logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po ponownym podłączeniu dysku HDD nie widzi go bios?

daxsiu 29 Mar 2020 10:28 1146 12
REKLAMA
  • #1 18568799
    daxsiu
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich mam dziwny problem mianowicie mam dwa dyski:
    1. SSD Samsung 850 EVO 250GB - Na tym jest system
    2. HDD Seagate Baraccuda 500GB - Na tym pliki zdjęcia muzyka itp.

Problem polega na tym, że przeniosłem pliki na HDD (była to partycja D) i odłączyłem dysk wyciągając go z komputera następnie sformatowałem dysk SSD wgrałem z powrotem win10 podłączyłem HDD było go słychać że pracuje i w mój komputer jest tylko dysk SSD tego HDD nie pokazuje
    Po ponownym podłączeniu dysku HDD nie widzi go bios? Po ponownym podłączeniu dysku HDD nie widzi go bios?

co mnie zdziwiło że w biosie też go nie widzi a w/w obrazku go pokazuję co mogę zrobić aby to jakoś naprawić? dziękuję za odpowiedzi
    Po ponownym podłączeniu dysku HDD nie widzi go bios? Po ponownym podłączeniu dysku HDD nie widzi go bios?
  • REKLAMA
  • #2 18568813
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    daxsiu napisał:
    odłączyłem dysk wyciągając go z komputera

Od włączonego komputera odłączyłeś?
    Pokaż jak widać dysk w DMDE po wybraniu HDD jako urządzenie fizyczne.
  • REKLAMA
  • #3 18568902
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Patrząc na to jak jest wykrywany nośnik (niezainicjalizowane 3,86GB) to problemem będzie najprawdopodobniej oprogramowanie wewnętrzne dysku.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #4 18569252
    daxsiu
    Poziom 11  
    safbot1st napisał:
    daxsiu napisał:
    odłączyłem dysk wyciągając go z komputera

Od włączonego komputera odłączyłeś?
    Pokaż jak widać dysk w DMDE po wybraniu HDD jako urządzenie fizyczne.

najpierw wyłączyłem komputer i dopiero wtedy odpiąłem dysk
    co do programu chodzi o to? :

Dodano po 1 [minuty]:

Łukasz_W napisał:
    Patrząc na to jak jest wykrywany nośnik (niezainicjalizowane 3,86GB) to problemem będzie najprawdopodobniej oprogramowanie wewnętrzne dysku.

zależny mi na danych tam zapisanych czy jest możliwość ich odzyskania?
  • #5 18569267
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Zapewne jest, ale nie w warunkach domowych. Kolega @Łukasz_W ma zapewne rację.
  • REKLAMA
  • #6 18569280
    Łukasz_W

Nikt w ciemno ci nie odpowie czy się da czy nie. Prawdopodobnie tak.
    Nie podałeś nawet dokładnego modelu dysku, ale zgaduję, że chodzi o serię ST500DM002.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #7 18569309
    daxsiu
    Poziom 11  
    Łukasz_W napisał:
    Nikt w ciemno ci nie odpowie czy się da czy nie. Prawdopodobnie tak.
    Nie podałeś nawet dokładnego modelu dysku, ale zgaduję, że chodzi o serię ST500DM002.

wybacz tak masz rację dokładnie taki sam nr mam znalazłem takie "cudo" co myslicie?
    Po ponownym podłączeniu dysku HDD nie widzi go bios?
  • #8 18569328
    Łukasz_W

Jeżeli chcesz odzyskać dostęp do danych za pomocą solucji dla czarnej serii 7200.11 to zapomnij.
    Możesz się co najwyżej podpiąć i zobaczyć log. Podejrzewam jednak, że terminal będzie zablokowany.

"Produkt łatwy w obsłudze" - samo podłączenie przewodu to jedno, natomiast prawidłowa diagnoza usterki oraz naprawa to zupełnie inna rzecz.
    Samodzielne naprawy nowych serii Seagate'a mocno utrudniają późniejszy odzysk danych.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #9 18569337
    daxsiu
    Poziom 11  
    Łukasz_W napisał:
    Jeżeli chcesz odzyskać dostęp do danych za pomocą naprawy dla czarnej serii 7200.11 to zapomnij.
    Możesz się co najwyżej podpiąć i zobaczyć log. Podejrzewam jednak, że terminal będzie zablokowany.

jak mi granice otworza to zaniose do serwisu moze cos da rade zrobic o ile ten terminal niebedzie zablokowany jak nie to troche smutne...
  • #10 18569357
    Łukasz_W

Tutaj zwykły komputerowy serwis nie pomoże niestety (chyba, że mają odpowiednie zaplecze merytoryczno techniczne).
    Terminal należy odblokować (chyba, że nie jest zablokowany), sprawdzić w czym leży problem a następnie podjąć odpowiednie kroki.
    Przede wszystkim zabezpieczyć kluczowe moduły i wyłączyć większość funkcji dysku.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #11 18569369
    daxsiu
    Poziom 11  
    Łukasz_W napisał:
    Tutaj zwykły komputerowy serwis nie pomoże niestety (chyba, że mają odpowiednie zaplecze merytoryczno techniczne).
    Terminal należy odblokować (chyba, że nie jest zablokowany), sprawdzić w czym leży problem a następnie podjąć odpowiednie kroki.
    Przede wszystkim zabezpieczyć kluczowe moduły i wyłączyć większość funkcji dysku.

zatem gdzie moge sie z takim dyskiem udac?
  • #12 18569383
    Łukasz_W

Do firmy zajmującej się odzyskiem danych.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #13 18572038
    kaleron

Ocena: 2322
    Przy tak wykrywanym dysku rozwiązanie problemu może wymagać wymiany bloku głowic. Żeby zadecydować, jakie kroki nalezy podjąc, konieczna jest diagnostyka przyczyny usterki. Postępowanie zgodnie z łatwą do znalezienia instrukcją w tym przypadku może jedynie zaszkodzić - objaw jest zupełnie iny, niż ten, dla którego została napisana instrukcja, a i architektura oprogramowania układowego zdążyła się pozmieniać.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem HDD Seagate Barracuda 500GB, który nie jest wykrywany ani w BIOSie, ani w systemie po odłączeniu i ponownym podłączeniu. Po przeniesieniu plików na HDD i sformatowaniu dysku SSD, HDD przestał być widoczny. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w oprogramowaniu wewnętrznym dysku, a odzyskanie danych może wymagać specjalistycznych usług, ponieważ samodzielne naprawy mogą utrudnić dalszy odzysk. Wskazano na konieczność diagnostyki oraz ewentualnej wymiany bloku głowic. Użytkownik planuje udać się do serwisu zajmującego się odzyskiem danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA