logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SB0460 X-Fi XtremeMusic: Jak aktywować mikrofon? Gniazdo (1) dualne

negatyw001 29 Mar 2020 12:35 471 7
REKLAMA
  • #1 18569095
    negatyw001
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Witajcie,

Byłem zmuszony odpalić starego poczciwego Skype (dla kontaktu dziadków z wnuczką) i mam problem.

Mikrofon jest głuchy w pień. Zarówno w Skype, jak i w innych programach korzystających z mikrofonu.

Problem zresztą opisałem we wcześniejszym swoim poście:
    Link

Może tym razem się uda komuś pomóc :)
    Czekam na Wasze podpowiedzi.

W tym modelu karty, jedno gniazdo karty (1) ma podwójną funkcję i to zapewne generuje problem dla mikrofonu.
    Wydaje mi się, że w ustawieniach mam wsio ustawione prawidłowo... Ale pewnie NIE, skoro jest jak jest.
    SB0460 X-Fi XtremeMusic: Jak aktywować mikrofon? Gniazdo (1) dualne SB0460 X-Fi XtremeMusic: Jak aktywować mikrofon? Gniazdo (1) dualne

Screeny ustawień:
    SB0460 X-Fi XtremeMusic: Jak aktywować mikrofon? Gniazdo (1) dualne SB0460 X-Fi XtremeMusic: Jak aktywować mikrofon? Gniazdo (1) dualne SB0460 X-Fi XtremeMusic: Jak aktywować mikrofon? Gniazdo (1) dualne SB0460 X-Fi XtremeMusic: Jak aktywować mikrofon? Gniazdo (1) dualne SB0460 X-Fi XtremeMusic: Jak aktywować mikrofon? Gniazdo (1) dualne SB0460 X-Fi XtremeMusic: Jak aktywować mikrofon? Gniazdo (1) dualne SB0460 X-Fi XtremeMusic: Jak aktywować mikrofon? Gniazdo (1) dualne SB0460 X-Fi XtremeMusic: Jak aktywować mikrofon? Gniazdo (1) dualne SB0460 X-Fi XtremeMusic: Jak aktywować mikrofon? Gniazdo (1) dualne SB0460 X-Fi XtremeMusic: Jak aktywować mikrofon? Gniazdo (1) dualne [/img]
  • REKLAMA
  • #2 18569131
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Na początek chciałem tylko oznajmić - Chwała Ratajczykowi! Dać mu mikrofon! ;)
    Dalej w temacie:
    Patrzę na poprzedni temat i widzę, że masz słuchawki z czarnym i różowym jackiem.
    Dlaczego na screenie #2 nie widzę tego różowego jacka wetkniętego?
  • REKLAMA
  • #3 18569206
    negatyw001
    Poziom 13  
    Ano chwała! :)
    Jako antidotum pozostały bandy Frown i APHND.

Jest wetknięty.
    To co widzisz, to wtyczka przedłużacza mini jack.
  • #4 18569228
    safbot1st
    Poziom 43  
    Wciąż nie pojmuję. A gdzie w tym wszystkim różowy jack? Przechodzisz mikrofonem przez głośniki logitecha?
    Skoro już diagnozujesz, to weź ten różowy minijack podłącz prosto do karty, czy ja wiem, czy ufać tym przedłużaczom,
    a im dłuższy kabel tym jeszcze większy opór on stawia... ;P
  • #5 18569310
    negatyw001
    Poziom 13  
    Gdy podłączę go bez przedłużacza - efekt ten sam.
    To dobry przedłużacz z miedzi beztlenowej :) Działało to na Audigy2 bez problemu.

Tu masz schemat połączeń:
  • REKLAMA
  • #6 18569356
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    Jak wygląda zakładka
    tutaj też musi być aktywny (od razu na paskach widać czy działa)
    (Nawet gdy był nieaktywny w mikserze to działał poprawnie.)
    Jakie to sterowniki? Ja używam Creative'a
  • REKLAMA
  • #7 18569362
    safbot1st
    Poziom 43  
    negatyw001 napisał:
    To dobry przedłużacz z miedzi beztlenowej

Dobrze, ale to jest przedłużacz stereo, a różowy jack masz mono. Resetowałeś PC po eliminacji przedłużki?
    negatyw001 napisał:
    Działało to na Audigy2 bez problemu.

Słuchaj, przy takiej ilości bugów w tych sterownikach trzeba się pilnować. ;)
    Póki co, widzę to tak - screen #7 mikrofon nie jest prawidłowo zgłaszany do OS przez sterownik "obecnie niedostępne"
    i dopóki tak będzie to źle.
    Zobacz, pod spodem masz line-in także z X-Fi, ale z notką "Gotowe" i jest słupek poziomu, czyli line-in jest aktywne.
    Dlatego się "czepiam" stereo. Czyli mikrofon może grać w 1 kanale - lewym lub prawym tylko nie ma wzmocnienia
    i go nie słychać.
    (tak sobie tłumaczę, może być inaczej).
  • #8 18569479
    negatyw001
    Poziom 13  
    @ Dra98:
    Nie potrafię odnaleźć tego screena w stylu "wieży".
    Jak do tego dojść? Czy w trakcie instalacji trzeba coś wybrać dodatkowo?
    SB0460 X-Fi XtremeMusic: Jak aktywować mikrofon? Gniazdo (1) dualne SB0460 X-Fi XtremeMusic: Jak aktywować mikrofon? Gniazdo (1) dualne

@ safbot1st:

Mam tak:
    Wg mnie wszystkie wtyki (przedłużacza i słuchawek) są STEREO. Dobrze myślę?

Klikam i za czorta tego nie ogarniam.
    Mikrofonu zero... :(

P.S.
    Port (1) jest wspólny dla dwóch urządzeń. Czy coś z tego muszę w opcjach wyłączyć?

P.S. 2
    Mam pewien pomysł - pytanie, czy to zagada :)
    Myślę o zakupie dongla bluetooth pod USB. Paręnaście złociszy na Alle.
    Słuchawki na bluetooth z mikrofonem jakieś znajdę.
    Zobaczę, czy mikrofon zagada od tej strony.

P.S. 3
    Przez bluetooth słyszę, ale nadal mikrofonu zero.

Moje pomysły się wyczerpały.
    Z tego co widzę - Wasze też...?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z aktywacją mikrofonu w karcie dźwiękowej SB0460 X-Fi XtremeMusic, który nie działa w Skype ani w innych aplikacjach. Wskazuje, że gniazdo karty ma podwójną funkcję, co może być przyczyną problemu. Użytkownicy sugerują sprawdzenie połączeń, w tym podłączenie mikrofonu bezpośrednio do karty, a także zwracają uwagę na różnice między wtyczkami stereo i mono. Pojawiają się również pytania o sterowniki oraz ustawienia w systemie, które mogą wpływać na działanie mikrofonu. Użytkownik rozważa zakup dongla Bluetooth jako alternatywne rozwiązanie.
REKLAMA