdzić czy nie ma napięcia na odgromieniu. Prześledziłem Googla i takiego przypadku nie znalazłem.

Dodano po 3 [minuty]:

studniarz napisał:
    Witam.
    A możne zwykła elektryczność statyczna..... :-)) Kolega się uziemił (rozładował)....

Specjalnie pojechałem do sklepu by zakupić tester napięcia, po dotknięciu wrzeszczy że jest napięcie na chłodnicy i na każdej śrubce w inwerterze.
  • #5 18568726
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1690
    adamkaspro napisał:
    Nie mam prawa ruszać instalacji, bo przez 5 lat jest własnością gminy

To jest wiadome, ale dziwne zachowanie tak jakby gdzieś nie było ciągłości przewodu ochronnego. Ale jak zgłosiłeś, niech podjadą, może coś na falowniku ale właśnie po to jest przewód ochronny który nie powinien pozwolić na pokazanie się czegokolwiek na obudowie falownika.
  • #6 18568748
    adamkaspro
    Poziom 11  
    Napisałem wiadomość, bo być może ktoś już się spotkał z takim problemem a może się dopiero spotka. Głównie chodzi o bezpieczeństwo, problem oczywiście rozwiążą fachowcy.
  • #7 18568861
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 625
    Masz dwie usterki, uszkodzony inwerter (nie ma prawa być na obudowie napięcia, nawet jeśli nie jest podłączony do PE) i brak ciągłości przewodu ochronnego...
  • #8 18568994
    tom.pk
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    Kto to montuje, że naraża na takie niebezpieczeństwo użytkownika. Na pewno nie jest uziemiony falownik. A może pomylili przewód fazowy i napięcie jest na obudowie.
  • #9 18569238
    adamkaspro
    Poziom 11  
    Podwykonawca dla znanej firmy która zajmuje się fotowoltaiką. Tak to jest jak jest bum fotowoltaiczny a forma chce przerobić jak najwięcej zleceń. Sam jestem ciekawy co poszło nie tak.
  • #10 18569355
    theo33
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    Sprawdz jeszcze czy ja falownik jest odłączonny to czy czasem to napięcie na obudowie dalej nie występuje, bo wcale nie musi to być wina falownika, natomiast jak najbardziej ciągłości czy też braku PE i też np. uszkodzonych innych włączonych urządzeń
  • #11 18569439
    adamkaspro
    Poziom 11  
    Gdy falownik jest odłączony napięcie znika z obudowy .
  • #12 18569678
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    adamkaspro napisał:
    przewód ochronny do uziemienia podłączony w domu odległym o 43 metry od instalacji.

A jaki ten przewód jest? Dodatkowy 16 mm2 czy wykorzystana jedna żyła z przyłączeniowego?
  • #13 18569697
    adamkaspro
    Poziom 11  
    AT PRO napisał:
    adamkaspro napisał:
    przewód ochronny do uziemienia podłączony w domu odległym o 43 metry od instalacji.

A jaki ten przewód jest? Dodatkowy 16 mm2 czy wykorzystana jedna żyła z przyłączeniowego?

Jedna żyła z przyłączeniowego. Kabel puszczony ziemią 3X10mm .
  • #14 18569735
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Aha nie zwróciłem uwagi, że to jednofazowy.
    Może pomieszane przewody. Czy przyłącze do falownika jest wtyczką odpinaną? Powinien być na niej opis wejść i można sprawdzić czy jest właściwe.

Daj zdjęcie falownika i przewodów.
  • #15 18569772
    adamkaspro
    Poziom 11  
    Jutro porobię kilka zdjęć. Jestem ciekawy jak szybko pojawi się odpowiedzialny za montaż tej instalacji. Nie będę grzebać w kablach, bo mogą mnie obwinić za awarię. Kabla nie mogli pomylić, bo pokazała by się faza na uziemieniu w domu a inwerter pewnie by nie ruszył.
  • #16 18569936
    jakub.artur
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Uszkodzony inwenter NIE MA PRAWA BYĆ PRĄDU NA OBUDOWIE GROZI TO UTRATA ŻYCIA LUB ZDROWIA , jeśli by pomylili kable inwenter by nie pracował , jeśli nie było by uziemienia inwenter powinien się wyłączyć i dać kod błędu RISO > 1 lub coś w tym stylu , Wymiana inwentera
  • #17 18574970
    adamkaspro
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany. Przyjechała ekipa która montowała instalację i podłączyli uziemienie do inwertera. Jak się tłumaczyli? Panie, szybko, szybko i wyleciało nam to z głowy. Temat zamykam, dziękuję za odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił przypadek porażenia prądem od inwertera Growatt 3000S po zainstalowaniu systemu fotowoltaicznego. Po dotknięciu inwertera odczuł silny impuls elektryczny. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może wynikać z braku podłączenia do przewodu ochronnego (PE) lub uszkodzenia inwertera. Użytkownik potwierdził, że instalacja była podłączona do odgromienia, ale nie miał możliwości samodzielnego sprawdzenia. Po przeprowadzeniu testów napięcia okazało się, że napięcie na obudowie inwertera znika po jego odłączeniu. Ostatecznie, ekipa montażowa przyjechała i poprawiła uziemienie, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA