logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ETM-01 zatrzymuje się w zimnie - co może być przyczyną?

jihn 29 Mar 2020 21:45 3369 3
REKLAMA
  • #1 18571100
    jihn
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam.

Mam problem jak w temacie. Brama otwierana za pomocą zestawu Elektrobim z silnikami etm-01. Ostatniego czasu zaczął się problem z 1 słownikiem tzn. jak jest zimno to silownik startuje ale po chwili się zatrzymuje. I można tak w kółko. Problem nie występuje przy temperaturze zewnętrznej powyżej 15 stopni.

Poczyniłem więc działania:

1. Zamieniłem siłowniki miejscami aby zobaczyć czy uszkodzonie jest w centrali czy w silownik. Po przecięciu nie ma efektu czyli centrala odpada.
    2. Rozebrałem na części 1 silownik i nasmarowalem co się da. Chodzi lekko nic nie zacina. Brak poprawy.
    3. Podczas oględzin silnika cos gruchalo w środku. Wypadło ze środka cos ala kawałek szczotki tylko ze o dziwnym kształcie jakby kawałek łuku okręgu.
    4. Załatwiłem nowy silnik typ 555 o podobnych parametrach jak oryginał przerzuciłem reduktor ze starego silnika do nowego, przelutowalem tylna płytkę. Efekt taki sam. Dziala na początku po czym staje.

I teraz się zastanawiam gdzie leży przyczyna. Czy winny może być przewód zasilający? Lub tylna płytka?. Ta tylna płytka to są jakieś filtry?. W zasadzie to prąd płynie przez te elementy dopiero potem idzie na silnik.

Czy macie jakiś pomysł?. Dzieki. ETM-01 zatrzymuje się w zimnie - co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 18571440
    Rysiek2
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 658
    jihn napisał:
    Zamieniłem siłowniki miejscami aby zobaczyć czy uszkodzonie jest w centrali czy w silownik. Po przecięciu nie ma efektu czyli centrala odpada.

Skoro zamieniłeś siłowniki miejscami i nadal pozostało bez zmian to jak najbardziej problem może "leżeć" w centrali.
  • REKLAMA
  • #3 18571462
    jihn
    Poziom 14  
    Rysiek2 napisał:
    jihn napisał:
    Zamieniłem siłowniki miejscami aby zobaczyć czy uszkodzonie jest w centrali czy w silownik. Po przecięciu nie ma efektu czyli centrala odpada.

Skoro zamieniłeś siłowniki miejscami i nadal pozostało bez zmian to jak najbardziej problem może "leżeć" w centrali.

Witam. Może źle się wyraziłem.

Wejście 1 -> Silownik 1 ( nie dziala)
    Wejście 2 -> Silownik 2 (dziala)

Zamiana kanałów

Wejście 1 -> Silownik 2 ( dziala)
    Wejście 2 -> Silownik 1 ( nie dziala)

Stad wnioskuje ze to nie problem centrali

Dodano po 13 [minuty]:

Dodatkowo wydaje mi się, że problem występuje przy zmianie prędkości.

Tzn.

Centrala podaje niższe napięcie na bieg rozruchowy siłownia po czym podaje wyższe napięcie na bieg szybki i dochodzi do zatrzymania jakby dostawała informacje o przeciążeniu.
  • #4 18572425
    jihn
    Poziom 14  
    Witam,

temat rozwiazalem.

Silownik zaczal dzialać. Problemem okazal sie sam silnik.

Mial byc o podobnych parametrach.... No właśnie i tutaj się zaczyna problem.

Nowy silnik po prostu potrzebuje (pobiera) wiecej prądu do pracy. Po znacznym podwyższeniu poziomu przeciążenia na centrali silownik zaczal normalnie pracować.
REKLAMA